Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puszysty sernik

Puszysty sernik

 

lekki sernik

 

Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił.

Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat 🙂

Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem.

A przepis znalazłam u Dorotki na Moich Wypiekach.

Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość 😀

Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika.

Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu 😉

Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem.

Ten sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej 😀

 

delikatny sernik

 

sernik puszysty

 

sernik pieczony

 

puszysty sernik

 

sernik pieczony

 

Puszysty sernik
 
Autor:
Składniki
  • około 20 herbatników (na spód)
  • 800 g dobrego twarogu na serniki (użyłam twaróg Piątnicy w wiaderku)
  • 6 jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią/ ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski wanilii
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml ubitej śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i zagotuj w czajniku wodę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.
  3. Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.
  4. Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło - zmiksuj.
  5. Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej - wymieszaj delikatnie.
  6. Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.
  7. Na ciastka wylej masę twarogową.
  8. Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
  9. Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
  10. Piecz przez około 70 minut - po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
  11. Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
  12. Schłódź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  13. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
 

 

sernik na herbatnikach

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux