Sernik krówkowy – idealny

sernik kajmakowy z oreo

 

Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv.

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia 🙂

W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji.

Wypróbujcie, bo warto 🙂

Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową.

Przepis jest na tortownicę 22-23 cm.

A potem koniecznie zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.

 

sernik karmelowy z ciasteczkami  sernik karmelowy na ciasteczkowym spodzie oreo
 

sernik krówkowy z ciasteczkami  sernik krówkowy
 

 

A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wpaniałość” 🙂

 

sernik kajmakowy

sernik krówkowy karmelowy

sernik z masą karmelową krówkową

prosty sernik karmelowy

Przepis do druku

Sernik krówkowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 12
Składniki
składniki spodu:
  • 18 ciasteczek oreo (można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek)
  • 60 g rozpuszczonego masła
składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu z Lidla)
  • puszka masy krówkowej (odkładamy około 3 łyżki do dekoracji) - około 500 g
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe albo posiekane orzechy do dekoracji
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem) - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  3. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
  4. Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl dzrzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
  5. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj pozostawioną masą krówkową i posyp migdałami albo orzechami.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.