Krucha tarta wiśniowa po amerykańsku 

Nie należę do jakichś ogromnych fanek wiśni (chociaż winku z wiśni produkcji męża nigdy nie powiem „nie” ;), dlatego nie ma u mnie zbyt wiele przepisów na ciasta z tymi owocami.

Zauważyłam, że ogromną popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z wiśniami, dlatego postanowiłam przygotować kolejny przepis na ciasto z wiśniami.

Upiekłam tartę wiśniową w amerykańskim stylu – oni uwielbiają wszelkie ciasta typu pie i między innymi również cherry pie.

Jak pisałam wyżej – średnio lubię wiśnie – ale to ciasto zasmakowało mi ogromnie :)

Lekkie kruche ciasto z niesamowitym nadzieniem wiśniowym, a na wierzchu kratka z ciasta – zjadłam je z lodami pistacjowymi i to był czysty obłęd – na ciepło nieziemskie.

Mąż jadł już na zimno i też mówił, że bardzo smaczne i jakby nie wiśniowe, bo nadzienie nie było cierpkie.

Ja na pewno jeszcze upiekę mojej rodzinie tą tartę.

Ps. Co do technicznych szczegółów – ciasto piekłam w żaroodpornej formie o średnicy około 25 cm – forma z wysokimi brzegami – nadzienia jest sporo i w trakcie pieczenia wytwarza się sok, który może uciekać, dlatego lepiej użyć formę z wyższymi brzegami.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na kruche tarty z owocami i nie tylko. 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.05 z 24 ocen
Postaw mi kawę

 

tarta wiśniowa

krucha tarta z wiśniami w sosie

kruche ciasto wiśniowe

tarta wiśniowa po amerykańsku

Cherry pie – czyli tarta wiśniowa przepis

tarta wiC59Bnowa3

Cherry pie - czyli tarta wiśniowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z nadzieniem wiśniowym.
4.05 z 24 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
50 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 25 cm - najlepiej o wyższych bokach.

Składniki

kruche ciasto:

nadzienie:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
    375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
  • Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  • Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski o szerokości około 2 cm.
  • Przygotuj nadzienie - w misce zmieszaj razem obydwie mąki i cukier.
    1/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok 3/4 szklanki cukru
  • Dodaj mieszankę do owoców i delikatnie wymieszaj.
    1 kg wiśni
  • Wyłóż owoce na kruchy spód, na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra/dół).
  • Podpiecz ciasto przez 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50-60 minut (aż ciasto będzie ładnie zrumienione).
  • Ciasto po upieczeniu lekko ostudź, podawaj na ciepło lub zimno.

Notatki

Przepis na formę o średnicy 24-25 cm.
Słowa kluczowe amerykański pie, amerykańskie ciasto, ciasto z wiśniami, jak zrobić ciasto z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami, proste ciasto z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracją był przepis znaleziony tutaj.

Malinowa tarta bakewell

Sprawdź ten przepis
malinowa tarta bakewell

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sprawdź ten przepis
tarta z rabarbarem

Tarta migdałowa z malinami

Sprawdź ten przepis
almond raspberry tart