Odwrócone ciasto orzechowe

Zaktualizowany: 2023 12 września
odwrócone ciasto orzechowe

Przepis na karmelowe odwrócone ciasto z orzechami

Przygotuj dziś razem ze mną odwrócone ciasto orzechowe z mega chrupiącymi orzechami włoskimi w karmelu. To mega puszyste i delikatne ciasto smakuje wybornie dzięki chrupiącym orzechom. Takie ciasto to doskonały deser i gorąco polecam je każdemu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić odwrócone ciasto.

proste ciasto z orzechami

Odwrócone ciasto orzechowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące orzechy w karmelu w połączeniu z puszystym ciastem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

odwrócone ciasto orzechowe

Odwrócone ciasto orzechowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ciasto z chrupiącymi orzechami w karmelu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 416 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Składniki

składniki na masę orzechową do ciasta

składniki na ucierane ciasto:

Instrukcja
 

Jak zrobić odwrócone ciasto z orzechami

  • Przygotuj masę orzechową – w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę – zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.
    150 g cukru, 100 g masła, 3 łyżki śmietany kremówki
  • Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy – lekko dociśnij spodem łyżki.
    100 g orzechów
  • Przygotuj ciasto – w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.
    100 g masła, 240 ml mleka
  • W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 jajka, 200 g cukru
  • Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta – zmiksuj.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wylej ciasto na orzechy.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 – 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika – odstaw na 10 minut.
  • Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze – uważaj na wypływający karmel.
  • Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 416kcalWeglowodany: 46gBiałko: 7gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe ciasto z orzechami, orzechowe ciasto na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z orzechami

Odwrócone ciasto orzechowe – uwagi

Och, ja ja uwielbiam orzechy ❤❤

A jak są jeszcze takie chrupiące i karmelowe to przepadam.

Nie dziwcie się więc, gdy wam powiem, że to odwrócone ciasto orzechowe jest przepyszne.

Mamy tu połączenie delikatnego ciasta oraz chrupiących orzechów w karmelu.

Prosto, a jednocześnie nadzwyczajnie.

ciasto orzechowe z karmelem

Jak zrobić odwrócone ciasto z orzechami – wskazówki

Czemu odwrócone? Bo pieczone jest jakby do „góry nogami” i potem po upieczeniu odwracane, aby spód ciasta był na górze.

Jak to zrobić?

Na dno foremki wylewamy karmel i na niego wykładamy orzechy, na to wędruje ciasto.

Tak pieczone ciasto spokojnie sobie wyrasta, a orzechy oblepiają się karmelem i stają bardzo fajnie chrupiące.

Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry nogami, aby orzechy ze spodu znalazły się na górze :D

Fajnie? Fajnie!

Spróbujcie koniecznie :)

A jeśli lubicie takie ciacha do góry nogami, to upieczcie również odwrócone ciasto bananowe, kokosowe albo z gruszkami :)

ciasto z orzechami i karmelem
karmelowe ciasto z orzechami ciasto z orzechami w karmelu

Polecane przepisy na ciasta z orzechami

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z chrupiącymi orzechami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 15 listopada

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy