Przepis na czekoladowy sernik z wiśniami

sernik królewski


Dziś klasyka w trochę odświeżonym stylu :)

Sernik królewski z czekoladowym ciastem – u mnie to w zasadzie czekoladowa kruszonka – i wiśniami.

Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone).

Dawno nie piekłam sernika w tym stylu (czytaj: na dużej blaszce), ale wszystkim bardzo smakował (ja jednak bardziej wolę wysokie serniki :)).

Jeśli lubisz serniki, to wypróbuj inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.95 z 35 ocen
Postaw mi kawę

Royal cherry cheesecake sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami przepis do druku

sernik królewski

Sernik królewski z wiśniami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tradycyjny sernik królewski pieczony z dodatkiem wiśni.
3.95 z 35 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 28

Składniki

ciasto:

masa serowa:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Masło rozpuść w dużym rondelku, dodaj do niego mąkę, kakao i cukier - wymieszaj.
    300 g masła, 450 g mąki, 2 łyżki kakao, 200 g cukru
  • Foremkę o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
  • Wyłóż do foremki 2/3 ciasta - rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć. Resztę ciasta schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

masa sernikowa:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
    1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 5 jajek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany kremówki
  • Wiśnie odsącz.
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.
    około 500 g wiśni
  • Posyp ciasto pozostałą czekoladową kruszonką.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 70-80 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia.
  • Ostudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Notatki

Do tego sernika nie nadają się rzadsze i bardziej wodniste twarogi na sernik jak np. President. Spora ilość wiśni oraz ciasto na wierzchu nie utrzymają się na rzadszym twarogu. 
Najlepiej użyć tłusty twaróg i go samodzielnie zmielić. Z twarogów w wiaderku polecam jak zwykle Piątnicę, albo mój Mój Ulubiony.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis inspirowany przepisem z gazetki Moje Gotowanie „Ciasta na lato” (podaję moją wersję).