Dziś mam dla was przepyszną, podwójnie czekoladową tartę z kremem z mascarpone i owocami.
Dlaczego podwójnie czekoladowa? Dlatego, że spód jest czekoladowy od gorzkiego kakao, a krem jest zrobiony z białej czekolady zmieszanej z mascarpone.
Smaki w tym cieście świetnie się uzupełniają – lekko gorzki kruchy spód, słodki krem i świeże kwaskowate owoce :)
Tarta wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)
Czekoladowa tarta z kremem i owocami
- 250 g mąki
- 20 g gorzkiego kakao (ok 3 łyżki)
- 50 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ewentualnie trochę mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 150 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- ok 200-300 g świeżych owoców
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
- Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
- Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
- Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
- Wyłóż krem na kruchy spód.
- Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.
a może otworzysz cukiernię z tymi wszystkimi wypiekami :)?
będę stałą klientką :) i myślę, że nie tylko ja !
Mniam! Spróbowałam i wyszła pycha :-)
Bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania innych przepisów :)
[…] okazji pieczenia czekoladowej tarty z owocami zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam go do upieczenia małych […]
Ślicznie się prezentuje, i te owoce mniam..
Śliczna! Lubię tarty z dużą ilością owoców :)