Muffinki czekoladowo-bananowe

 

muffinki czekoladowo-bananowe

 

Przepis na te muffinki czekoladowo-bananowe wypatrzyłam u Nigelli.

Tak jak większość jej przepisów, tak i ten jest bardzo prosty i szybki.

Wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które macie w domu 🙂

Muffinki wychodzą bardzo sycące – ja po jednej byłam wręcz opchana.

Ta ich sytość wynika z bardzo gęstego ciasta. Ja się nawet zastanawiałam, czy nie dodać do niego trochę mleka, aby je rozrzedzić.

Następnym razem pewnie tak zrobię 😀

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na muffinki cynamonowe, muffinki z czekoladą albo muffinki z dżemem truskawkowym 🙂

 

babeczki czekoladowo-bananowe
 

bananowe babeczki z czekoladą babeczki czekoladowe z bananem
 

czekoladowe babeczki z bananami czekoladowe muffinki z bananami
 

bananowe muffinki czekoladowe muffinki czekoladowe z bananami
 

Muffinki czekoladowo-bananowe – przepis do druku

 

Muffinki czekoladowo-bananowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Muffinki
Ilość: 12
Składniki
  • 3 dojrzałe banany moje miały po obraniu 300 g
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru - oryginalnie było 100 g
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
  • opcjonalnie trochę posiekanej czekolady na wierzch
  • opcjonalnie - trochę mleka do rozrzedzenia
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  4. Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
  5. Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
  6. Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 210 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 23 g Białka: 5 g