Przepis na sernik krówkowy na spodzie z ciasteczek

sernik kajmakowy z oreo


Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv.

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia :)

W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji.

Wypróbujcie, bo warto :)

Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową.

Przepis na sernik jest na tortownicę 22-23 cm.

Upieczcie koniecznie ten sernik kajmakowy.

A potem zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.1 z 31 ocen
Postaw mi kawę

sernik karmelowy z ciasteczkami  sernik karmelowy na ciasteczkowym spodzie oreo

sernik krówkowy z ciasteczkami  sernik krówkowy

A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wspaniałość” :)

sernik kajmakowy

sernik krówkowy karmelowy

sernik z masą karmelową krówkową

prosty sernik karmelowy

Sernik krówkowy – przepis do druku

sernik kajmakowy z oreo

Sernik krówkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny kremowy sernik kajmakowy na spodzie ciasteczkowym.
4.1 z 31 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.

Składniki

składniki spodu:

  • 18 ciasteczek oreo (można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek)
  • 60 g masła rozpuszczonego

składniki masy twarogowej:

dodatkowo

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem) - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
    18 ciasteczek oreo, 60 g masła
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  • Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
    1 kg twarogu sernikowego, 1 puszka masy krówkowej, 3 jajka, 3-5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl dzrzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
  • Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj pozostawioną masą krówkową i posyp migdałami albo orzechami. Możesz też posypać sernik pokruszonymi ciasteczkami.
    płatki migdałowe

Notatki

Przepis na tortownicę 22-23 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!