tarta tatin ze śliwkami

Przepis na tartę tatin ze śliwkami i pierniczkami

Dziś u mnie piernikowa tarta tatin, czyli odwrócona tarta pieczona z soczystymi śliwkami i z ciastem piernikowym. To ciasto jest o tyle niezwykłe, że zrobione jest z pierniczków! Spróbujcie koniecznie tego smaku.

piernikowa tarta ze śliwkami

Piernikowa tarta tatin przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piernikowe smaki i śliwki, to koniecznie zrób taką odwróconą tartę tatin ze śliwkami.

tarta ze śliwkami

Piernikowa tarta tatin przepis

Wypieki Beaty
Przepis na jesienną odwróconą tartę ze śliwkami i piernikowym ciastem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 298 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tartę o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na tartę tatin ze śliwkami

  • 250 g pierniczków ( Toruńskie Serca Lukrowane)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki) )
  • 50 g masła
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • okolo 500-700 g śliwek (- można użyć trochę mniej)
Instrukcja
 

Jak zrobić piernikową tartę tatin ze śliwkami

  • Pierniczki zmiksuj aż będą drobne, dodaj masło w kawałkach i zagnieć ciasto.
    250 g pierniczków, 200 g masła
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
  • Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzej go aż się rozpuści – pilnuj aby się nie przypalił.
    100 g cukru trzcinowego
  • Dodaj masło i mieszaj aż się połączy z cukrem, na koniec wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
    50 g masła, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Przelej karmel do żaroodpornej formy o średnicy około 26-28 cm.
  • Na karmelu ułóż przekrojone śliwki (ja miałam dwie warstwy).
    okolo 500-700 g śliwek
  • Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na wielkość trochę większą od formy.
  • Ułóż ciasto na śliwkach i wetknij je dodatkowo pomiędzy śliwki a ścianki formy.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż tartę na na duży talerz (połóż talerz dnem do góry na formie do tarty, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć całość do góry nogami, tak aby talerz znalazł się na dole – uważaj, bo jeśli masz dużo soku ze śliwek, to może wypłynąć :)).
  • Tartę podawaj na ciepło z lodami.
  • Jeśli będzie się ją ciężko kroić ze względu na dużą ilość soku, to nakładaj ciasto łyżką :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 298kcalWeglowodany: 32gBiałko: 2gTłuszcz: 18gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe piernik ze śliwkami, tarta ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernikowa tarta tatin

Odwrócona tarta ze śliwkami – uwagi

Piernikowa tarta tatin, to dla mnie taka kwintesencja jesieni.

Mnóstwo pysznych śliwek a do tego kruche ciasto piernikowe o rozgrzewającym smaku.

Taka odwrócona tarta podana na ciepło w jesienny chłodny dzień to idealny deser – i nawet ta kulka lodów pasuje jak ulał.

Ciasto pierniczkowe przygotowałam na bazie lukrowanych pierników – wystarczy je zmiksować, a następnie zmieszać z masłem.

Takie rozwiązanie zdecydowanie oszczędza czas i ułatwia zadanie.

Dałam do tarty bardzo dużo śliwek i po upieczeniu miałam z nich dużo soku.

Jeśli nie lubicie takich soczystych ciast, to użyjcie mniej owoców.

Mam nadzieję, że takie ciasto piernikowe ze śliwkami wam zasmakuje :)

Ps.

Ten przepis przygotowałam na konkurs „Apetyt na Kopernika”.

Ja was zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi piernikowymi przepisami – np. z piernikowym tortem, bułeczkami marcepanowo-pierniczkowymi albo sernikiem na piernikowym brownie.

tarta tatin ze śliwkami
pierniczki
piernikowa tarta tatin
śliwki

Polecane przepisy na tarty z owocami

Wypróbuje również inne moje przepisy na pyszne tarty pieczone z owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: