Odwrócone ciasto orzechowe
Och, ja ja uwielbiam orzechy ❤❤
A jak są jeszcze takie chrupiące i karmelowe to przepadam.
Nie dziwcie się więc, gdy wam powiem, że to odwrócone ciasto orzechowe jest przepyszne.
Mamy tu połączenie delikatnego ciasta oraz chrupiących orzechów w karmelu.
Prosto, a jednocześnie nadzwyczajnie.
A czemu odwrócone?
Na dno foremki wylewamy karmel i na niego wykładamy orzechy, na to wędruje ciasto.
Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry nogami, aby orzechy ze spodu znalazły się na górze :D Fajnie? Fajnie!
Spróbujcie koniecznie :)
A jeśli lubicie takie ciacha do góry nogami, to upieczcie również odwrócone ciasto bananowe, kokosowe albo z gruszkami :)






Odwrócone ciasto orzechowe – przepis do druku

Odwrócone ciasto orzechowe
Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Składniki
masa orzechowa:
- 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 100 g (szklanka) orzechów włoskich lekko posiekanych
ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 duże jajka - rozmiar L
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
- Przygotuj masę orzechową - w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę - zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.
- Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy - lekko dociśnij spodem łyżki.
- Przygotuj ciasto - w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.
- W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta - zmiksuj.
- Wylej ciasto na orzechy.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 - 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika - odstaw na 10 minut.
- Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze - uważaj na wypływający karmel.
- Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 416kcalWeglowodany: 46gBiałko: 7gTłuszcz: 23g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!