Przepis na sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie

sernik czekoladowy


Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy.

Przecież to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i sernika – szczególnie dla mojego męża :)

Jest meeega czekoladowy i przepyszny!

Jak upiec sernik z czekoladą?

Bardzo prosto :)

Rozpuszczamy najpierw czekoladę, aby lekko ostygła, a potem mieszamy ją z twarogiem.

Formę do pieczenia wykładamy pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami i wylewamy na nie masę twarogową.

Upieczony sernik należy porządnie schłodzić – ja zwykle chowam na noc lodówki.

A przed podaniem polewamy go czekoladą – bo czekolady nigdy za wiele!

Jak czekoladowo, to czekoladowo – po całości :D

Kto się skusi na taki sernik? :D

A potem koniecznie przyjrzyjcie przepisy na inne moje serniki i upieczcie coś pysznego (takie bez pieczenia też znajdziecie :)).

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


sernik mocno czekoladowy  czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek

czekoladowy sernik z ciasteczkami  serniczek czekoladowy

sernik czekoladowy  ciasto czekoladowe

sernik z czekoladą  prosty sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy – przepis do druku

sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Wypieki Beaty
Mocno czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek polany polewą czekoladową.
4.8 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 15
Kalorie 286 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 23 cm.

Składniki
  

spód:

  • 180 g ciasteczek użyłam czekoladowe markizy
  • 60 g masła rozpuszczonego

sernik czekoladowy:

polewa:

Instrukcja
 

  • Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści - odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  • Przelej masę na spód z ciasteczek.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
  • Przygotuj polewę - pogrzej kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką.
  • Zdejmij rant formy z sernika.
  • Polewą oblej sernik - wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 286kcalWeglowodany: 28gBiałko: 7gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe czekolada, oreo, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

serniczek czekoladowy  czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek