sernik królewski

Przepis na czekoladowy królewski sernik z wiśniami

Przygotuj dziś ze mną sernik królewski, który zawsze wychodzi. Ten tradycyjny polski sernik na kruchym czekoladowym cieście i z czekoladowym ciastem na wierzchu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowany z dobrego, tłustego twarogu królewski sernik z wiśniami będzie idealnym ciastem na święta, szczególnie, że przygotowany jest w dużej blaszce. Dlatego będziecie mieć pewność, że sernika wystarczy dla wszystkich gości i domowników. Gorąco polecam!

Royal cherry cheesecake sernik królewski z wiśniami

Przepis na sernik królewski z wiśniami krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny sernik, to taki królewski sernik będzie idealny. Na czekoladowym cieście i z czekoladową kruszonką na wierzchu będzie smakował doskonale.

sernik królewski

Sernik królewski z wiśniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tradycyjny sernik królewski pieczony z dodatkiem wiśni.
4.10 z 51 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 28
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 25/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto czekoladowe do sernika królewskiego

składniki na sernik królewski

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto czekoladowe do sernika królewskiego

  • Z masła pokrojonego na kawałki, mąki, cukru i kakao zagnieć ciasto – możesz to zrobić np. malakserem, albo posiekać nożem i zagnieść.
    300 g masła, 450 g mąki pszennej, 2-3 łyżki kakao, 200 g cukru
  • Foremkę o wielkości około 25/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
  • Wyłóż do foremki 2/3 ciasta – rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć. Resztę ciasta schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (tryb góra/dół) przez 15 minut.

Jak zrobić sernik królewski

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
    1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 5 jajek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany kremówki
  • Wiśnie odsącz.
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.
    około 500 g wiśni
  • Posyp ciasto pozostałym ciastem czekoladowym – zetrzyj go na tarce i posyp nim wierzch sernika.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut.
  • Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do ostudzenia.
  • Ostudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Do tego sernika nie nadają się rzadsze i bardziej wodniste twarogi na sernik jak np. President. Spora ilość wiśni oraz ciasto na wierzchu nie utrzymają się na takim luźnym twarogu. 
Najlepiej użyć tłusty twaróg i go samodzielnie zmielić. Z twarogów w wiaderku polecam jak zwykle Piątnicę, albo mój Mój Ulubiony.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy sernik z wiśniami, królewski sernik, sernik na czekoladowym cieście
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik królewski z wiśniami

Jak zrobić sernik królewski – moje porady

Dziś klasyka w trochę odświeżonym stylu :)

Sernik królewski z czekoladowym kruchym ciastem – u mnie to w zasadzie czekoladowa kruszonka – i wiśniami.

Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone, te wcześniej rozmroźcie i odsączcie na sitku).

Dawno nie piekłam sernika w tym stylu (czytaj: na dużej blaszce), ale wszystkim bardzo smakował, a kawałków wystarczyło dla wszystkich.

Królewski sernik, to sernik z kruchym czekoladowym ciastem.

Kruche ciasto jest na spodzie tego sernika, ale również na jego wierzchu.

Kruche ciasto czekoladowe na wierzch najlepiej zetrzeć najpierw na grubych oczkach tarki i wtedy posypać nim wierzch sernika.

Jaki twaróg użyć do sernika królewskiego?

Dawniej wszystkie serniki były robione na tłustym twarogu, który samodzielnie mieliło się w domu. Teraz w erze szybkich i łatwo dostępnych twarogów w wiaderku nie musimy ich już mielić. Ale, ale – nadal powinniśmy używać tych tłustych i gęstych.

Bardzo często w sklepach dostępne są luźne i rzadkie twarogi na serniki, które widać jak wręcz jak podchodzą wodą. Nie mówię, że są one złe, ale nie nadają się do wszystkich serników. Te serniki, które pieczą się z czymś na wierzchu potrzebują tłustego i gęstego twarogu, inaczej to co ułożycie na górze podczas pieczenia zatopi się w masie serowej i opadnie na dno!

Aby sernik królewski wyszedł musicie więc użyć tłusty twaróg!

sernik królewski z wiśniami

Czy dodawać do królewskiego sernika wiśnie?

Jeśli nie lubicie wiśni, albo nie macie akurat żadnych pod ręką, to oczywiście możecie z nich zrezygnować. Jeśli jednak je macie, to polecam ich dodatek. Wiśnie doskonale komponują się z czekoladowym ciastem i aksamitnym sernikiem :)

Jak się piecze sernik królewski?

Ja od dłuższego czasu praktycznie wszystkie swoje serniki piekę w niższej temperaturze – 150 stopni i w trybie góra/dół. Za to piekę je dłużej, bo nawet 1,5 godziny. Pieczenie sernika w niższej temperaturze sprawia, że proces zachodzi łagodniej i sernik po upieczeniu nie opada, albo opada tylko nieznacznie. Jeśli do tej pory nie piekłaś/piekłeś tak sernika, to spróbuj koniecznie!

Królewski sernik na kruchym cieście czekoladowym po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp dodatkowo odrobiną cukru pudru.

Jeśli lubisz serniki, to wypróbuj inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.

Przepis inspirowany przepisem z gazetki Moje Gotowanie „Ciasta na lato” (podaję moją wersję).


Polecane przepisy na serniki

Wszystkich wielbicieli serników zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: