kremowy sernik londyński

Kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson

Lubisz serniki, ale nie zawsze Ci wychodzą? Co zrobić aby sernik ładnie się upiekł? Jak zrobić lekki i aksamitny sernik? Odpowiedzią na te pytania jest doskonały sernik Nigelli Lawson nazywany sernikiem londyńskim. Tajemnicą tego sernika są żółtka. Bo oprócz całych jajek dodajemy do masy na sernik również żółtka. Zobaczcie ten idealny przepis na sernik i przygotujcie go dla swojej rodziny.

sernik nowojorski

Kremowy sernik londyński przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie musisz zrobić ten sernik z przepisu Nigelli Lawson – na pewno nie pożałujesz!

sernik londyński

Kremowy sernik londyński przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle delikatny i jedwabisty sernik na spodzie z ciasteczek.
4.48 z 19 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 20 minut
Porcje 15
Kalorie 260 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm. Druga większa forma do kąpieli wodnej.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do sernika

  • 200 g ciasteczek (użyłam herbatniki)
  • 100 g masła (rozpuszczonego)

składniki na sernik londyński

  • 1 kg twarogu (na serniki – dobrego – polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 5 żółtek (z jaj rozmiar L)
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżki wanilii (użyłam ekstrakt, może być cukier waniliowy)

składniki na polewę śmietanową do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika

  • Ciasteczka porządnie zmiksuj albo potłucz wałkiem.
    200 g ciasteczek
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    100 g masła
  • Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  • Owiń spód i boki formy kilkukrotnie folią aluminiową – tak aby dobrze do niej przywierała.
  • Wysyp ciasteczka z masłem i dokładnie wylep dno foremki, a następnie schowaj do lodówki.

Jak zrobić sernik londyński

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Twaróg przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
    1 kg twarogu
  • Dodaj jajka i żółtka, cukier, sok z cytryny oraz wanilię – zmiksuj do połączenia składników.
    250 g cukru, 5 jajek, 5 żółtek, 2,5 łyżki soku z cytryny, 2,5 łyżki wanilii
  • Przelej masę sernikową do formy z ciasteczkami.
  • Wstaw do piekarnika większą formę (ja użyłam dużą blachę dołączoną do piekarnika) i wlej na nią gorącą wodę.
  • Wstaw tortownicę z sernikiem do tej większej formy.
  • Piecz sernik przez 50 minut.
  • Przygotuj polewę śmietanową – zmieszaj razem śmietanę i cukier.
    250 g śmietany, 2 łyżki cukru
  • Po 50 minutach pieczenia uchyl piekarnik i polej sernik polewą ze śmietany.
  • Podpiecz całość jeszcze przez 10 minut.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
  • Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby ciasto się lekko ogrzało.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe delikatny sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lekki sernik puszysty

Londyński sernik Nigelli – uwagi

Upiekłam nam niedawno kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson i muszę powiedzieć, że jest nieziemski ❤

W konsystencji jest gładki, wręcz jedwabisty i dosłownie rozpływa się w ustach!

Smakował mi równie bardzo (jeśli nie bardziej) co mój ostatni sernik rosyjski.

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!

kremowy sernik z polewą

Jak zrobić sernik londyński – wskazówki

Potrzebujecie tu dobry tłusty twaróg – ja używam twaróg z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy). Twaróg musi być zwarty i gęsty – nie używajcie tych mocno wilgotnych. Do ciasta dodajemy 5 jajek i dodatkowo jeszcze 5 żółtek – więc się przygotujcie! (Z białek, które wam zostaną proponuję upiec bezę, albo ciasto z białek :D).

Druga ważna sprawa – Jak upiec sernik? Pieczemy go w kąpieli wodnej.

sernik z polewą

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę do pieczenia sernika owijamy szczelnie folią aluminiową i dociskamy (możecie zobaczyć krótki filmik na którym pokazuję jak ja przygotowuję foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej). Do dużej blachy z piekarnika nalewamy gorącej wody i w tą formę z wodą wstawiamy tortownicę z sernikiem. Ciasto pieczone w ten sposób piecze się bardziej równomiernie i potem nie opada.

Trzecia sprawa – pod koniec pieczenia na sernik wylewamy kwaśną śmietanę zmieszaną z cukrem. Śmietana zapieka się i tworzy swoistą polewę.

Po czwarte – kremowy sernik londyński schładzamy w lodówce przez kilka godzin! Idealnym smakiem najlepiej zacząć się cieszyć po nocy w lodówce.

Polecam wam także do wypróbowania inne przepisy na pyszne serniki!

Ps. Przepis podaję z moimi zmianami.

pyszny kremowy sernik
kremowy sernik londyński

Polecane przepisy na sernik

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe serniki – zarówno te bez pieczenia jak i te z piekarnika. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: