Była już wcześniej tarta tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami, a dziś czas na ucierane ciasto pieczone w podobny sposób.
Najpierw więc układamy na spodzie na przygotowanym sosie owoce, a dopiero potem wykładamy na nie ciasto i tak pieczemy :)
Możecie użyć tu dowolnych owoców – także takich z puszki. Ja wybrałam gruszki :)
Podany przepis jest na tortownicę 20-22 cm.

Odwrócone ciasto owocowe
Składniki
składniki sosu:
- 45 g masła (około 2 łyżki)
- 130 g brązowego cukru
- 4 łyżeczki dowolnego dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego)
- dowolne owoce - ja użyłam 3 gruszki
składniki ciasta:
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 190 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 113 g miękkiego masła
- 135 g cukru
- 2 jajka
Instrukcja
- Przygotuj sos do owoców - w garnuszku umieść brązowy cukier i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj foremkę - natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia. Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj. Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wyłóż na owoce.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).
- Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a potem wyjmij ciasto z foremki - przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.
- Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracją było dla mnie ciasto z blogu Bakingdom.