Przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami – proste i pyszne :)

ciasto z wiśniami


Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni.

Część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych, a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne!

Jak zrobić ciasto z wiśniami?

Wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania – wszystko mieszacie kilka minut i do piekarnika.

Do tego same podstawowe składniki: gorzkie kakao, mąka, jajka, mleko.

Ciasto po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Możecie też wiśnie zastąpić innymi owocami – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy oraz na przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z wiśniami Ciasto z wiśniami

ciasto czekoladowe z wiśniami

A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta :)

ciasto czekoladowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami przepis do druku

ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - ale można też użyć inne owoce.
4.12 z 59 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 10
Kalorie 250 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.

Składniki
  

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)

Instrukcja
 

  • Wiśnie wydryluj.
  • W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  • Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minutach patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  • Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Notatki

Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 250kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe kakao, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!