Przepis na czekoladowe kruche ciasto z kremem mascarpone i truskawkami
Dziś mam dla was rewelacyjny przepis – to czekoladowa tarta z kremem i owocami.
Ta tarta jest podwójnie czekoladowa.
Dlaczego podwójnie czekoladowa?
Dlatego, że kruchy spód jest czekoladowy od gorzkiego kakao, a krem jest zrobiony z białej czekolady zmieszanej z mascarpone.
Ten kremem mascarpone z czekoladą jest obłędnie pyszny – koniecznie musicie go spróbować.
A już szczególnie dobrze smakuje ze świeżymi truskawkami, malinami i jagodami – pycha!
Smaki w tym cieście świetnie się uzupełniają – lekko gorzki kruchy spód, słodki krem i świeże kwaskowate owoce :)
Tarta z owocami wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)
Musicie się tu ze mną zgodzić!
Ps.
Polecam wam inne moje przepisy na kruche tarty, a przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze przepisy Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta domowe i nie tylko!
Czekoladowa tarta z kremem i owocami przepis

Czekoladowa tarta z kremem i owocami
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki
- 20 g gorzkiego kakao (ok 3 łyżki)
- 50 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ewentualnie trochę mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
- 150 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
- ok 200-300 g świeżych owoców
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
- Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
- Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
- Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
wykonanie kremu:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
- Wyłóż krem na kruchy spód.
- Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.
Notatki