Na blogu Chillibite pojawił się ostatnio przepis na greckie ciasto orzechowe o ciekawej nazwie – karydopita.

Jako że uwielbiam orzechy nabrałam wielkiej ochoty na to ciasto.

Oczekiwałam trochę eksplozji jak przy baklavie – wiem, że to nie to samo, ale moje oczekiwania były ogromne.

Podczas pieczenia nieziemsko pachniało w całym domu orzechami i cynamonem :)

Zaraz po upieczeniu polałam ciasto syropem i niecierpliwie oczekiwałam, aż wystygnie.

Oto moje refleksje – ciasto jest mocno orzechowe i smaczne, ale nie można mu żałować syropu (w obawie przed nadmierną słodkością), bo będzie zbyt suche (ewentualnie można go dodatkowo nasączyć podobnie jak biszkopt osłodzoną herbatą).

Przyznaję się bez bicia, że ja do swojego ciasta wlałam do nasączenia sporo rumu – i wtedy ciasto smakowało jeszcze lepiej :)

Podana porcja jest na dużą blachę około 25/33 cm.

greckie ciasto orzechowe2

greckie ciasto orzechowe1

greckie ciasto orzechowe4

ciasto orzechowe

Greckie ciasto orzechowe - karydopita

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

cukrowy syrop korzenny:

  • 250 g cukru
  • 125 g wody
  • 125 g soku pomarańczowego
  • kawałek kory cynamonu
  • 8 goździków
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 50 ml brandy (nie miałam i użyłam ciemny rum)
  • ew 50g orzechów do dekoracji na wierzchu

ciasto

  • 200 g wyłuskanych i zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków (nie dałam, bo nie lubię goździków)
  • 5 jajek
  • 140 g cukru

Instrukcja
 

syrop:

  • Zagotuj razem wszystkie składniki oprócz alkoholu.
  • Redukuj syrop aż nieco zgęstnieje, ok 5-7 minut.
  • Pod koniec dodaj brandy i zamieszaj.
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia.

ciasto:

  • Zmielone orzech wymieszaj z bułką tartą i przyprawami.
  • Ubij całe jajka na puch, pod koniec dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
  • Wyłącz mikser i dodawaj do masy po łyżce suche składniki i delikatnie mieszaj (podobnie jak przy biszkopcie).
  • Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Piecz ok 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone).
  • Gorące ciasto wystaw na kratkę i od razu polewaj zimnym syropem.
  • Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Notatki

Przepis na blaszkę około 25/33 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!