Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami
Powiem krótko – te piersi z kurczaka są pyszne :)
Kremowy, lekko serowy krem doprawiony bazylią i oregano, z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem to jak dla mnie mistrzostwo świata.
Ten sosik jest tak pyszny, że wyjadałam go łyżką :D
Możecie go podać z ulubionymi dodatkami, ale według mnie najlepiej do nich pasuje makaron – wtedy otrzymacie 100 % włoskie danie, któremu nikt się nie oprze :)
Podaję przepis na około 4-6 porcji.
Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami
- 700 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka śmietanki (użyłam płynnej śmietanki 12 %)
- pół szklanki wody lub bulionu
- 2 ząbki czosnku (lub do smaku)
- pół szklanki tartego sera typu parmezan
- duża garść świeżego szpinaku
- pół szklanki suszonych pomidorów pociętych w paseczki
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- Piersi z kurczaka opósz solą i pieprzem, a następnie ugrilluj lub usmaż na małej ilości tłuszczu (możesz je podzielić na mniejsze porcje).
- Na dużą patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
- Dodaj do czosnku śmietankę oraz wodę lub bulion, wsyp straty ser.
- Zamieszaj całość i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojone suszone pomidory oraz szpinak.
- Na koniec dodaj piersi z kurczaka - obtocz je w kremie.
- Piersi podawaj z ugotowanym makaronem albo z ulubionymi dodatkami.
A tu moje balkonowe roślinki :)
Do tego postu inspirowałam się tym przepisem.
Danie wprost idealne. Zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wymagających
Pychota :) Bardzo udane połączenie!
Bardzo – ja je uwielbiam :)
Uwielbiam kurczaka z dużą ilością ziół! Takie piersi w sosie muszą być bardzo soczyste – pięknie wyglądają w daniu :)
Piersi wychodzą tu przepyszne :)