Przepis na pyszny obiad – kurczak z suszonymi pomidorami i cebulą
Nie wiem jak u was, ale w moim domu piersi z kurczaka to najczęściej jedzone mięso.
Ja tak ogólnie nie jestem jakąś specjalną fanką mięsa i mogę go nie jeść przez jakiś czas, ale wtedy włącza mi się ssanie i muszę „wrzucić coś na ruszt” ;)
Za to moje chłopaki, to typowi mięsożercy i uwielbiają cyce – kurczacze cyce – tak dla jasności ;)
Ciągle muszę więc kombinować jak je przyrządzić, aby nie były nudne i się nie przejadły (chociaż mój syn, to najchętniej codziennie by jadł domowe nuggetsy – może w sumie w końcu podzielę się moim przepisem na nie ;)).
Wszyscy uwielbiamy włoskie smaki, więc ciągnie mnie w tamtą stronę również przy kurczaku.
Jakiś czas temu dzieliłam się z wami przepisem na kremowego kurczaka – i bardzo przypadł wam ten przepis do gustu, a dziś mam dla was piersi kurczaka przygotowane w płatkach suszonych pomidorów.
Danie przygotowuje się bardzo szybko i pysznie smakuje.
Ja je podałam z sałatką na bazie rukoli z pomidorkami koktajlowymi, ale będzie równie pyszne z makaronem.
Mam nadzieję, że ten kurczak z suszonymi pomidorami w sosie wam również zasmakuje.
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na obiady z bloga.
Kurczak z suszonymi pomidorami przepis do druku

Kurczak z suszonymi pomidorami
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka rosołu lub bulionu (opcjonalnie woda)
- 1 cebula mała - użyłam szalotkę
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka suszonych pomidorów pokrojonych (użyłam susz)
- 1-2 łyżki świeżej bazylii posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki chilli
Instrukcja
- Piersi z kurczaka posól i popieprz z obydwu stron (ja je dodatkowo podzieliłam na połowy).
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu, obsmaż piersi z obydwu stron, a następnie zdejmij.
- Włóż na patelnię posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż.
- Wlej bulion, dodaj chilli, suszone pomidory (jeśli masz je w plastrach, to najpierw drobno je posiekaj) i posiekaną bazylię - krótko podgrzej.
- Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj piersi z kurczaka, chwilę zagrzej.
- Przełóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiecz całość przez około 15-20 minut.
- Podawaj na ciepło.