Była już wcześniej tarta tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami, a dziś czas na ucierane ciasto pieczone w podobny sposób.

Najpierw więc układamy na spodzie  na przygotowanym sosie owoce, a dopiero potem wykładamy na nie ciasto i tak pieczemy :)

Możecie użyć tu dowolnych owoców – także takich z puszki. Ja wybrałam gruszki :)

Podany przepis jest na tortownicę 20-22 cm.

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

 

ciasto z gruszkami

Odwrócone ciasto owocowe

Wypieki Beaty
4.67 z 3 ocen

Składniki
  

składniki sosu:

  • 45 g masła (około 2 łyżki)
  • 130 g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki dowolnego dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego)
  • dowolne owoce - ja użyłam 3 gruszki

składniki ciasta:

Instrukcja
 

  • Przygotuj sos do owoców - w garnuszku umieść brązowy cukier i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystygnięcia.
  • Przygotuj foremkę - natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia. Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj. Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wyłóż na owoce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).
  • Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a potem wyjmij ciasto z foremki - przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.
  • Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją było dla mnie ciasto z blogu Bakingdom.