Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Piernikowa tarta tatin

By |2018-09-04T18:26:05+00:002018 Wrzesień 7th|Boże Narodzenie, Ciasta owocowe, Tarty na słodko|

Piernikowa tarta tatin

 

tarta tatin ze śliwkami

 

Piernikowa tarta tatin, to dla mnie taka kwintesencja jesieni.

Mnóstwo pysznych śliwek a do tego kruche ciasto piernikowe o rozgrzewającym smaku.

Taka tarta podana na ciepło w jesienny chłodny dzień to idealny deser – i nawet ta kulka lodów pasuje jak ulał.

Ciasto pierniczkowe przygotowałam na bazie lukrowanych pierników – wystarczy je zmiksować, a następnie zmieszać z masłem.

Takie rozwiązanie zdecydowanie oszczędza czas i ułatwia zadanie.

Dałam do tarty bardzo dużo śliwek i po upieczeniu miałam z nich dużo soku – jeśli nie lubicie takich soczystych ciast, to użyjcie mniej owoców.

Ten przepis przygotowałam na konkurs „Appetyt na Kopernika”.

Ja was zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi piernikowymi przepisami – np. z piernikowym tortem, bułeczkami marcepanowo-pierniczkowymi albo sernikiem na piernikowym brownie.

 

piernikowa tarta ze śliwkami

 

piernikowa tarta tatin

 

tarta tatin ze śliwkami

 

pierniczki

 

piernikowa tarta tatin

 

Piernikowa tarta tatin
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tartę o średnicy około 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
  • 250 g pierniczków Toruńskie Serca Lukrowane
  • 200 g masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 700 g śliwek
Wykonanie
  1. Pierniczki zmiksuj aż będą drobne, dodaj masło w kawałkach i zagnieć ciasto.
  2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  3. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i pogrzej go aż się rozpuści - pilnuj aby się nie przypalił.
  4. Dodaj masło i mieszaj aż się połączy z cukrem, na koniec wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  5. Przelej karmel do żaroodpornej formy o średnicy około 26-28 cm.
  6. Na karmelu ułóż przekrojone śliwki (ja miałam dwie warstwy).
  7. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na wielkość trochę większą od formy.
  8. Ułóż ciasto na śliwkach i wetknij je dodatkowo pomiędzy śliwki a ścianki formy.
  9. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
  10. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż tartę na talerz (połóż talerz dnem do góry na formie do tarty, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć całość do góry nogami, tak aby talerz znalazł się na dole - uważaj, bo jeśli masz dużo soku ze śliwek, to może wypłynąć :)).
  11. Tartę podawaj na ciepło z lodami.
  12. Jeśli będzie się ją ciężko kroić ze względu na dużą ilość soku, to nakładaj ciasto łyżką 😀
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 298 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 32 g Błonnik: 1 g Białka: 2 g

 

 

śliwki

#appetytnakopernika #fckopernik

Reklama

One Comment

  1. Candy Pandas 2018/09/09 at 13:24 - Reply

    Zupełnie coś innego od standardowych ciast 🙂 Ciekawe jesteśmy smaku 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: