Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Perskie ciasto różane

By | 2017-07-17T12:04:13+00:00 2016 Lipiec 4th|Ciasta ucierane, Karnawałowe przepisy, Różności, Zdrowo i fit :)|

persian almond cake

 

Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie 🙂

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną 😀

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami 🙂

ciasto cytrynowe z migdałami

 

perskie ciasto różane 2

 

perskie ciasto

 

persian cake

 

almond and rose water cake

 

ciasto różane

 

Perskie ciasto różane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto - na formę o średnicy 22 cm:
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (użyłam puder)
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • pół łyżeczki - łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • 275 g mielonych migdałów
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
syrop:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki zimnej wody - opcjonalnie
dodatkowo:
  • garść posiekanych pistacji
  • garść suszonych płatków róż
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem - jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci 😉
  2. Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę - wymieszaj krótko.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  7. Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
  8. Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem - wystudź.
  9. Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
  10. Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
 

ciasto migdałowe

Reklama

10 komentarzy

  1. Ula 2018/01/25 at 14:25 - Reply

    Między 3 a 4 powinno być chyba dodaj łyżkę wody różanej. Ja zapomniałam. Przy przekładaniu z blaszki się rozleciało, jest na to jakiś patent? W smaku super, dzięki za przepis. Śliczne zdjęcia.

    • wypiekibeaty 2018/01/25 at 15:57 - Reply

      Dziękuję za info ja takie ciasta z okrągłej blaszki obkrajam po bokach, przykładam od góry talerzyk i szybko przewracam do góry nogami

  2. Kornelia 2016/09/10 at 17:20 - Reply

    Wygląda cudownie, myślę, że wypróbuję je na jakąś okazję z moim narzeczonym~ Podałabym je z herbatą z wodą z kwiatów pomarańczy, także perski specjał.
    Gdzie kupiłaś płatki róż?

    • wypiekibeaty 2016/09/12 at 15:17 - Reply

      Płatki róż wpadły mi przez przypadek podczas kupowania bakalii – to był jakiś sklep na allegro.

  3. Kasia z zamieszana.com 2016/07/14 at 15:30 - Reply

    Oj, jak tu się nie skusić na kawałek. Bardzo apetyczny przepis 🙂

  4. Jak zawsze – niesamowite zdjęcia! Ciasto prezentuje się cudownie 🙂 jestem ogromną fanką Nigelli, nawet dziś o tym u siebie napisałam, jej przepisy są niezastąpione 🙂

  5. ami 2016/07/04 at 14:30 - Reply

    Racja, wygląda obłędnie i zdecydowanie zachęcająco 😀

Leave A Comment

%d bloggers like this: