Krucha tarta wiśniowa po amerykańsku
Nie należę do jakichś ogromnych fanek wiśni (chociaż winku z wiśni produkcji męża nigdy nie powiem „nie” ;), dlatego nie ma u mnie zbyt wiele przepisów na ciasta z tymi owocami.
Zauważyłam, że ogromną popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z wiśniami, dlatego postanowiłam przygotować kolejny przepis na ciasto z wiśniami.
Upiekłam tartę wiśniową w amerykańskim stylu – oni uwielbiają wszelkie ciasta typu pie i między innymi również cherry pie.
Jak pisałam wyżej – średnio lubię wiśnie – ale to ciasto zasmakowało mi ogromnie :)
Lekkie kruche ciasto z niesamowitym nadzieniem wiśniowym, a na wierzchu kratka z ciasta – zjadłam je z lodami pistacjowymi i to był czysty obłęd – na ciepło nieziemskie.
Mąż jadł już na zimno i też mówił, że bardzo smaczne i jakby nie wiśniowe, bo nadzienie nie było cierpkie.
Ja na pewno jeszcze upiekę mojej rodzinie tą tartę.
Ps. Co do technicznych szczegółów – ciasto piekłam w żaroodpornej formie o średnicy około 25 cm – forma z wysokimi brzegami – nadzienia jest sporo i w trakcie pieczenia wytwarza się sok, który może uciekać, dlatego lepiej użyć formę z wyższymi brzegami.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na kruche tarty z owocami i nie tylko.
Cherry pie – czyli tarta wiśniowa przepis

Cherry pie - czyli tarta wiśniowa
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 25 cm - najlepiej o wyższych bokach.
Składniki
kruche ciasto:
- 375 g mąki pszennej (mniej więcej 2,5 szklanki)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko rozmiar L
- około 5 łyżek wody zimnej
nadzienie:
- 1 kg wiśni wydrylowanych
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej - czubata łyżka
- ok 3/4 szklanki cukru (zależy od kwaśności owoców) - ok 150 g
Instrukcja
ciasto:
- Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia.
- Formę z ciastem wstaw do lodówki.
- Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski o szerokości około 2 cm.
- Przygotuj nadzienie - w misce zmieszaj razem obydwie mąki i cukier.1/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok 3/4 szklanki cukru
- Dodaj mieszankę do owoców i delikatnie wymieszaj.1 kg wiśni
- Wyłóż owoce na kruchy spód, na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra/dół).
- Podpiecz ciasto przez 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50-60 minut (aż ciasto będzie ładnie zrumienione).
- Ciasto po upieczeniu lekko ostudź, podawaj na ciepło lub zimno.
Notatki
Inspiracją był przepis znaleziony tutaj.