sernik z kajmakiem i solą2

Przepis na sernik kajmakowy z glazurą czekoladową i z solą

Sernik kajmakowy z polewą czekoladową i solą to prawdziwe mistrzostwo wśród słodkości. Ten wyjątkowy sernik zachwyca swoim kremowym i delikatnym smakiem kajmaku. Polewa czekoladowa i szczypta soli podkreślają smak i dodają nieco wyrazistości, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. To idealny wybór dla miłośników klasycznych deserów, którzy szukają czegoś oryginalnego i wyjątkowego. Sernik kajmakowy z polewą czekoladową i solą sprawi, że Twoje podniebienie będzie zachwycone i będziesz chciał wracać do niego wiele razy. Spróbuj koniecznie!

sernik z kajmakiem i solą4

Sernik kajmakowy z solą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków i uwielbiasz solony karmel, to koniecznie spróbuj jak smakuje czekolada z solą! Jak dla mnie to mistrzowskie połączenie!

sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy z solą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na sernik z kajmakiem oraz rewelacyjną polewą czekoladową z solą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
5 hours
Czas całkowity 6 hours 40 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na owsiany spód do sernika

składniki na sernik kajmakowy

  • 750 g twarogu (sernikowego z wiaderka – najlepiej dobrego, tłustego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki masy kajmakowej (dałam takie konkretnie czubate)

składniki na wierzch sernika kajmakowego

Instrukcja
 

Jak zrobić owsiany spód do sernika

  • Płatki owsiane zmiksuj razem z orzechami, dodaj masło i zagnieć ciasto.
    3/4 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 60 g masła
  • Wylep nim dno tortownicy o średnicy 22 cm i schłodź w lodówce przez około pół godziny.

Jak zrobić kajmakowy sernik

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko wymieszaj (do połączenia się składników).
    750 g twarogu, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 3 jajka, 2 łyżki masy kajmakowej
  • Wyłóż ciasto na spód owsiany.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół), na dno postaw duże naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.
  • Piecz sernik przez około 1 godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.

Jak udekorować sernik kajmakowy

  • Masą kajmakową posmaruj wierzch sernika.
    2-3 łyżki masy kajmakowej
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
    100 g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • Polej rozpuszczoną czekoladą ciasto, szybko wyrównaj powierzchnię i na koniec posyp gruboziarnistą solą.
    sól gruboziarnista
  • Schłodź sernik w lodówce przez około godzinę.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik kajmakowy, sernik z soloną czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Sernik kajmakowy z soloną czekoladą – uwagi

Robiłam wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego skusiłam :)

Chyba najbardziej urzekła mnie tutaj, ta czekoladowa polewa z solą – jadłam już wcześniej takie połączenie i bardzo mi smakowało :)

Teraz sama je wypróbowałam przygotować takie ciasto.

Sernik mimo sporej ilości masy kajmakowej nie jest za słodki, a to właśnie dzięki polewie z gorzkiej czekolady i tej odrobinie soli.

Spód zrobiony jest z płatków owsianych i włoskich orzechów, więc wychodzi na to, że serniczek jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy ;)

Myślę, że będzie rewelacyjny na Wielkanoc, ale też na różne inne okazje.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na serniki.


sernik z kajmakiem i solą1
sernik z kajmakiem i solą3

Polecane przepisy na serniki

Jeśli lubisz pyszne i niezwykłe serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na domowe serniki z nutką tego czegoś „extra” :)

Przepis pochodzi z tej strony, ja podaję moją wersję.