Soczysty kurczak w papryce z sosem
Soczysty kurczak w cieście z dużą ilości papryki, do tego sos podobny do beszamelowego to przepis na udany i pyszny obiad :)
Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pierś z kurczaka jest soczysta, wilgotna i mega pyszna – możecie zapomnieć o kotlecie suchym na wiór ;)
Sekretem jest krótkie podsmażenie mięsa, a następnie jego upieczenie w piekarniku – pod przykryciem.
Ja swojego kurczaka pokroiłam na mniejsze porcje – oddzieliłam polędwiczki, a całą pierś przekroiłam wzdłuż na dwie części, potem go marynowałam przez kilka godzin (możecie kurczaka do marynaty wrzucić wieczorem i po powrocie z pracy robicie resztę).
Podałam go z prostymi gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych pomidorów z czerwoną cebulą.
Ten kurczak świetnie nadaje się również na drugi dzień – pogrzałam go jedynie na patelni grillowej i wyszedł rewelacyjny – mój mąż stwierdził, że był podobny do kurczaka z KFC :D
Wypróbujcie też inne przepisy na kurczaka :)
Soczysty kurczak w papryce
- 2 piersi z kurczaka (moje były spore, więc podzieliłam je na kawałki)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 40 g masła
- około 25 g panierki (tej powyżej)
- 2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- Jeśli piersi są duże, to możesz je podzielić na mniejsze porcje.
- Jajko rozmieszaj, dodaj przyprawy, zmieszaj i przelej do grubego foliowego woreczka.
- Włóż piersi do jajka, worek zamknij, a całość wymiętoś, aby piersi pokryły się marynatą ;)
- Schowaj kurczaka do lodówki na kilka godzin (może być nawet na całą noc).
- W głębokiej misce zmieszaj razem wszystkie składniki.
- Piersi z kurczaka obtocz w mące i podsmaż krótko na rozgrzanej patelni - tylko do zrumienienia.
- Przełóż piersi do lekko posmarowanej tłuszczem foremki żaroodpornej.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut - zależy jak grube były piersi (foremkę z kurczakiem przykryj do pieczenia folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek).
- W rondelku rozpuść masło, dodaj pozostałą po kurczaku mąkę z panierki (tak mniej więcej 2 łyżki), zmieszaj.
- Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje - dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Gotowe piersi polej sosem, podaj z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja – Chef in Training
Kurczak pyszny i soczysty dodaje przepis do ulubionych
…to był hit dzisiejszego obiadu :) pozdrawiam:)
Super Aniu :)