Przepis na proste ciasto czekoladowe z wiśniami
Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni.
Część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych, a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.
Przepis na to ciasto wypatrzyłam w na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).
Ciasto jest moim zdaniem świetne!
Jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami?
Wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania – wszystko mieszacie kilka minut i do piekarnika.
Do tego same podstawowe składniki: gorzkie kakao, mąka, jajka, mleko.
Kakaowe ciasto po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).
Możecie też wiśnie zastąpić innymi owocami – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy oraz na przepisy na ciasta z owocami.
A jeśli uwielbiasz ciasta czekoladowe, to koniecznie zajrzyj do mojego e-booka z czekoladowymi wypiekami :)


A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta :)
Czekoladowe ciasto z wiśniami przepis do druku

Czekoladowe ciasto z wiśniami
Wyposażenie
- Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki
Instrukcja
- Wiśnie wydryluj.1 szklanka wiśni
- W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 3 łyżki kakao
- Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).3/4 szklanki mleka, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju
- Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minutach patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
- Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.