Tarta migdałowa z malinami i delikatnym nadzieniem.
Mam dla Was idealne ciasto na letnie dni – delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto aromatyzowane mielonymi migdałami, do tego leciutki krem w stylu kremu angielskiego (tutaj zapiekany, a nie gotowany) i mnóstwo świeżych malin (chociaż możecie też wykorzystać dowolne owoce sezonowe).
Kruche ciasto możecie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, do „dnia pieczenia” – skróci to Wam czas przygotowań i przepyszną tartę będziecie wtedy mieli w godzinę :)
Przepis na to ciasto pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” – wprowadziłam jednak do niego moje zmiany (inaczej nie byłabym sobą ;)).
Próbujcie, testujcie wersje z różnymi owocami i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami :)
Tarta migdałowa z malinami
- 100 g masła (użyłam miękkie, bo schładzałam ciasto przez noc)
- 150 g przesianej przez sito mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 żółtka z dużych jajek
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 200 ml pełnotłustego mleka
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego lub cukier aromatyzowany laską wanilii
- około 300 g owoców
- Wszystkie składniki razem zagnieć - jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, to możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej wody.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź przez około 1-2 godzinę (możesz też przechować je kilka dni w lodówce, wtedy przed pieczeniem wyjmij ciasto około pół godziny wcześniej, aby lekko rozmiękło).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (foremka 24-26 cm średnicy) i wyłóż nim formę.
- Ciasto przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociąż ziarnami grochu lub fasoli i podpiecz 20 minut w 180 stopniach.
- Po tym czasie zdejmij papier z grochem i dopiecz spód przez kolejne 5 minut.
- Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy oraz mąkę - wymieszaj.
- Wlej mleko i zmieszaj.
- Masę przelej na kruchy spód, na wierzchu ułóż owoce.
- Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - masa ma się zrumienić.
- Gotową tartę wystudź i posyp cukrem pudrem.
Tarta prezentuje się idealnie :-)
dziękuję :)
Mam problem z kremem. Robiłam już dwa razy to ciasto i krem jest rzadki… Co nie tak mogę robić?
Już wiem. Pół godziny to zamalo. Wydłużyłam czas
:)
Czy moge użyć owoców mrożonych malin wiśni ???