Puszysty sernik najlepszy przepis
Przepis na puszysty sernik na herbatnikach
Szukasz przepisu na lekki i puszysty sernik, który będzie delikatny jak chmurka? Jeśli tak, to przygotuj ten sernik z pianą z białek i do tego z bitą śmietaną. Nadają one sernikowi wyjątkowej lekkości. Zobacz mój przepis krok po kroku i upiecz najlepszy sernik!
Spis treści
Puszysty sernik przepis krok po kroku
Jeśli lubisz super puszyste i lekkie serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Puszysty sernik na herbatnikach przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości ok 20/30 (może też być większa 25/35 – wtedy sernik będzie nieco niższy). – wyłożona papierem do pieczenia.
- Duża miska o pojemności ok 5-7 litrów, aby zmieściła się cała masa na sernik.
Składniki
składniki na puszysty sernik
- około 20 sztuk herbatników (na spód – więcej jeśli robisz sernik w większej formie – można też z nich zrezygnować i zrobić sernik bez spodu)
- 1 kg twarogu na serniki (mielonego, dobrego i tłustego – użyłam twaróg Piątnicy w wiaderku)
- 8 białek (z jajek rozmiar L)
- 8 żółtek
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki (lub do smaku))
- 1 łyżka cukru z wanilią (/ ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski wanilii)
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 1 budyń waniliowy (opakowanie ok 40 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej i ubitej na sztywno)
Instrukcja
Jak zrobić puszysty sernik
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni (tryb góra-dół) i zagotuj w czajniku wodę.
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.8 żółtek, 250 g cukru
- Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.1 kg twarogu na serniki
- Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią – krótko zmiksuj.1 łyżka cukru z wanilią, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej
- Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło – krótko zmiksuj.100 g masła
- Zmiksuj na gęsto zimną śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.
- Białka ubij na sztywno mikserem – miksuj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.8 białek
- Dodaj porcjami pianę do masy na sernik i delikatnie wymieszaj.
- Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami (możesz też zrobić sernik bez spodu – bez herbatników).około 20 sztuk herbatników
- Na ciastka wylej masę twarogową – lej ostrożnie, żeby herbatniki nie zaczęły pływać.
- Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
- Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
- Piecz sernik przez około 70 minut – po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do jego zupełnego ostudzenia.
- Schłodź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysty sernik pieczony na herbatnikach – uwagi
Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił. Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat :) Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem. A przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki (tutaj podaję przepis przeliczony na cały kg twarogu, a nie na 800 g jak u Doroty).
Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość. Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika. Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu ;) Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem. Ten lekki sernik na herbatnikach pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej :D
Jeśli nie wiecie jak przygotować foremkę do sernika pieczone w kąpieli wodnej, to zachęcam do obejrzenia mojego krótkiego filmiku w którym pokazuję, jak ja to robię.
Jaki twaróg jest najlepszy do sernika?
Ten sernik jest bardzo lekki i puszysty, więc aby dobrze wyszedł musisz tu użyć dobrej jakości – najlepiej tłusty lub półtłusty twaróg. Może to być twaróg w kostce – wtedy go zmiel przed przygotowaniem sernika. Jeśli używasz twaróg na serniki w wiaderku to kup taki bardzo dobry – ja polecam Piątnicę, albo Mój ulubiony z Wielunia. Twaróg President nie jest dobrej jakości twarogiem i jest rzadki. Jeśli nie wiesz, czy twaróg jest dobry, to sprawdź jego kaloryczność. Powinien mieć w 100 g 200 albo więcej kalorii. Jeśli ma w okolicach 100-150 kcal to będzie rzadki i wodnisty twaróg. Nie kupuj go!
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik?
Jeśli chcesz sernik oblać polewą czekoladową, to podgrzej w rondelku 200 ml śmietany kremówki i dodaj do niej 200 g gorzkiej czekolady. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Jeśli wolisz słodszą, mleczną czekoladę, to 200 g mlecznej czekolady rozpuść w 150 ml kremówki. Polewę zostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia przed polaniem nim sernika.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na serniki o różnych smakach. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjne serniki jak i na takie bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszysty sernik
Ten lekki i delikatny sernik na herbatnikach jest lekki jak puch i przepyszny. Lekkość tego sernika pochodzi od ubitych białek oraz ubitej śmietany kremówki dodanych do ciasta na sernik. Ten sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Tak upieczony sernik piecze się bardziej równomiernie, więc po upieczeniu sernik nie opada. Sernik na herbatnikach jest szybki do zrobienia i nie musimy już przygotowywać do niego ciasta na spód. Herbatników także nie mielimy. Kładziemy całe ciastka na dnie foremki. Wlewajcie potem ostrożnie masę sernikową, aby herbatniki nie poprzesuwały się.
Sernik na herbatnikach przepis
Jeśli lubicie serniki to wypróbujcie ten sernik puszysty. Ten sernik jest lekki i bardzo smaczny. Możecie przed podaniem posypać go po prostu cukrem pudrem, albo jeśli lubicie możecie polać go polewą czekoladową. Aby zrobić prostą polewę czekoladową wystarczy podgrzać około 75 ml śmietany kremówki i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Tak przygotowaną polewę czekoladową studzimy i czekamy aż lekko zgęstnieje. Wtedy polewamy nią sernik na herbatnikach. Koniecznie upieczcie sernik w kąpieli wodnej - dzięki temu będzie lekki, puszysty i nie będzie opadał.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki, polecam wam między innymi tartę sernikową z malinami, pomarańczowy sernik japoński, sernik cappuccino, sernik limonkowy albo orzechowy sernik z orzeszkami ziemnymi.