Przepis na sernik kajmakowy z glazurą czekoladową i z solą

Robiłam wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego skusiłam :)

Chyba najbardziej urzekła mnie tutaj, ta czekoladowa polewa z solą – jadłam już wcześniej takie połączenie i bardzo mi smakowało :)

Teraz sama je wypróbowałam przygotować takie ciasto.

Sernik mimo sporej ilości masy kajmakowej nie jest za słodki, a to właśnie dzięki polewie z gorzkiej czekolady i tej odrobinie soli.

Spód zrobiony jest z płatków owsianych i włoskich orzechów, więc wychodzi na to, że serniczek jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy ;)

Myślę, że będzie rewelacyjny na Wielkanoc, ale też na różne inne okazje.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik z kajmakiem i solą1

sernik z kajmakiem i solą2

sernik z kajmakiem i solą3

sernik z kajmakiem i solą4

Sernik kajmakowy z solą przepis do druku

sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy z solą

Wypieki Beaty
Przepis na sernik z kajmakiem oraz rewelacyjną polewą czekoladową z solą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
5 godz
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

spód:

sernik:

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka - najlepiej dobrego, tłustego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki masy kajmakowej dałam takie konkretnie czubate

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Płatki owsiane zmiksuj razem z orzechami, dodaj masło i zagnieć ciasto.
    3/4 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 60 g masła
  • Wylep nim dno tortownicy o średnicy 22 cm i schłodź w lodówce przez około pół godziny.

sernik:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko wymieszaj (do połączenia się składników).
    750 g twarogu, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 3 jajka, 2 łyżki masy kajmakowej
  • Wyłóż ciasto na spód owsiany.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół), na dno postaw duże naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.
  • Piecz sernik przez około 1 godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.

wykończenie:

  • Masą kajmakową posmaruj wierzch sernika.
    2-3 łyżki masy kajmakowej
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
    100 g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • Polej rozpuszczoną czekoladą ciasto, szybko wyrównaj powierzchnię i na koniec posyp gruboziarnistą solą.
    sól gruboziarnista
  • Schłodź sernik w lodówce przez około godzinę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z tej strony, ja podaję moją wersję.