Robiłam wcześniej sernik krówkowy, ale gdy zobaczyłam ten sernik kajmakowy, to się na niego skusiłam :)

Chyba najbardziej urzekła mnie tutaj, ta czekoladowa polewa z solą – jadłam już wcześniej takie połączenie i bardzo mi smakowało :) Teraz sama je wypróbowałam.

Sernik mimo sporej ilości masy kajmakowej nie jest za słodki, a to właśnie dzięki polewie z gorzkiej czekolady i tej odrobinie soli.

Spód zrobiony jest z płatków owsianych i włoskich orzechów, więc wychodzi na to, że serniczek jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy ;)

Myślę, że będzie rewelacyjny na Wielkanoc, ale też na różne inne okazje.

 

sernik z kajmakiem i solą1

sernik z kajmakiem i solą2

sernik z kajmakiem i solą3

sernik z kajmakiem i solą4

sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy z solą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

sernik:

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Płatki owsiane zmiksuj razem z orzechami, dodaj masło i zagnieć ciasto.
  • Wylep nim dno tortownicy o średnicy 22 cm i schłódź w lodówce przez około pół godziny.

sernik:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko wymieszaj (do połączenia się składników).
  • Wyłóż ciasto na spód owsiany.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni, na dno postaw duże naczynie żaroodporne napełnione wrzącą wodą.
  • Piecz sernik przez około 1 godzinę.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.

wykończenie:

  • Masą kajmakową posmaruj wierzch sernika.
  • Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
  • Polej rozpuszczoną czekoladą ciasto, szybko wyrównaj powierzchnię i na koniec posyp gruboziarnistą solą.
  • Schłódź sernik w lodówce przez około godzinę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z tej strony, ja podaję moją wersję.