Sernik czekoladowy

na ciasteczkowym spodzie

 

chocolate cheesecake

 

Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy.

Przecież to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i sernika – szczególnie dla mojego męża 🙂

Serniczek upiekłam na spodzie z czekoladowych ciasteczek markiz, a do masy twarogowej dałam 3 tabliczki czekolady deserowej (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, to możecie użyć gorzką czekoladę).

Wierzch ciasta oblałam czekoladą i dodatkowo ułożyłam wiśnie i żurawiny w czekoladzie.

Jak czekoladowo, to czekoladowo – po całości 😀

Kto się skusi na taki sernik? 😀

A potem koniecznie przyjrzyjcie przepisy na inne moje serniki i upieczcie coś pysznego (takie bez pieczenia też znajdziecie :)).

 

sernik mocno czekoladowy  czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek
 

czekoladowy sernik z ciasteczkami  serniczek czekoladowy
 

sernik czekoladowy  ciasto czekoladowe
 

sernik z czekoladą  prosty sernik czekoladowy

Przepis do druku

 

Sernik czekoladowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 23 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
spód:
  • 180 g czekoladowych ciasteczek markiz
  • 60 g rozpuszczonego masła
sernik czekoladowy:
  • 300 g czekolady deserowej
  • 170 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 1 kg twarogu na serniki z wiaderka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
polewa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
Wykonanie
  1. Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
  4. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści - odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  6. Przelej masę na spód z ciasteczek.
  7. Piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny.
  8. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
  9. Przygotuj polewę - pogrzej kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką.
  10. Zdejmij rant formy z sernika.
  11. Polewą oblej sernik - wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc.
  12. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 286 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 0,6 g Białka: 7 g

 

 

serniczek czekoladowy  czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek