Kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson

 

kremowy sernik londyński

 

Upiekłam nam niedawno kremowy sernik londyński z przepisu Nigelli Lawson i muszę powiedzieć, że jest nieziemski ❤

W konsystencji jest gładki, wręcz jedwabisty i dosłownie rozpływa się w ustach!

Smakował mi równie bardzo (jeśli nie bardziej) co mój ostatni sernik rosyjski.

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!

Jak zrobić sernik londyński?

Potrzebujecie tu dobry twaróg – ja używam twaróg z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy).

Twaróg musi być zwarty i gęsty – nie używajcie tych mocno wilgotnych.

Do ciasta dodajemy 5 jajek i dodatkowo jeszcze 5 żółtek – więc się przygotujcie! (Z białek, które wam zostaną proponuję upiec bezę, albo ciasto z białek :D).

Druga ważna sprawa – Jak upiec sernik?

Pieczemy go w kąpieli wodnej.

Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?

Formę do pieczenia sernika owijamy szczelnie folią aluminiową i dociskamy.

Do dużej blachy z piekarnika nalewamy gorącej wody i w tą formę z wodą wstawiamy tortownicę z sernikiem.

Ciasto pieczone w ten sposób piecze się bardziej równomiernie i potem nie opada.

Trzecia sprawa – pod koniec pieczenia na sernik wylewamy kwaśną śmietanę zmieszaną z cukrem.

Śmietana zapieka się i tworzy swoistą polewę.

Po czwarte – kremowy sernik londyński schładzamy w lodówce przez kilka godzin!

Idealnym smakiem najlepiej zacząć się cieszyć po nocy w lodówce 😅

Polecam wam także do wypróbowania inne przepisy na pyszne serniki!

Ps. Przepis podaję z moimi zmianami.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

 

kremowy sernik z polewą
sernik z polewą
sernik nowojorski
lekki sernik puszysty
pyszny kremowy sernik
kremowy sernik londyński

Kremowy sernik londyński przepis do druku

kremowy sernik londyński

Kremowy sernik londyński

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykle delikatny i jedwabisty sernik na spodzie z ciasteczek.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
12 godz
Czas całkowity 13 godz 20 minut
Porcje 15
Kalorie 260 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm. Druga większa forma do kąpieli wodnej.

Składniki
  

spód z ciasteczek

  • 200 g ciasteczek użyłam herbatniki
  • 100 g masła rozpuszczonego

sernik

  • 1 kg twarogu na serniki – dobrego!
  • 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
  • 5 jajek rozmiar L
  • 5 żółtek z jaj rozmiar L
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżki wanilii użyłam ekstrakt, może być cukier waniliowy

polewa śmietanowa

Instrukcja
 

spód z ciasteczek

  • Ciasteczka porządnie zmiksuj albo potłucz wałkiem.
  • Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  • Owiń spód i boki formy kilkukrotnie folią aluminiową – tak aby dobrze do niej przywierała.
  • Wysyp ciasteczka z masłem i dokładnie wylep dno foremki, a następnie schowaj do lodówki.

sernik

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
  • Twaróg przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Dodaj jajka i żółtka, cukier, sok z cytryny oraz wanilię – zmiksuj do połączenia składników.
  • Przelej masę sernikową do formy z ciasteczkami.
  • Wstaw do piekarnika większą formę (ja użyłam dużą blachę dołączoną do piekarnika) i wlej na nią gorącą wodę.
  • Wstaw tortownicę z sernikiem do tej większej formy.
  • Piecz sernik przez 50 minut.
  • Przygotuj polewę śmietanową – zmieszaj razem śmietanę i cukier.
  • Po 50 minutach pieczenia uchyl piekarnik i polej sernik polewą ze śmietany.
  • Podpiecz całość jeszcze przez 10 minut.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
  • Schowaj sernik do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij pół godziny przed podaniem, aby ciasto się lekko ogrzało.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe delikatny sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!