Przepis na puszysty sernik na herbatnikach

lekki sernik


Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił.

Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat :)

Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem.

A przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki.

Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość :D

Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika.

Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu ;)

Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem.

Ten lekki sernik na herbatnikach pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 4 ocen
Postaw mi kawę

delikatny sernik

sernik puszysty

sernik pieczony

puszysty sernik

sernik pieczony

Puszysty sernik przepis do druku

puszysty sernik

Puszysty sernik

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i puszysty sernik pieczony na herbatnikach.
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
6 godz
Czas całkowity 7 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra-dół) i zagotuj w czajniku wodę.
  • Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.
    6 żółtek, 200 g cukru
  • Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.
    800 g twarogu na serniki
  • Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło - zmiksuj.
    1 łyżka cukru z wanilią, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżki mąki pszennej, 80 g masła
  • Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej - wymieszaj delikatnie.
    6 białek, 200 ml śmietany kremówki
  • Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.
    około 20 sztuk herbatników
  • Na ciastka wylej masę twarogową.
  • Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
  • Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
  • Piecz przez około 70 minut - po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
  • Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
  • Schłodź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik na herbatnikach