Odwrócone ciasto orzechowe

 

odwrócone ciasto orzechowe

 

Och, ja ja uwielbiam orzechy ❤❤

A jak są jeszcze takie chrupiące i karmelowe to przepadam.

Nie dziwcie się więc, gdy wam powiem, że to odwrócone ciasto orzechowe jest przepyszne.

Mamy tu połączenie delikatnego ciasta oraz chrupiących orzechów w karmelu.

Prosto, a jednocześnie nadzwyczajnie.

A czemu odwrócone?

Na dno foremki wylewamy karmel i na niego wykładamy orzechy, na to wędruje ciasto.

Po upieczeniu ciasto odwracamy do góry nogami, aby orzechy ze spodu znalazły się na górze 😀 Fajnie? Fajnie!

Spróbujcie koniecznie 🙂

A jeśli lubicie takie ciacha do góry nogami, to upieczcie również odwrócone ciasto bananowe, kokosowe albo z gruszkami 🙂

 

ciasto orzechowe z karmelem ciasto z orzechami i karmelem
 

proste ciasto z orzechami ciasto z orzechami
 

karmelowe ciasto z orzechami ciasto z orzechami w karmelu
 

Odwrócone ciasto orzechowe – przepis do druku

 

Odwrócone ciasto orzechowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
masa orzechowa:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g (szklanka) orzechów włoskich lekko posiekanych
ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 duże jajka - rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Przygotuj masę orzechową - w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę - zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.
  2. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
  3. Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy - lekko dociśnij spodem łyżki.
  4. Przygotuj ciasto - w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.
  5. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  6. Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
  7. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta - zmiksuj.
  8. Wylej ciasto na orzechy.
  9. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 - 45 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika - odstaw na 10 minut.
  11. Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze - uważaj na wypływający karmel.
  12. Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 416 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 46 g Białka: 7 g