Suszone pomidory w oleju

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
suszone pomidory w oleju

Przepis na pomidory suszone z ziołami w oleju

Zapraszam dziś na przepis na pyszne domowe przetwory, a dokładnie na suszone pomidory w oleju. Takie pomidory możecie bez problemu zrobić samodzielnie w domu i potem jesienią i zimą cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Spróbujcie koniecznie!

suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju przepis krok po kroku

Jeśli robicie domowe przetwory i uwielbiacie pomidory, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe pomidory suszone w oleju z czosnkiem i ziołami.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 5 hours 15 minut
Czas całkowity 6 hours 15 minut
Porcje 6 słoików
Składniki

składniki na suszone pomidory w oleju

  • 5 kg pomidorów polnych ((pelati))
  • około 1,3-1,5 oleju
  • około 16 ząbków czosnku
  • zioła (świeże lub suszone – bazylia, oregano, tymianek)
Instrukcja
 

Jak zrobić suszone pomidory w oleju

  • Pomidory umyj, przekrój na pół i małą łyżeczką wyskrob środek – możesz wykorzystać miąższ do ugotowania zupy pomidorowej.
    5 kg pomidorów polnych
  • Pomidory ułóż skórką do dołu na dużej blaszce z piekarnika lub tacy suszarki do warzyw (ułóż warzywa ściśle, bo w trakcie będą się kurczyć) i posyp posiekanymi lub suszonymi ziołami.
  • Susz pomidory w piekarniku w temperaturze 100 stopni na włączonym termoobiegu przez około 5 godzin (możesz suszyć kilka blach na raz – w trakcie zmieniaj położenie blach.
  • Jeśli pomidory suszysz w suszarce (jak ja), to susz je przez dwa dni w sumie przez kilkanaście godzin – jeśli jest duża wilgotność powietrza – to pomidory będą schły dłużej.
  • Kiedy pomidory staną się elastyczne należy przewrócić je i wyprostować (podczas suszenia będą się skręcać). Zapobiegnie to tworzeniu długich ale wąskich pomidorów a otrzymamy ładne plasterki :)
  • Słoiki wyparz wrzącą wodą, albo pogrzej w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach.
  • Olej podgrzej aż będzie gorący – najlepiej do temperatury 120 stopni – gdy olej zaczyna dymić, to znaczy, że jest już za gorący – wtedy go ostudź, albo dolej trochę zimnego oleju.
    około 1,3-1,5 oleju
  • Do każdego słoika włóż po jednym, dwóch ząbkach czosnku, możesz też dodać zioła.
    około 16 ząbków czosnku, zioła
  • Włóż pomidory do słoików i zalej gorącym olejem (jeśli olej będzie za gorący, to pomidory zaczną się smażyć – mocno to im nie zaszkodzi, ale lepiej aby olej był odrobinę chłodniejszy).
  • Słoiki od razu zakręć i postaw zakrętką do dołu aż do wystudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe pomidory suszone, pomidory w oleju
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
suszone pomidory

Pomidory w oleju – uwagi

Po wrzuceniu na facebooka zdjęcia z suszenia pomidorów pojawiły się Wasze głosy z prośbą o przepis.

Pomidorki już mam wszystkie „przerobione” i „siedzące” w słoiczkach, więc śpieszę z przepisem na suszone pomidory, abyście również mogli sobie przygotować zimowy zapasik :)

Najważniejsza sprawa to pomidory.

Jakie pomidory do suszenia?

Ja kupiłam swoje na ryneczku – najlepsza odmiana to tak zwane pomidory polne (przynajmniej u mnie tak się nazywają), albo pelati – czasami widzę je też pod nazwą lima. Są to pomidory podłużne i wąskie – długość może być tak nawet około 7-8 cm, z małą ilością pestek, za to są fajnie mięsiste (jak się podpytacie, które pomidory będą najlepsze do suszenia, to sprzedawca podpowie).

Pomidorom usuwamy środek (niektórzy wykorzystują go na zupę pomidorową :)) i suszymy je albo w piekarniku (100 stopni z termoobiegiem, przez około 4-5 godzin), albo w suszarce do warzyw i owoców (u mnie było to dwa dni, w sumie kilkanaście godzin suszenia).

Nie suszymy ich na tzw. „wiór”, tylko do momentu aż stracą wilgotność, ale będą wciąż dość elastyczne.

Ususzone pomidorki wkładamy do słoików razem z czosnkiem (użyłam po dwa ząbki na słoiczek) i ziołami – bazylia, oregano, tymianek itp. i zalewamy gorącym olejem (użyłam rzepakowy) – trzeba to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć.

Suszone pomidory w oleju gotowe :)

Z pięciu kilogramów pomidorów wyszło mi 8 słoiczków (pojemność dżemowa – około 300 g).

Podpowiem Wam, że takie pomidory możecie wykorzystać do przygotowania pysznego kremowego sosu do makaronu – gorąco polecam!

Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory. Przed zimą zawsze robię również dużo ogórków kiszonych – bo moja rodzina je uwielbia.

Polecane przepisy na domowe przetwory

Zobaczcie również inne moje warzywne przetwory i przygotujcie je w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 16 sierpnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2015 12 listopada w 16:33- Odpowiedz

    witam :) robiłam w lecie takie suszone pomidorki… moje „syczą” i „bulgoczą”po otwarciu… na dnie zrobił się biały nalot… jednym słowem popsute. nie mam pojęcia co zrobiłam źle… wszystko jak w przepisie…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 listopada w 20:09- Odpowiedz

      Jeden słoiczek też mi tak zrobił – chyba zła przykrywka już była :( Reszta jest ok – w tym roku również robiłam. A same pomidory próbowałaś? Może mimo wszystko są ok.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na suszone pomidory w oleju

Dziś mam dla was przepis na domowe przetwory idealne na jesień i zimę - ale nie tylko. Przygotujcie razem ze mną pyszne i aromatyczne pomidory suszone w oleju z dodatkiem czosnku, bazylii i oregano. Takie pomidory w oleju nabierają swoistego smaku - i ja je osobiście uwielbiam. Suszone pomidory możecie wykorzystać w wielu pysznych i prostych daniach. Ja szczególnie uwielbiam przepis na kremowe piersi kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami albo sos z suszonych pomidorów do makaronu.

Pomidory suszone przepis

Zobaczcie mój przepis na pomidory w oleju i sprawdźcie jak zrobić suszone pomidory. To jest całkiem proste, tylko wymaga trochę czasu na wysuszenie pomidorów. Kupicie dobre pomidorki - mięsiste i z małą ilością pestek, przetnijcie je i usuńcie środek. Teraz już trzeba je ususzyć, a następnie przełożyć do słoiczków, dodać czosnek i zioła, i na koniec zalać gorącym olejem. Dobrze jest aby takie suszone pomidory postały chociaż z miesiąc w oleju z ziołami zanim zaczniecie je jeść. Da im to czas na przejście smakiem ziół i czosnku. Jeśli robicie domowe przetwory, to koniecznie zróbcie w tym roku pyszne pomidory suszone w oleju :)