sernik czekoladowy

Przepis na sernik z czekoladą na ciasteczkowym spodzie

Jestem wielbicielką serników, ale jakoś do tej pory po macoszemu traktowałam sernik czekoladowy. Może to przez to, że nie lubię lodów czekoladowych i obawiałam się takiego sernika. Okazało się, że nie potrzebnie się bałam – sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek to idealne ciasto. Mocno czekoladowy, o intensywnym smaku, z idealną konsystencją i pyszną polewą czekoladową na wierzchu. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie sami jak zrobić sernik z czekoladą w domu!

czekoladowy sernik z ciasteczkami

Sernik czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i serniki, to koniecznie wypróbuj tego połączenia – ten sernik jest nieziemski!

sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Zobacz mój przepis na mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek polany polewą czekoladową.
4.51 z 57 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 15
Kalorie 286 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o średnicy około 23 – 24 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek

  • 180 g ciasteczek (użyłam czekoladowe markizy)
  • 60 g masła (rozpuszczonego )

składniki na sernik czekoladowy:

  • 300 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
  • 170 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
  • 1 kg twarogu (na serniki z wiaderka, tłustego – polecam Piątnicę)
  • 200 g cukru ((1 szklanka lub do smaku) )
  • 5 jajek (rozmiar L)

składniki na polewę czekoladową:

Instrukcja
 

Jak zrobić spód do sernika z ciasteczek

  • Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    180 g ciasteczek, 60 g masła
  • Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.

Jak zrobić czekoladowy sernik

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści – odstaw do lekkiego przestudzenia.
    170 ml śmietany kremówki, 300 g czekolady
  • Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 200 g cukru, 5 jajek
  • Przelej masę na spód z ciasteczek.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik

  • Podgrzej kremówkę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką. Odstaw do ostudzenia i stężenia.
    150 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Zdejmij rant formy z sernika.
  • Polewą oblej sernik – wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny – najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Notatki
Ja jak zwykle polecam sernik Piątnicy, albo inny dobry tłusty.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 286kcalWeglowodany: 28gBiałko: 7gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe sernik z czekoladą, z czekoladą sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
serniczek czekoladowy

Sernik czekoladowy – uwagi

Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy. Przecież to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i sernika – szczególnie dla mojego męża. Jest meeega czekoladowy i przepyszny! Trudno się od niego oderwać. I nawet ja, która się go obawiałam muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Spróbujcie koniecznie!

sernik mocno czekoladowy

Jak upiec sernik z czekoladą – wskazówki

Bardzo prosto :)

Rozpuszczamy najpierw czekoladę, aby lekko ostygła, a potem mieszamy ją z twarogiem i innymi składnikami. Ja zwykle wszystkie składniki wkładam do dużej misy i miksuję krótko do połączenia składników. Nie rozdzielam żółtek i białek i nie ubijam oddzielnie piany z białek. Preferuję amerykańskie podejście do tematu serników i lubię je przygotowywać właśnie w taki prosty i szybki sposób. 

Jaki twaróg jest najlepszy do sernika? Ja tu powtarzam wszędzie jak mantrę – dobry i tłusty. Zawsze używam twaróg na serniki z wiaderka – w 99 przypadkach na 100 jest to Piątnica. Serniki z tego twarogu zawsze wychodzą mi rewelacyjne, więc się go trzymam jak tonący brzytwy :) Jeśli nie dostaniecie Piątnicy, to równie dobry jest Mój Ulubiony :) 

czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek

Jaka czekolada do sernika?

U mnie była to czekolada deserowa i użyłam jej dużo – bo aż 300 g. Możecie też użyć gorzką, albo np. 100 g mlecznej i 200 g deserowej – wtedy sernik będzie nieco słodszy. Jak pisałam wcześniej rozpuszczamy ją i ostudzamy, dopiero wtedy dodajemy do twarogu.

Formę do pieczenia wykładamy pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami i wylewamy na nie masę twarogową. Ja bardzo lubię wysokie serniki, dlatego zwykle piekę je w stosunkowo małej formie – 23-24 cm. Tej masy sernikowej jest sporo, więc możecie ostatecznie użyć tortownicę o średnicy 26 cm. Tylko na taką większą może wam zabraknąć spodu z ciasteczek – przygotujcie ich więc trochę więcej. 

sernik czekoladowy

Jak piec sernik, aby nie opadał?

Ja piekę je w niższej temperaturze – zwykle jest to 150 stopni – koniecznie w trybie góra/dół, a nie termoobieg. Sernik ma czas aby spokojnie się upiec i nie rośnie gwałtownie. A jak nie rośnie, to również potem nie ma co opadać :) Skoro temperatura pieczenia jest niższa, to koniecznie musicie wydłużyć czas pieczenia do około 1,5 godziny. 

Upieczony sernik należy porządnie schłodzić – ja zwykle chowam na noc lodówki. A przed podaniem polewamy go czekoladą – bo czekolady nigdy za wiele! Jak czekoladowo, to czekoladowo – po całości. Kto się skusi na taki sernik?

A potem koniecznie przyjrzyjcie przepisy na inne moje serniki i upieczcie coś pysznego (takie bez pieczenia też znajdziecie).

ciasto czekoladowe
sernik z czekoladą  prosty sernik czekoladowy
serniczek czekoladowy  czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne serniki. Na blogu jest ich już ogromny wybór – zarówno tych pieczonych jak i serników przygotowanych bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: