Dziś klasyka w trochę odświeżonym stylu :)

Sernik królewski z czekoladowym ciastem – u mnie to w zasadzie czekoladowa kruszonka – i wiśniami.

Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone).

Dawno nie piekłam sernika w tym stylu (czytaj: na dużej blaszce), ale wszystkim bardzo smakował (ja jednak bardziej wolę wysokie serniki :)).

sernik królewski z wiśniami

Royal cherry cheesecake sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

 

Sernik królewski z wiśniami

Wypieki Beaty
4 z 28 ocen

Składniki
  

ciasto:

masa serowa:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Masło rozpuść w dużym rondelku, dodaj do niego mąkę, kakao i cukier - wymieszaj.
  • Foremkę o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
  • Wyłóż do foremki 2/3 ciasta - rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

masa sernikowa:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  • Wiśnie odsącz.
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.
  • Posyp ciasto pozostałą czekoladową kruszonką.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 70-80 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia.
  • Ostudzony sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis inspirowany przepisem z gazetki Moje Gotowanie „Ciasta na lato” (podaję moją wersję).