Orzechowy zawijaniec

Zaktualizowany: 2023 27 września
orzechowy zawijaniec

Przepis na drożdżowy orzechowy zawijaniec

wpis sponsorowany

Na święta Bożego Narodzenia pieczemy różne smakowite ciasta. Najczęściej są to serniki i makowce, ale ja mam dziś dla was trochę inną propozycję. Zamiast robić ciasto z makiem przygotujcie pyszną orzechową drożdżówkę. Pełne orzechów laskowych puszyste ciasto drożdżowe smakuje wręcz rewelacyjnie. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu. Polecam!

orzechowa drożdżówka

Orzechowy zawijaniec przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste słodkie ciasta drożdżowe, to koniecznie upiecz taką orzechową drożdżówkę.

orzechowy zawijaniec

Orzechowy zawijaniec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe zawijane z masą orzechową.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 4 hours 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 396 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie orzechowe do ciasta

  • około 200 g kremu orzechowo-czekoladowego ( Nut Love Choco Hazelnut – u mnie 6 czubatych łyżek)
  • 100 g orzechów laskowych ((mniej więcej 3 garście) )

składniki na lukier do ciasta drożdżowego

  • 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
  • około 3-4 łyżki mleka
  • orzeszki (posiekane lub krokant do posypania po lukrze)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe zawijane z kremem orzechowym

  • Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml ciepłego
  • Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, resztę cukru oraz masło, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 40 g masła, 1 jajko
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – tak na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj orzechy – wsyp je na suchą patelnię i podgrzej kilka minut – aż będą lekko ciepłe i pachnące.
    100 g orzechów laskowych
  • Orzechy ostudź, a następnie grubo posiekaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na płaski placek.
  • Na cieście rozsmaruj krem Nut Love (jeśli go wcześniej lekko podgrzejesz, to będzie łatwiej go smarować). Zostaw czyste dwa dłuższe boki ciasta.
    około 200 g kremu orzechowo-czekoladowego
  • Na krem orzechowy wysyp posiekane orzechy laskowe.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Ułóż ciasto na papierze do pieczenia – bliżej jednego brzegu, następnie papierem owiń ciasto zostawiając kilka centymetrów luzu i połóż na blaszce tak aby łączenie papieru wypadło pod spodem ciasta.
  • Odstaw ciasto na około pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Lekko podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika (razem z papierem) i piecz przez mniej więcej 35 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwiń z papieru i odstaw do wystudzenia.
  • Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta.
    100 g cukru pudru, około 3-4 łyżki mleka
  • Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi albo krokantem orzechowym.
    orzeszki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 396kcalWeglowodany: 48gBiałko: 7gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe drożdżówka orzechowa, strucla z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzechowe ciasto drożdżowe

Drożdżowy orzechowy zawijaniec – uwagi

Uwielbiam ciasta drożdżowe i nigdy nie mam ich dość.

Tkwi w nich duży potencjał, bo niby takie zwykle, wręcz rustykalne, a można z niego wyczarować różne pyszności. Nawet na święta!

Bo kto odmówi kawałeczka drożdżowego ciasta z makiem? Ja na pewno nie!

A w oczekiwaniu na świąteczne makowce upiekłam nam taki pyszny orzechowy zawijaniec.

Do środka dałam szczodrą ilość kremu czekoladowo-orzechowego Nut Love i mnóstwo posiekanych orzechów laskowych.

Muszę wam powiedzieć, że ten krem jest rewelacyjny!

Smakuje ooooobłędnie i ma w sobie chrupiące kawałeczki orzechów laskowych.

A do tego ma taki skład, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😁

Tak mi zasmakował, że zamówiłam sobie jeszcze krem kokosowy z migdałami – to tak jakbym jadła Rafaello ze słoiczka 😋😋

Wam też go polecam oraz oczywiście namawiam, do upieczenia tego ciasta :D

drożdżowe ciasto zawijane z orzechami
krem czekoladawo-orzechowy
zawijana drożdżówka z orzechami laskowymi zawijana drożdżówka orzechowa

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na zwijane rolady

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta rolady zwijane z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 7 grudnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 858df1a6b0ee2b580531015e1354c960?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2020 13 grudnia w 10:46- Odpowiedz

    Tylko Nutella ma więcej kalorii, chyba że Tobie to nie przeszkadza :P

  2. 2fe95a68d6739b1a40721453e03b7726?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2020 7 grudnia w 15:25- Odpowiedz

    Pysznie wygląda. Czy ten krem można czymś zastąpić np. Nutellą?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 7 grudnia w 15:40- Odpowiedz

      Tak, można :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na drożdżowe cisto z orzechami

Przygotujcie dziś ze mną pyszne i proste ciasto drożdżowe zawijane z kremem orzechowym i prażonymi orzechami laskowymi. Prażone orzechy laskowe mają niewiarygodnie pyszny i mocny aromat. Dodane do ciasta drożdżowego sprawiają, że ciasto smakuje wręcz obłędnie, a do tego lekko chrupie podczas jedzenia. Ja uwielbiam ciasta drożdżowe i taka drożdżówka orzechowa, to dla mnie ciasto idealne - nie tylko na Boże Narodzenie, ale o każdej porze roku. Sprawdźcie sami jak jest pyszne to ciasto.

Drożdżówka orzechowa przepis

Zobaczcie jak zrobić zawijane ciasto drożdżowe z orzechami i przygotujcie je na Boże Narodzenie, albo na weekend do kawy. Jestem przekonana, że to ciasto z orzechami laskowymi zasmakuje każdemu! Wykorzystajcie tu krem orzechowy - może być również krem czekoladowo-orzechowy. Wystarczy posmarować nim wierzch rozwałkowanego ciasta drożdżowego, a następnie zwinąć go i upiec. Zjedzcie ciasto do kuba herbaty lub kawy, albo gorącego kakao - to będzie prawdziwa uczta! Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na Boże Narodzenie - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.