Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,44 out of 5)
Loading...

Sernik krówkowy

By |2018-10-21T15:23:57+00:002012 Październik 27th|Boże Narodzenie, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Sernik krówkowy – idealny

sernik kajmakowy z oreo

 

Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv.

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia 🙂

W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji.

Wypróbujcie, bo warto 🙂

Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową.

Przepis jest na tortownicę 22-23 cm.

A potem koniecznie zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.

 

sernik karmelowy z ciasteczkami  sernik karmelowy na ciasteczkowym spodzie oreo
 

sernik krówkowy z ciasteczkami  sernik krówkowy
 

 

A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wpaniałość” 🙂

 

sernik kajmakowy

sernik krówkowy karmelowy

sernik z masą karmelową krówkową

prosty sernik karmelowy

Przepis do druku

Sernik krówkowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 12
Składniki
składniki spodu:
  • 18 ciasteczek oreo (można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek)
  • 60 g rozpuszczonego masła
składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu z Lidla)
  • puszka masy krówkowej (odkładamy około 3 łyżki do dekoracji) - około 500 g
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe albo posiekane orzechy do dekoracji
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem) - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  3. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
  4. Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl dzrzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
  5. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj pozostawioną masą krówkową i posyp migdałami albo orzechami.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.
Reklama

29 komentarzy

  1. Emilia 2018/09/20 at 21:59 - Reply

    Chciałabym upiec ten sernik, ale zastanawia mnie kwestia temperatury- czy nie powinna być wyższa?

    • wypiekibeaty 2018/09/20 at 22:19 - Reply

      Ja zawsze piekę serniki w niższych temperaturach – za to dłużej sernik wtedy nie pęka i tak mocno nie opada.

      • Emilia 2018/09/20 at 22:46 - Reply

        Ok, a czy 1.5 h na pewno wystarczy w 120 stopniach? I jeszcze jedno, mam 400 g masy krówkowej czy wystarczy powiedzmy 350 g do środka sernika i reszta na wierzch?

        • wypiekibeaty 2018/09/21 at 08:34 - Reply

          Jeśli sernik będzie po tej 1,5 godzinie na środku mocno luźny, to potrzymaj go dłużej – ale ogólnie tyle czasu wystarcza – on potem sobie jeszcze powolutku dochodzi w piekarniku po skończeniu grzania (nie wyciągamy go zaraz po upieczeniu, tylko dopiero wtedy gdy piekarnik ostygnie). Co do masy kajmakowej, to myślę, że wystarczy też ta mniejsza puszka – najwyżej będzie delikatniejszy w smaku.

          • Emilia 2018/09/21 at 09:28

            Dziękuję za odp 😉 dziś będę robiła serniczek, na pewno dam znać jak wyszedł 😉 pozdrawiam

          • wypiekibeaty 2018/09/21 at 15:16

            Super 🙂

  2. Magdalena Ko 2017/04/16 at 21:26 - Reply

    Jaka jest mniej więcej kaloryczność takiego ciasta? 🙂

  3. Beata Pokrzywińska-Osior 2017/01/27 at 17:37 - Reply

    CzCzy do sera dodaje ugotowana,lekko przestudzona mase krowkowa?:)

    • wypiekibeaty 2017/01/27 at 17:41 - Reply

      Tak, albo taką gotową masę krówkową – np. z Gostynia lub Bakalandu 🙂

  4. jus 2016/05/05 at 19:55 - Reply

    jest pyszny 🙂 uzależniłam się od niego.

  5. Hanna 2016/04/29 at 11:34 - Reply

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

  6. Daga 2016/04/24 at 14:49 - Reply

    Witam ja mam pytanie a właściwie prośbę czy można by zaznaczyć ilość masy krówkowej w przepisie bo chodzi chyba o już ugotowane mleko skondensowane?? Myślę że to bardzo ważna informacja. Wydrukowałam przepis już jakiś czas temu i musiałam szukać jaka to gramatura puszki. A wiadomo puszka puszce nie równa 🙂

    • wypiekibeaty 2016/04/24 at 15:00 - Reply

      Cześć, masy krówkowej potrzeba około 500 g 🙂 Dopiszę w przepisie 🙂

  7. aga 2016/04/20 at 09:34 - Reply

    witam 🙂 właśnie znalazłam ten przepis i wydaje mi się być tym czego szukałam dla gości 🙂 mam tylko zapytanie- czy myśli Pani, że sprawdzi się również na kruchym spodzie?

  8. Monika 2015/12/05 at 10:31 - Reply

    Ciasto bardzo dobre niestety po 1,5h w temp 120 stopni ciasto nie było gotowane musiałam jeszcze trzymać z godzinę na ok.150 stopni. Nastepnym razem od razu wezmę na 140-150 stopni

    • wypiekibeaty 2015/12/05 at 15:21 - Reply

      Czasami tak się dzieje a każdy piekarnik jest inny. Jeżeli sernik nie jest „ścięty” to faktycznie trzeba do dopiec. Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało 🙂

  9. ziomka 2015/11/11 at 15:00 - Reply

    Witam, uwielbiam ciasta z kajmakiem.. no i miałam 1 masę do wykorzystania a że termin przydatności się zbliża, więc szukałam przepisu i trafiłam na Twój. Dałam 4 łyżki cukru, twaróg sernikowy zmielony z Lidla Pilos i reszta jak w przepisie, mąka ziemniaczana się nie roztarła chyba dobrze, na tych najniższych obrotach bo po upieczeniu w cieście były krochmalowe grudki. Sernik wyszedł gorzki i tak jak apetycznie wygląda, kompletnie nie przypadł mi. U mnie ciasta zawsze szybko są zjadane, czasem na drugi dzień już nie ma a na imprezach znika wszystko.Szukałam jakiegoś fajnego i szybkiego przepisu ale niestety muszę szukać dalej….szkoda, bo na zdjęciu wygląda smakowicie 🙂 Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2015/11/11 at 17:43 - Reply

      Hmm, ciekawe czemu sernik wyszedł ci gorzki? Chyba raczej masa kajmakowa (mimo bliskiego terminu ważności) nie powinna być gorzka? Ten przepis ma, że tak powiem „konstrukcję cepa” i nie ma w nim wielu składników – nie wiem od czego mógł złapać gorzki smak – czasami domowy karmel może być gorzki, gdy cukier jest zbyt długo karmelizowany, ale gotowa masa??? A jaką masę kajmakową miałaś – w znaczeniu firmy?

  10. Dorota 2015/04/03 at 21:01 - Reply

    Przepis bardzo fajny, jednak moim zdaniem podana temperatura pieczenia jest błędna, bo w ten sposób ten właśnie sernik po prostu nie wychodzi. Dopiero, gdy upiekłam w 160 a potem zmniejszyłam do 120 to było ok.
    Pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2015/04/03 at 21:23 - Reply

      Bardzo dużo zależy od użytego twarogu i jego gęstości. Różnie też piekarniki pieką i trzeba swój wyczuć. Czasami trzeba popiec 10-15 minut dłużej. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy masa się ścięła. Jeżeli po poruszaniu sernik się trzęsie jak galaretka to trzeba dać mu chwilę czasu. Można też rozpoczynać od wyższej temp. na samym początku tak jak Ty zrobiłaś 🙂

  11. sylwia 2014/12/01 at 17:41 - Reply

    cudo…<3 następne ciacho do wypróbowania…Pozdrawiam

  12. Aga 2014/05/18 at 22:35 - Reply

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

  13. […] wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego […]

  14. Wiola 2012/11/08 at 14:41 - Reply

    Witaj! Bardzo fajny przepis…Mam pytanie jaki duzej puszki Krowki uzywasz, bo ja mialam 400g i wydaje mi sie , ze to troche za malo. Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2012/11/08 at 15:21 - Reply

      Uzywalam gotowej masy krowkowej z Gostynia, ona ma ponad 500g. Wogole uwazam, ze jest duzo lepsza od mas krowkowych Bakalandu.

  15. […] szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec. Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny. Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: