Muffinki czekoladowo-bananowe
Przepis na te muffinki czekoladowo-bananowe wypatrzyłam u Nigelli.
Tak jak większość jej przepisów, tak i ten jest bardzo prosty i szybki.
Wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które macie w domu :)
Muffinki wychodzą bardzo sycące – ja po jednej byłam wręcz opchana.
Ta ich sytość wynika z bardzo gęstego ciasta. Ja się nawet zastanawiałam, czy nie dodać do niego trochę mleka, aby je rozrzedzić.
Następnym razem pewnie tak zrobię :D
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na muffinki cynamonowe, muffinki z czekoladą albo muffinki z dżemem truskawkowym :)








Muffinki czekoladowo-bananowe – przepis do druku
Muffinki czekoladowo-bananowe
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na 12 sztuk.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Muffinki
Ilość: 12
Składniki
- 3 dojrzałe banany moje miały po obraniu 300 g
- pół szklanki oleju
- 2 duże jajka rozmiar L
- 50 g (1/4 szklanki) cukru - oryginalnie było 100 g
- 225 g (1,5 szklanki) mąki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
- opcjonalnie trochę posiekanej czekolady na wierzch
- opcjonalnie - trochę mleka do rozrzedzenia
Wykonanie
- Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
- Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
- Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 210 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 23 g Białka: 5 g
Zostaw komentarz