Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 3,93 out of 5)
Loading...

Czekoladowe ciasto z wiśniami

By |2018-06-29T14:22:18+00:002013 Lipiec 17th|Ciasta czekoladowe, Ciasta owocowe|

Czekoladowe ciasto z wiśniami – proste i pyszne 🙂

czekoladowe ciasto z wiśniami

Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni – część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych (przepis już wkrótce), a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w zeszłym roku na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne – wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania, a po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy.

 

ciasto z wiśniami

 

ciasto czekoladowe z wiśniami

 

A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta 🙂

 

ciasto czekoladowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

 

przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami

 

Czekoladowe ciasto z wiśniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Cake
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)
Wykonanie
  1. Wiśnie wydryluj.
  2. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minuta patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  7. Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 250 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 44 g Białka: 5 g

 

Reklama

83 komentarze

  1. Kasia 2018/08/04 at 11:17 - Reply

    Wygląda smacznie

  2. Justyna 2018/07/21 at 17:58 - Reply

    Czy nadają się wiśnie z kompotu?

    • wypiekibeaty 2018/07/21 at 23:20 - Reply

      Jasne, mogą być tylko trochę mniej „wiśniowe” bo oddały smak wodzie.

  3. Ola 2018/07/07 at 22:40 - Reply

    A to wymieszać łyżką czy mikserem?

    • wypiekibeaty 2018/07/08 at 10:03 - Reply

      możesz łyżką jezeli nie masz pod ręką miksera 🙂

  4. Katarzyna 2018/07/07 at 12:53 - Reply

    Ciasto zrobiłam z trzech porcji na dużej blaszce☺ ze względu na dużą rodzinę ☺
    Wyszło rewelacyjne.!!!!
    Dziękuję za inspirację .

  5. Agnieszka 2018/07/06 at 15:54 - Reply

    Właśnie gości u mnie po raz kolejny. Przepyszne 🙂

  6. Dorota 2018/06/28 at 17:11 - Reply

    A czy może być z czereśniami?? Bo akurat nie mam wiśni…

    • wypiekibeaty 2018/06/28 at 18:01 - Reply

      Pewnie 🙂 mogą być nawet brzoskwinie, czy gruszki – tylko wtedy je pokrój w kostkę 🙂

  7. Ula Stodulska 2017/10/09 at 18:58 - Reply

    a ja mam wiśnie ze spirytusem, będzie jeszcze lepsze =D

  8. Julkolandia 2017/08/04 at 18:57 - Reply

    Błyskawiczny, genialny przepis! Robiłam dziś po raz pierwszy według tej receptury. Dodałam od siebie jeszcze przyprawę to piernika, którą często wzbogacam muffinki czekoladowe 😉 Wyszło nieziemsko pyszne! Polecam i dziękuję za ten przepis!
    Pozdrawiam!

    • wypiekibeaty 2017/08/05 at 12:42 - Reply

      Super 🙂 muszę sobie zrobić tą wersję z przyprawą do piernika 🙂

  9. Maja Gbiorczyk 2017/05/31 at 11:34 - Reply

    https://uploads.disquscdn.com/images/e593d964cd635f8ad3d202d5246db80efc9bfc959b974d2c1d13c46e5b208c72.jpg

    Wczoraj upiekłam zgodnie z przepisem – takie wyszło – przepyszne 🙂

    • wypiekibeaty 2017/05/31 at 15:52 - Reply

      Piękne – to jedno z najchętniej pieczonych ciast z bloga 🙂 musi się udać i już 🙂

  10. Justyna G 2017/01/06 at 01:06 - Reply

    Ciasto robi się błyskawicznie i można je robić na kilka sposobów. Jest przepyszne, lubię je brać ze sobą do szkoły 😉 Ja robiłam też wersję z żurawinami i malinami, bardzo smaczna. Serdecznie zapraszam Panią na mojego bloga, który będzie miał tematykę kulinarno-twórczą. Założyłam go kilka dni temu: http://makeyourownlab.blogspot.com/ Serdecznie pozdrawiam!

    • wypiekibeaty 2017/01/08 at 19:41 - Reply

      Super pomysł z tymi żurawinami 🙂 życzę powodzenia z blogiem – daje to sporo satysfakcji 😀

  11. Asia 2016/08/22 at 06:06 - Reply

    To cisto nie dość, że jest niedrogie i ekspresowe, to jeszcze smakuje wybornie. Z polewą z gorzkiej czekolady ozdobioną prażonymi płatkami migdałów nie ustępuje żadnym wypiekom. Superprzepis!

    • wypiekibeaty 2016/08/22 at 09:05 - Reply

      Dzięki i bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  12. Daria 2016/08/18 at 10:04 - Reply

    Witam niedawno pisalam ze robie je pierwszy raz i wyszlo pyyyyszne 🙂 bardzo dziekuje za przepis to bylo moje pierwsze ciasto w zyciu a jakie dobre 🙂 dzis tez chce robic ale niestety nie ma juz wisni wiec kupilam maliny .. czy z malinami tez moze byc?

    • wypiekibeaty 2016/08/19 at 13:33 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Oczywiście możesz je zrobić z malinami 🙂

  13. Ania 2016/07/25 at 13:10 - Reply

    Genialne

  14. zjedz_mnie 2016/07/25 at 10:44 - Reply

    Czekolada i wiśnie, super połączenie, ciasto wygląda bardzo kusząco:)

  15. pajaga 2016/07/24 at 12:10 - Reply

    Wyszło! Wyszło! A zrobiłam w foremce na mufinki dzieki temu nie musiałam czekać 50 min 🙂 Jest na prawdę pyszne. Dziękuję za przepis 🙂

  16. Daria 2016/07/20 at 08:08 - Reply

    Dzis bede je robic pierwszy raz tzn to bedzie moje pierwsze ciasto w zyciu i jestem pelna obaw przepis prosty i ciacho wyglada apetycznie tylko sie boje czy nie bedzie za geste lub za zadkie i czy wyjdzie ale dziekuje za przepis

  17. setunia 2016/07/09 at 14:32 - Reply

    Chyba dzis lub jutro zrobie!:-

  18. Emila 2016/07/03 at 23:10 - Reply

    super przepis, ciasto wyszło pyszne, dziękuję 🙂

  19. Margolcia 2016/04/09 at 20:39 - Reply

    Ciacho super, ja wykorzystałam do zrobienia tzw. metrowca. Do tego zrobiłam dwa kremy na bazie czekolady i serka mascarpone 🙂

  20. […] lubicie moje czekoladowe ciasto z wiśniami, to pokochacie również czekoladowe ciasto z […]

  21. Justyna 2015/10/19 at 20:25 - Reply

    Łatwe ,szybkie i pyyyszne !

  22. kasia 2015/10/07 at 10:04 - Reply

    Czy ciasto wyjdzie jeśli użyje do wykonania mąki pszennej pełnoziarnistej razowej?

    • wypiekibeaty 2015/10/07 at 12:30 - Reply

      Myślę, że powinno wyjść, ewentualnie jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj trochę mleka – daj znać, jak wyszło 🙂

  23. Beata 2015/09/13 at 21:49 - Reply

    Ciasto cudowne,wystarczy łyżka i miska (spaliłam mikser)Pokroiłam węgierki,bo nie miałam wiśni 🙂 Pychota! Dziękuję za przepis.

  24. Rafał 2015/09/04 at 12:45 - Reply

    Dziękuję bardzo za przepis. Nigdy wcześniej nie robiłem ciasta w piekarniku i byłem pełen obaw. Miałem wiśnie z nalewki i postanowiłem je wykorzystać. Ciasto bardzo smakuje. Nie dolewałem mleka więcej niż w przepisie. Czas pieczenia idealnie dobrany. Naprawdę godne polecenia. Pozdrawiam.

    • wypiekibeaty 2015/09/04 at 14:22 - Reply

      Fajny pomysł z tymi wiśniami z nalewki 🙂 taka wersja dla dorosłych 😉 Fajnie, że przepis się przydał – pozdrawiam, Beata

  25. Ilona 2015/08/31 at 22:34 - Reply

    ciasto wyśmienite! robiłam je już dwa razy. z wiśniami i borówkami. moim zdaniem wiśnie są do niego najlepsze 🙂 wszystkim bardzo smakowało. polecam ten przepis 🙂 pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2015/08/31 at 22:44 - Reply

      Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało 🙂 zapraszam do wypróbowania również innych przepisów 🙂 Pozdrawiam, Beata

  26. monika 2015/08/14 at 18:17 - Reply

    genialne, nawet mleka więcej nie trzeba dodawać, bo wisnie sok puszczają i konsystencja jest odpowiednia.
    Ja piekę 50 minut i później 10 od spodu

  27. […] Zresztą wiem, że uwielbiacie wiśnie w połączeniu z czekoladowym ciastem, bo niezmiennie dużym powodzeniem cieszy się wśród Was przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami […]

  28. babojola 2015/07/19 at 21:48 - Reply

    Pyszne, łatwe i szybkie 🙂 Upiekłam dwie blaszki i zniknęły migiem 🙂

  29. Kasia 2015/07/14 at 17:01 - Reply

    Jaką mniej więcej konsystencję powinno mieć ciasto? Przepraszam, że pytam, ale będzie to moje pierwsze w życiu ciasto i za bardzo nie mam pojęcia o konsystencji, a przepis bardzo mi się spodobał 🙂

    • wypiekibeaty 2015/07/14 at 18:06 - Reply

      Ciasto będzie dość gęste, aby utrzymało wiśnie i owoce nie opadły 🙂 Życzę smacznego 🙂

  30. Wera 2015/07/02 at 20:37 - Reply

    A jajka są niepotrzebne?

  31. Agnes 2015/06/30 at 19:31 - Reply

    Pyszne

  32. Justyna Lesiak-Kozikowska 2014/09/17 at 20:25 - Reply

    a czy wiśnie mogę zastąpić malinami??

    • wypiekibeaty 2014/09/18 at 06:23 - Reply

      oczywiście 🙂

  33. marta 2014/07/20 at 11:01 - Reply

    ależ mi ślinka pociekła,,,wygląda wspaniale…..

    • wypiekibeaty 2014/07/20 at 11:36 - Reply

      Dziekuję 🙂

  34. Kuchnia Czarów 2014/07/20 at 08:15 - Reply

    czekolada i wiśnie to idealne połączenie, do tego owoce nadają ciastu fajnej wilgotności – bardzo lubię takie smaki.

    • wypiekibeaty 2014/07/20 at 11:11 - Reply

      O tak, takie smaki świetnie ze sobą pasują 🙂

  35. […] Nadszedł sezon na wiśnie i widzę ogromne poruszenie na blogu, a szczególnie dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami […]

  36. http://amatorawkuchnipora.blogspot.com/ Zapraszam do siebie a ten przepis na pewno jutro wypróbuję 🙂

  37. Agnieszka Agnieszka 2014/04/19 at 04:38 - Reply

    Ciasto pyszne, baaardzo czekoladowe. Faktycznie gęste, ja dodałam sok z wiśni który powstał przy rozmrażaniu.

  38. Bożena Wiśniewska 2014/03/19 at 17:52 - Reply

    Ja upiekłam je z mrożonymi, wydrylowanymi wiśniami, które miałam w zamrażarce 🙂

    • wypiekibeaty 2014/03/20 at 06:10 - Reply

      Trzeba sobie jakoś radzić 🙂 Ja też często korzystam z mrożonych owoców 🙂

  39. Łucja Brachmańska 2013/08/06 at 11:43 - Reply

    Z dodatkiem konfitury wiśniowej jeszcze lepsze…

  40. Marta Pilarska-Baran 2013/08/06 at 09:51 - Reply

    Ciasto pycha. Spróbowałam własnorecznie. Tylko nie wytrzymało 3 dni, gdyż następnego dnia po upieczeniu już go nie było 🙂

  41. dorota 2013/07/25 at 08:40 - Reply

    Baaardzo apetycznie wygląda! Bardzo lubię takie połączenie 🙂

  42. Ervisha 2013/07/17 at 10:18 - Reply

    Bardzo lubię takie ciasta….

  43. Agnieszka Małodobry 2016/08/04 at 12:04 - Reply

    super ciasto

  44. Dooseet 2016/07/16 at 07:17 - Reply

    uwielbiam wilgotne, czekoladowe ciasta. i do tego wiśnie? bosko!

  45. Beata Błaszkowska 2016/07/14 at 11:07 - Reply

    Zamiast meka można dodać jogurt naturalny

  46. Eli Ju 2016/07/09 at 14:32 - Reply

    Ciasto bardzo geste ciężko wymieszać Z wiśniami piecze się

  47. Joanna Jastrzębska 2016/07/09 at 14:13 - Reply

    Ciasto przepyszne i piękne. Faktycznie wyszło gęste i dodałam pół szklanki mleka do porcji więcej. Po upieczeniu puszyste i wilgotne. Zdjęcia mnie tak zachęciły że zrobiłam 3 blaszki na raz i nie żałuję ☺ idealne!

  48. Agnieszka Zyśko 2016/07/05 at 16:02 - Reply

    ale ładne zdięcie ło

  49. Małgorzata Kościńska 2016/07/04 at 18:02 - Reply

    uwielbiam przepisy „zmieszaj i upiecz”, dokładnie tego szukałam 🙂

  50. Justyna Lesiak-Kozikowska 2014/09/17 at 20:25 - Reply

    a czy wiśnie mogę zastąpić malinami??

  51. czekolada i wiśnie to idealne połączenie, do tego owoce nadają ciastu fajnej wilgotności – bardzo lubię takie smaki.

  52. http://amatorawkuchnipora.blogspot.com/ Zapraszam do siebie a ten przepis na pewno jutro wypróbuję 🙂

  53. Aga Wu 2014/04/19 at 04:38 - Reply

    Ciasto pyszne, baaardzo czekoladowe. Faktycznie gęste, ja dodałam sok z wiśni który powstał przy rozmrażaniu.

  54. Bożena Wiśniewska 2014/03/19 at 17:52 - Reply

    Ja upiekłam je z mrożonymi, wydrylowanymi wiśniami, które miałam w zamrażarce 🙂

  55. Marta Pilarska-Baran 2013/08/06 at 09:51 - Reply

    Ciasto pycha. Spróbowałam własnorecznie. Tylko nie wytrzymało 3 dni, gdyż następnego dnia po upieczeniu już go nie było 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: