Zaktualizowany: 2024 2 marcaOpublikowano: 2013 17 lipca
ciasto z wiśniami

Przepis na proste ciasto czekoladowe z wiśniami

Zapraszam na przepyszne, a jednocześnie bardzo proste i szybkie czekoladowe ciasto z wiśniami, a tak w zasadzie na ciasto z kakao i wiśniami :) To ciasto jest bardzo popularne, a to zasługa jego prostoty. Nie musicie nawet używać miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką i upiec ciasto. Poza sezonem na świeże wiśnie możecie użyć inne owoce, albo skorzystać z wiśni z kompotu, czy też z mrożonych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i sprawdźcie jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe.

ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami przepis z filmem

Jeśli macie ochotę na szybkie ciasto z owocami, które zrobicie nawet bez miksera, to koniecznie zróbcie to ciasto z wiśniami i gorzkim kakao.

ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami – ale można też użyć inne owoce.
4.38 z 158 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 250 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) najlepiej typ 500 lub 450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (- lekko czubate – około 12 g)
  • 150 g cukru ((3/4 szklanki) lub do smaku)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (- około 20 g)
  • 180 – 240 ml mleka
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka wiśni ((może być 1,5) – u mnie około 160 g)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami

  • Wiśnie wydryluj.
    1 szklanka wiśni
  • W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 3 łyżki gorzkiego kakao
    mieszanie suchych składników na ciasto czekoladowe z wiśniami
  • Zmieszaj razem mokre składniki – jajko, olej i mleko – ja najpierw wlewam około 180 ml mleka.
    180 – 240 ml mleka, 1 jajko, 60 ml oleju
    mieszanie mokrych składników na ciasto czekoladowe
  • Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj – tutaj dolewam w miarę potrzeby pozostałe mleko. Możesz też sprawdzić słodkość ciasta i ewentualnie dodać więcej cukru (ja wolę mniej słodkie ciasta).
    łączenie mokrych i suchych składników ciasta czekoladowego z wiśniami
  • Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
    czekoladowe ciasto w mrożonymi wiśniami
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół lub 170 stopni termoobieg) przez około 50 – 60 minut – do suchego patyczka. Zauważyłam, że przy użyciu mrożonych owoców zwykle czas pieczenia wydłuża się jakieś dodatkowe 5-10 minut.
  • Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Lubię mało słodkie ciasta, więc cukru jest tu stosunkowo mało. Jeśli wolisz je słodsze, to użyj więcej – np. 200 g (1 szklankę).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 250kcalWeglowodany: 44gBiałko: 5gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe ciasto bez miksera, ciasto z kakao, proste ciasto, proste ciasto z wiśniami, szybkie ciasto z wiśniami, wiśniowe ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami – wskazówki

Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni.

Część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych, a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne dlatego dzielę się z Wami tym przepisem.

Dodam, że sama piekłam to ciasto już nie raz , a także moje koleżanki i wszyscy są nim zachwyceni.

Jak zrobić  szybkie ciasto z wiśniami?

To ciasto jest tak świetne, bo do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera!

Do jego przygotowania wystarczy łyżka i miska.

Wsypcie najpierw suche składniki do miski i wymieszajcie je łyżką. Wtedy dodajcie mokre składniki wymieszajcie całość.

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dodajcie trochę więcej mleka. Mi zwykle na koniec wychodzi, że w sumie zużywam szklankę mleka.

Teraz już tylko wiśnie i ekspresowe ciasto z wiśniami możecie wstawić do nagrzanego piekarnika.

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ile piec ciasto z wiśniami?

Ja swoje ciasto piekłam około godzinę w 180 stopniach i w trybie góra/dół. Możecie również upiec to ciasto na termoobiegu – wtedy obniżcie temperaturę do 170 stopni.

Zawsze pod koniec pieczenia warto sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest gotowe. Możecie tu użyć specjalny tester, albo zwykły patyczek do szaszłyków. Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone? Otóż taki patyczek wbijacie najlepiej w środek ciasta (przy brzegach ciasto piecze się szybciej) i wbijacie go aż dojdzie do spodu. Wtedy go wyciągacie – jeśli patyczek nie ma przyklejonego mokrego ciasta, to znaczy, że czekoladowe ciasto z wiśniami jest gotowe :) Jeśli jednak jest oblepiony mokrym ciastem, to musicie go podpiec jeszcze trochę.

Kakaowe ciasto po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Możecie też wiśnie zastąpić innymi owocami – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy oraz na przepisy na ciasta z owocami.

A jeśli uwielbiasz ciasta czekoladowe, to koniecznie zajrzyj do mojego e-booka z czekoladowymi wypiekami :)

A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta :)

ciasto czekoladowe z wiśniami
proste i szybkie ciasto z wiśniami
przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem