Muffinki czekoladowo-bananowe

 

muffinki czekoladowo-bananowe

 

Przepis na te muffinki czekoladowo-bananowe wypatrzyłam u Nigelli.

Tak jak większość jej przepisów, tak i ten jest bardzo prosty i szybki.

Wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które macie w domu :)

Muffinki wychodzą bardzo sycące – ja po jednej byłam wręcz opchana.

Ta ich sytość wynika z bardzo gęstego ciasta. Ja się nawet zastanawiałam, czy nie dodać do niego trochę mleka, aby je rozrzedzić.

Następnym razem pewnie tak zrobię :D

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na muffinki cynamonowe, muffinki z czekoladą albo muffinki z dżemem truskawkowym :)

 

babeczki czekoladowo-bananowe
 

bananowe babeczki z czekoladą babeczki czekoladowe z bananem
 

czekoladowe babeczki z bananami czekoladowe muffinki z bananami
 

bananowe muffinki czekoladowe muffinki czekoladowe z bananami
 

Muffinki czekoladowo-bananowe – przepis do druku

 

muffinki czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowo-bananowe

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowe z bananami.
4.34 z 18 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 210 kcal

Składniki
  

  • 3 banany dojrzałe, moje miały 300 g
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 g cukru (1/4 szklanki) - oryginalnie było 100 g
  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
  • czekolada posiekana - do posypania po wierzchu - opcjonalnie
  • mleko opcjonalnie - jeśli ciasto wychodzi za gęste

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
  • Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  • Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
  • Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
  • Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 210kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!