Przepis na czekoladowe kruche ciasto z kremem mascarpone i truskawkami

Dziś mam dla was rewelacyjny przepis – to czekoladowa tarta z kremem i owocami.

Ta tarta jest podwójnie czekoladowa. 

Dlaczego podwójnie czekoladowa?

Dlatego, że kruchy spód jest czekoladowy od gorzkiego kakao, a krem jest zrobiony z białej czekolady zmieszanej z mascarpone.

Ten kremem mascarpone z czekoladą jest obłędnie pyszny – koniecznie musicie go spróbować.

A już szczególnie dobrze smakuje ze świeżymi truskawkami, malinami i jagodami – pycha!

Smaki w tym cieście świetnie się uzupełniają – lekko gorzki kruchy spód, słodki krem i świeże kwaskowate owoce :)

Tarta z owocami wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)

Musicie się tu ze mną zgodzić!

Ps. 

Polecam wam inne moje przepisy na kruche tarty, a przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze przepisy Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta domowe i nie tylko!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Czekoladowa tarta z kremem i owocami

 

tarta czekoladowa z owocami

 

kruche ciasto z mascarpone i truskawkami

 

tarta czekoladowa z owocami i mascarpone

 

czekoladowe ciasto z kremem mascarpone i owocami

Czekoladowa tarta z kremem i owocami przepis

tarta czekoladowa z owocami3

Czekoladowa tarta z kremem i owocami

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki

ciasto:

dodatkowo:

  • ok 200-300 g świeżych owoców

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
  • Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
  • Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
  • Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  • Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

wykonanie kremu:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  • Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
  • Wyłóż krem na kruchy spód.
  • Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.

Notatki

Mi zostało trochę ciasta i upiekłam sobie przy okazji małe korpusiki do babeczek. Możesz zrobić tak samo, albo zamrozić ciasto i wykorzystać je później.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Tarta kokosowo-twarogowa

Sprawdź ten przepis

Tarta z malinami i jeżynami

Sprawdź ten przepis
white chocolate raspberry tart

Cherry pie – czyli tarta wiśniowa

Sprawdź ten przepis