Kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson

Upiekłam nam niedawno kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson i muszę powiedzieć, że jest nieziemski ❤
W konsystencji jest gładki, wręcz jedwabisty i dosłownie rozpływa się w ustach!
Smakował mi równie bardzo (jeśli nie bardziej) co mój ostatni sernik rosyjski.
Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!
Jak zrobić sernik londyński?
Potrzebujecie tu dobry twaróg – ja używam twaróg z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy).
Twaróg musi być zwarty i gęsty – nie używajcie tych mocno wilgotnych.
Do ciasta dodajemy 5 jajek i dodatkowo jeszcze 5 żółtek – więc się przygotujcie! (Z białek, które wam zostaną proponuję upiec bezę, albo ciasto z białek :D).
Druga ważna sprawa – Jak upiec sernik?
Pieczemy go w kąpieli wodnej.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
Formę do pieczenia sernika owijamy szczelnie folią aluminiową i dociskamy.
Do dużej blachy z piekarnika nalewamy gorącej wody i w tą formę z wodą wstawiamy tortownicę z sernikiem.
Ciasto pieczone w ten sposób piecze się bardziej równomiernie i potem nie opada.
Trzecia sprawa – pod koniec pieczenia na sernik wylewamy kwaśną śmietanę zmieszaną z cukrem.
Śmietana zapieka się i tworzy swoistą polewę.
Po czwarte – kremowy sernik londyński schładzamy w lodówce przez kilka godzin!
Idealnym smakiem najlepiej zacząć się cieszyć po nocy w lodówce 😅
Polecam wam także do wypróbowania inne przepisy na pyszne serniki!
Ps. Przepis podaję z moimi zmianami.






Kremowy sernik londyński przepis do druku

Kremowy sernik londyński
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm. Druga większa forma do kąpieli wodnej.
Składniki
spód z ciasteczek
- 200 g ciasteczek użyłam herbatniki
- 100 g masła rozpuszczonego
sernik
- 1 kg twarogu na serniki – dobrego!
- 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
- 5 jajek rozmiar L
- 5 żółtek z jaj rozmiar L
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 2,5 łyżki wanilii użyłam ekstrakt, może być cukier waniliowy
Instrukcja
spód z ciasteczek
- Ciasteczka porządnie zmiksuj albo potłucz wałkiem.200 g ciasteczek
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.100 g masła
- Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
- Owiń spód i boki formy kilkukrotnie folią aluminiową – tak aby dobrze do niej przywierała.
- Wysyp ciasteczka z masłem i dokładnie wylep dno foremki, a następnie schowaj do lodówki.
sernik
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Twaróg przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.1 kg twarogu
- Dodaj jajka i żółtka, cukier, sok z cytryny oraz wanilię – zmiksuj do połączenia składników.250 g cukru, 5 jajek, 5 żółtek, 2,5 łyżki soku z cytryny, 2,5 łyżki wanilii
- Przelej masę sernikową do formy z ciasteczkami.
- Wstaw do piekarnika większą formę (ja użyłam dużą blachę dołączoną do piekarnika) i wlej na nią gorącą wodę.
- Wstaw tortownicę z sernikiem do tej większej formy.
- Piecz sernik przez 50 minut.
- Przygotuj polewę śmietanową – zmieszaj razem śmietanę i cukier.250 g śmietany, 2 łyżki cukru
- Po 50 minutach pieczenia uchyl piekarnik i polej sernik polewą ze śmietany.
- Podpiecz całość jeszcze przez 10 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
- Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby ciasto się lekko ogrzało.