Piernikowa tarta tatin czyli odwrócona tarta ze śliwkami i pierniczkami

tarta tatin ze śliwkami

Piernikowa tarta tatin, to dla mnie taka kwintesencja jesieni.

Mnóstwo pysznych śliwek a do tego kruche ciasto piernikowe o rozgrzewającym smaku.

Taka tarta podana na ciepło w jesienny chłodny dzień to idealny deser – i nawet ta kulka lodów pasuje jak ulał.

Ciasto pierniczkowe przygotowałam na bazie lukrowanych pierników – wystarczy je zmiksować, a następnie zmieszać z masłem.

Takie rozwiązanie zdecydowanie oszczędza czas i ułatwia zadanie.

Dałam do tarty bardzo dużo śliwek i po upieczeniu miałam z nich dużo soku – jeśli nie lubicie takich soczystych ciast, to użyjcie mniej owoców.

Ten przepis przygotowałam na konkurs „Apetyt na Kopernika”.

Ja was zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi piernikowymi przepisami – np. z piernikowym tortem, bułeczkami marcepanowo-pierniczkowymi albo sernikiem na piernikowym brownie.

piernikowa tarta ze śliwkami

piernikowa tarta tatin

tarta tatin ze śliwkami

pierniczki

piernikowa tarta tatin

Piernikowa tarta tatin – przepis do druku

tarta ze śliwkami

Piernikowa tarta tatin

Wypieki Beaty
Przepis na jesienną odwróconą tartę ze śliwkami i piernikowym ciastem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12
Kalorie 298 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tartę o średnicy około 26 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Pierniczki zmiksuj aż będą drobne, dodaj masło w kawałkach i zagnieć ciasto.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  • Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i pogrzej go aż się rozpuści - pilnuj aby się nie przypalił.
  • Dodaj masło i mieszaj aż się połączy z cukrem, na koniec wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  • Przelej karmel do żaroodpornej formy o średnicy około 26-28 cm.
  • Na karmelu ułóż przekrojone śliwki (ja miałam dwie warstwy).
  • Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na wielkość trochę większą od formy.
  • Ułóż ciasto na śliwkach i wetknij je dodatkowo pomiędzy śliwki a ścianki formy.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż tartę na talerz (połóż talerz dnem do góry na formie do tarty, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć całość do góry nogami, tak aby talerz znalazł się na dole - uważaj, bo jeśli masz dużo soku ze śliwek, to może wypłynąć :)).
  • Tartę podawaj na ciepło z lodami.
  • Jeśli będzie się ją ciężko kroić ze względu na dużą ilość soku, to nakładaj ciasto łyżką :D

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 298kcalWeglowodany: 32gBiałko: 2gTłuszcz: 18gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

śliwki

#appetytnakopernika #fckopernik