Orzechowy zawijaniec

 

orzechowy zawijaniec

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe i nigdy nie mam ich dość.

Tkwi w nich duży potencjał, bo niby takie zwykle, wręcz rustykalne, a można z niego wyczarować różne pyszności. Nawet na święta!

Bo kto odmówi kawałeczka drożdżowego ciasta z makiem? Ja na pewno nie!

A w oczekiwaniu na świąteczne makowce upiekłam nam taki pyszny orzechowy zawijaniec.

Do środka dałam szczodrą ilość kremu czekoladowo-orzechowego Nut Love i mnóstwo posiekanych orzechów laskowych.

Muszę wam powiedzieć, że ten krem jest rewelacyjny!

Smakuje ooooobłędnie i ma w sobie chrupiące kawałeczki orzechów laskowych.

A do tego ma taki skład, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😁

Tak mi zasmakował, że zamówiłam sobie jeszcze krem kokosowy z migdałami – to tak jakbym jadła Rafaello ze słoiczka 😋😋

Wam też go polecam oraz oczywiście namawiam, do upieczenia tego ciasta :D

 

zawijana drożdżówka z orzechami laskowymi zawijana drożdżówka orzechowa
 

orzechowa drożdżówka orzechowe ciasto drożdżowe
 

drożdżowe ciasto zawijane z orzechami krem czekoladawo-orzechowy
 

Orzechowy zawijaniec – przepis do druku

orzechowy zawijaniec

Orzechowy zawijaniec

Wypieki Beaty
Przepis na jedno długie ciasto drożdżowe.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 4 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 396 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

nadzienie:

  • około 200 g - u mnie 6 czubatych łyżek kremu orzechowo-czekoladowego Nut Love Choco Hazelnut
  • 100 g (mniej więcej 3 garście) orzechów laskowych

lukier:

  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • około 3-4 łyżki mleka
  • posiekane orzeszki lub krokant do posypania po lukrze

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  • Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, resztę cukru oraz masło, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
  • W tym czasie przygotuj orzechy - wsyp je na suchą patelnię i podgrzej kilka minut - aż będą lekko ciepłe i pachnące.
  • Orzechy ostudź, a następnie grubo posiekaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na płaski placek.
  • Na cieście rozsmaruj krem Nut Love (jeśli go wcześniej lekko podgrzejesz, to będzie łatwiej go smarować). Zostaw czyste dwa dłuższe boki ciasta.
  • Na krem orzechowy wysyp posiekane orzechy laskowe.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Ułóż ciasto na papierze do pieczenia - bliżej jednego brzegu, następnie papierem owiń ciasto zostawiając kilka centymetrów luzu i połóż na blaszce tak aby łączenie papieru wypadło pod spodem ciasta.
  • Odstaw ciasto na około pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Lekko podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika (razem z papierem) i piecz przez mniej więcej 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  • Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwiń z papieru i odstaw do wystudzenia.
  • Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta.
  • Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi albo krokantem orzechowym.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 396kcalWeglowodany: 48gBiałko: 7gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD