Puszysty sernik

 

lekki sernik

 

Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił.

Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat :)

Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem.

A przepis znalazłam u Dorotki na Moich Wypiekach.

Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość :D

Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika.

Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu ;)

Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem.

Ten sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej :D

 

delikatny sernik

 

sernik puszysty

 

sernik pieczony

 

puszysty sernik

 

sernik pieczony

 

puszysty sernik

Puszysty sernik

Wypieki Beaty
3.34 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni i zagotuj w czajniku wodę.
  • Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.
  • Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.
  • Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło - zmiksuj.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej - wymieszaj delikatnie.
  • Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.
  • Na ciastka wylej masę twarogową.
  • Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
  • Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
  • Piecz przez około 70 minut - po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
  • Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
  • Schłódź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

sernik na herbatnikach