Przepis na drożdżowy orzechowy zawijaniec
wpis sponsorowany
Uwielbiam ciasta drożdżowe i nigdy nie mam ich dość.
Tkwi w nich duży potencjał, bo niby takie zwykle, wręcz rustykalne, a można z niego wyczarować różne pyszności. Nawet na święta!
Bo kto odmówi kawałeczka drożdżowego ciasta z makiem? Ja na pewno nie!
A w oczekiwaniu na świąteczne makowce upiekłam nam taki pyszny orzechowy zawijaniec.
Do środka dałam szczodrą ilość kremu czekoladowo-orzechowego Nut Love i mnóstwo posiekanych orzechów laskowych.
Muszę wam powiedzieć, że ten krem jest rewelacyjny!
Smakuje ooooobłędnie i ma w sobie chrupiące kawałeczki orzechów laskowych.
A do tego ma taki skład, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😁
Tak mi zasmakował, że zamówiłam sobie jeszcze krem kokosowy z migdałami – to tak jakbym jadła Rafaello ze słoiczka 😋😋
Wam też go polecam oraz oczywiście namawiam, do upieczenia tego ciasta :D
Orzechowy zawijaniec – przepis do druku

Orzechowy zawijaniec
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
- 40 g (1/5 szklanki) cukru
- 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 40 g (2 łyżki) rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
nadzienie:
- około 200 g - u mnie 6 czubatych łyżek kremu orzechowo-czekoladowego Nut Love Choco Hazelnut
- 100 g (mniej więcej 3 garście) orzechów laskowych
lukier:
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- około 3-4 łyżki mleka
- posiekane orzeszki lub krokant do posypania po lukrze
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
- Rozczyn drożdżowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, resztę cukru oraz masło, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
- W tym czasie przygotuj orzechy - wsyp je na suchą patelnię i podgrzej kilka minut - aż będą lekko ciepłe i pachnące.
- Orzechy ostudź, a następnie grubo posiekaj.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na płaski placek.
- Na cieście rozsmaruj krem Nut Love (jeśli go wcześniej lekko podgrzejesz, to będzie łatwiej go smarować). Zostaw czyste dwa dłuższe boki ciasta.
- Na krem orzechowy wysyp posiekane orzechy laskowe.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Ułóż ciasto na papierze do pieczenia - bliżej jednego brzegu, następnie papierem owiń ciasto zostawiając kilka centymetrów luzu i połóż na blaszce tak aby łączenie papieru wypadło pod spodem ciasta.
- Odstaw ciasto na około pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół).
- Lekko podrośnięte ciasto wstaw do piekarnika (razem z papierem) i piecz przez mniej więcej 35 minut - aż będzie ładnie rumiane.
- Wyjmij z piekarnika, delikatnie odwiń z papieru i odstaw do wystudzenia.
- Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch ciasta.
- Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi albo krokantem orzechowym.