Sernik krówkowy – idealny
Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv.
Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia :)
W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji.
Wypróbujcie, bo warto :)
Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową.
Przepis jest na tortownicę 22-23 cm.
A potem koniecznie zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.




A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wpaniałość” :)
Sernik krówkowy – przepis do druku

Sernik krówkowy
Składniki
składniki spodu:
- 18 ciasteczek oreo (można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek)
- 60 g rozpuszczonego masła
składniki masy twarogowej:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu z Lidla)
- puszka masy krówkowej (odkładamy około 3 łyżki do dekoracji) - około 500 g
- 3 jajka
- 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe albo posiekane orzechy do dekoracji
Instrukcja
- Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem) - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
- Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl dzrzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
- Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj pozostawioną masą krówkową i posyp migdałami albo orzechami.
Witam spod sernika wyszedł mi mokry , masło oddzielilo się od ciasteczek . Co źle zrobiłam?
A po schłodzeniu w lodówce spód się nie scalił. Masło może się bardziej wytapiać podczas pieczenia, gdy ciasta same z siebie mają tłuszcz – nie są suche.
Piekłam… już 3 razy od świąt :D Przepis jest rewelacyjny, smak również… a przede wszystkim prostota wykonania – słaby mam talent do ciast. Przytrzymałam jakieś 8 minut dłużej w wyższej temperaturze (170st) – pewnie to kwestia piekarnika. Dodatkowo ostatnio wyszła nieświadoma modyfikacja – miałam masę kajmakową o smaku orzecha laskowego. Wyszedł również fajny, z delikatnym posmakiem. Ten sernik zagościł na stałe w ciastowym menu :) Dziękuję :)
Bardzo się cieszę!
Witam
Chcialam zapytac czy zamiast maki ziemniaczanej mozna wsypac budyn waniliowy lub krowkowy ?
Oczywiście
Chciałabym upiec ten sernik, ale zastanawia mnie kwestia temperatury- czy nie powinna być wyższa?
Ja zawsze piekę serniki w niższych temperaturach – za to dłużej sernik wtedy nie pęka i tak mocno nie opada.
Ok, a czy 1.5 h na pewno wystarczy w 120 stopniach? I jeszcze jedno, mam 400 g masy krówkowej czy wystarczy powiedzmy 350 g do środka sernika i reszta na wierzch?
Jeśli sernik będzie po tej 1,5 godzinie na środku mocno luźny, to potrzymaj go dłużej – ale ogólnie tyle czasu wystarcza – on potem sobie jeszcze powolutku dochodzi w piekarniku po skończeniu grzania (nie wyciągamy go zaraz po upieczeniu, tylko dopiero wtedy gdy piekarnik ostygnie). Co do masy kajmakowej, to myślę, że wystarczy też ta mniejsza puszka – najwyżej będzie delikatniejszy w smaku.
Dziękuję za odp ;) dziś będę robiła serniczek, na pewno dam znać jak wyszedł ;-) pozdrawiam
Super :)
Jaka jest mniej więcej kaloryczność takiego ciasta? :)
CzCzy do sera dodaje ugotowana,lekko przestudzona mase krowkowa?:)
Tak, albo taką gotową masę krówkową – np. z Gostynia lub Bakalandu :)
jest pyszny :) uzależniłam się od niego.
bardzo się cieszę :)
witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?
Nie, zmiksuj całe :)
Witam ja mam pytanie a właściwie prośbę czy można by zaznaczyć ilość masy krówkowej w przepisie bo chodzi chyba o już ugotowane mleko skondensowane?? Myślę że to bardzo ważna informacja. Wydrukowałam przepis już jakiś czas temu i musiałam szukać jaka to gramatura puszki. A wiadomo puszka puszce nie równa :)
Cześć, masy krówkowej potrzeba około 500 g :) Dopiszę w przepisie :)
witam :) właśnie znalazłam ten przepis i wydaje mi się być tym czego szukałam dla gości :) mam tylko zapytanie- czy myśli Pani, że sprawdzi się również na kruchym spodzie?
Jasne :)
Ciasto bardzo dobre niestety po 1,5h w temp 120 stopni ciasto nie było gotowane musiałam jeszcze trzymać z godzinę na ok.150 stopni. Nastepnym razem od razu wezmę na 140-150 stopni
Czasami tak się dzieje a każdy piekarnik jest inny. Jeżeli sernik nie jest „ścięty” to faktycznie trzeba do dopiec. Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało :)
Witam, uwielbiam ciasta z kajmakiem.. no i miałam 1 masę do wykorzystania a że termin przydatności się zbliża, więc szukałam przepisu i trafiłam na Twój. Dałam 4 łyżki cukru, twaróg sernikowy zmielony z Lidla Pilos i reszta jak w przepisie, mąka ziemniaczana się nie roztarła chyba dobrze, na tych najniższych obrotach bo po upieczeniu w cieście były krochmalowe grudki. Sernik wyszedł gorzki i tak jak apetycznie wygląda, kompletnie nie przypadł mi. U mnie ciasta zawsze szybko są zjadane, czasem na drugi dzień już nie ma a na imprezach znika wszystko.Szukałam jakiegoś fajnego i szybkiego przepisu ale niestety muszę szukać dalej….szkoda, bo na zdjęciu wygląda smakowicie :) Pozdrawiam
Hmm, ciekawe czemu sernik wyszedł ci gorzki? Chyba raczej masa kajmakowa (mimo bliskiego terminu ważności) nie powinna być gorzka? Ten przepis ma, że tak powiem „konstrukcję cepa” i nie ma w nim wielu składników – nie wiem od czego mógł złapać gorzki smak – czasami domowy karmel może być gorzki, gdy cukier jest zbyt długo karmelizowany, ale gotowa masa??? A jaką masę kajmakową miałaś – w znaczeniu firmy?
Przepis bardzo fajny, jednak moim zdaniem podana temperatura pieczenia jest błędna, bo w ten sposób ten właśnie sernik po prostu nie wychodzi. Dopiero, gdy upiekłam w 160 a potem zmniejszyłam do 120 to było ok.
Pozdrawiam :)
Bardzo dużo zależy od użytego twarogu i jego gęstości. Różnie też piekarniki pieką i trzeba swój wyczuć. Czasami trzeba popiec 10-15 minut dłużej. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy masa się ścięła. Jeżeli po poruszaniu sernik się trzęsie jak galaretka to trzeba dać mu chwilę czasu. Można też rozpoczynać od wyższej temp. na samym początku tak jak Ty zrobiłaś :)
cudo…<3 następne ciacho do wypróbowania…Pozdrawiam
witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?
[…] wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego […]
Witaj! Bardzo fajny przepis…Mam pytanie jaki duzej puszki Krowki uzywasz, bo ja mialam 400g i wydaje mi sie , ze to troche za malo. Pozdrawiam
Uzywalam gotowej masy krowkowej z Gostynia, ona ma ponad 500g. Wogole uwazam, ze jest duzo lepsza od mas krowkowych Bakalandu.
[…] szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec. Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny. Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką […]