Orzechowy zawijaniec

 

orzechowy zawijaniec

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe i nigdy nie mam ich dość.

Tkwi w nich duży potencjał, bo niby takie zwykle, wręcz rustykalne, a można z niego wyczarować różne pyszności. Nawet na święta!

Bo kto odmówi kawałeczka drożdżowego ciasta z makiem? Ja na pewno nie!

A w oczekiwaniu na świąteczne makowce upiekłam nam taki pyszny orzechowy zawijaniec.

Do środka dałam szczodrą ilość kremu czekoladowo-orzechowego Nut Love i mnóstwo posiekanych orzechów laskowych.

Muszę wam powiedzieć, że ten krem jest rewelacyjny!

Smakuje ooooobłędnie i ma w sobie chrupiące kawałeczki orzechów laskowych.

A do tego ma taki skład, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😁

Tak mi zasmakował, że zamówiłam sobie jeszcze krem kokosowy z migdałami – to tak jakbym jadła Rafaello ze słoiczka 😋😋

Wam też go polecam oraz oczywiście namawiam, do upieczenia tego ciasta :D

 

zawijana drożdżówka z orzechami laskowymi zawijana drożdżówka orzechowa
 

orzechowa drożdżówka orzechowe ciasto drożdżowe
 

drożdżowe ciasto zawijane z orzechami krem czekoladawo-orzechowy
 

Orzechowy zawijaniec – przepis do druku

Orzechowy zawijaniec

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedno długie ciasto drożdżowe.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
  • 40 g (1/5 szklanki) cukru
  • 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 40 g (2 łyżki) rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 duże jajko rozmiar L
nadzienie:
  • około 200 g - u mnie 6 czubatych łyżek kremu orzechowo-czekoladowego Nut Love Choco Hazelnut
  • 100 g (mniej więcej 3 garście) orzechów laskowych
lukier:
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • około 3-4 łyżki mleka
  • posiekane orzeszki lub krokant do posypania po lukrze
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  2. Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W misie miksera umieść mąkę, jajko, resztę cukru oraz masło, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
  5. W tym czasie przygotuj orzechy - wsyp je na suchą patelnię i podgrzej kilka minut - aż będą lekko ciepłe i pachnące.
  6. Orzechy ostudź, a następnie grubo posiekaj.
  7. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na płaski placek.
  8. Na cieście rozsmaruj krem Nut Love (jeśli go wcześniej lekko podgrzejesz, to będzie łatwiej go smarować). Zostaw czyste dwa dłuższe boki ciasta.
  9. Na krem orzechowy wysyp posiekane orzechy laskowe.
  10. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  11. Ułóż ciasto na papierze do pieczenia - bliżej jednego brzegu, następnie papierem owiń ciasto zostawiając kilka centymetrów luzu i połóż na blaszce tak aby łączenie papieru wypadło pod spodem ciasta.
  12. Odstaw ciasto na około pół godziny.
  13. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół).
  14. Lekko podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika (razem z papierem) i piecz przez mniej więcej 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  15. Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwiń z papieru i odstaw do wystudzenia.
  16. Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta.
  17. Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi albo krokantem orzechowym.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 396 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 48 g Białka: 7 g

 

Przepis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD