Puszysty sernik
Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił.
Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat :)
Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem.
A przepis znalazłam u Dorotki na Moich Wypiekach.
Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość :D
Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika.
Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu ;)
Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem.
Ten sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej :D

Puszysty sernik
Składniki
- około 20 herbatników (na spód)
- 800 g dobrego twarogu na serniki (użyłam twaróg Piątnicy w wiaderku)
- 6 jajek - białka i żółtka oddzielnie
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią/ ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski wanilii
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 200 ml ubitej śmietany kremówki
Instrukcja
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni i zagotuj w czajniku wodę.
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.
- Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.
- Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło - zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej - wymieszaj delikatnie.
- Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.
- Na ciastka wylej masę twarogową.
- Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
- Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
- Piecz przez około 70 minut - po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
- Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
- Schłódź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Serniki należą do moich ulubionych ciast :) Fajny pomysł z granatem :)