Tarta migdałowa z malinami i delikatnym nadzieniem.

tarta migdałowa z malinami_8

Mam dla Was idealne ciasto na letnie dni – delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto aromatyzowane mielonymi migdałami, do tego leciutki krem w stylu kremu angielskiego (tutaj zapiekany, a nie gotowany) i mnóstwo świeżych malin (chociaż możecie też wykorzystać dowolne owoce sezonowe).

Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, do „dnia pieczenia” – skróci to Wam czas przygotowań i przepyszną tartę będziecie wtedy mieli w godzinę :)

Przepis na to ciasto pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” – wprowadziłam jednak do niego moje zmiany (inaczej nie byłabym sobą ;)).

Próbujcie, testujcie wersje z różnymi owocami i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami :)

 

tarta migdałowa z malinami_11

tarta migdałowa z malinami_12

tarta migdałowa z malinami_10

almond raspberry tart

tarta migdałowa z malinami_2

tarta migdałowa z malinami_6

almond raspberry tart

Tarta migdałowa z malinami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

krem:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego lub cukier aromatyzowany laską wanilii

dodatkowo:

  • około 300 g owoców

Instrukcja
 

ciasto:

  • Wszystkie składniki razem zagnieć - jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, to możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej wody.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź przez około 1-2 godzinę (możesz też przechować je kilka dni w lodówce, wtedy przed pieczeniem wyjmij ciasto około pół godziny wcześniej, aby lekko rozmiękło).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (foremka 24-26 cm średnicy) i wyłóż nim formę.
  • Ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociąż ziarnami grochu lub fasoli i podpiecz 20 minut w 180 stopniach.
  • Po tym czasie zdejmij papier z grochem i dopiecz spód przez kolejne 5 minut.

krem:

  • Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy oraz mąkę - wymieszaj.
  • Wlej mleko i zmieszaj.
  • Masę przelej na kruchy spód, na wierzchu ułóż owoce.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - masa ma się zrumienić.
  • Gotową tartę wystudź i posyp cukrem pudrem.

Notatki

Spód ciasta możecie posypać odrobiną mąki - wtedy nie będzie wchłaniał wilgoci z masy mlecznej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!