Dziś mam dla was przepyszną, podwójnie czekoladową tartę z kremem z mascarpone i owocami.

Dlaczego podwójnie czekoladowa? Dlatego, że spód jest czekoladowy od gorzkiego kakao, a krem jest zrobiony z białej czekolady zmieszanej z mascarpone.

Smaki w tym cieście świetnie się uzupełniają – lekko gorzki kruchy spód, słodki krem i świeże kwaskowate owoce :)

Tarta wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)

tarta czekoladowa z owocami3

 

tarta czekoladowa z owocami1

 

tarta czekoladowa z owocami2

 

tarta czekoladowa z owocami5

 

tarta czekoladowa z owocami6

Czekoladowa tarta z kremem i owocami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

dodatkowo:

  • ok 200-300 g świeżych owoców

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
  • Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
  • Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
  • Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  • Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

wykonanie kremu:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
  • Wyłóż krem na kruchy spód.
  • Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.

Notatki

Mi zostało trochę ciasta i upiekłam sobie przy okazji małe korpusiki do babeczek. Możesz zrobić tak samo, albo zamrozić ciasto i wykorzystać je później.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był przepis zamieszczony w Claudii (wykorzystałam pomysł na krem).