Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)
Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.
Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.
Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.
Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D
A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.
Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)

Perskie ciasto różane
Składniki
ciasto - na formę o średnicy 22 cm:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru (użyłam puder)
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- pół łyżeczki - łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g mąki pszennej
- 275 g mielonych migdałów
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
syrop:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka wody różanej
lukier:
- 150 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki zimnej wody - opcjonalnie
dodatkowo:
- garść posiekanych pistacji
- garść suszonych płatków róż
Instrukcja
ciasto:
- Masło zmiksuj z cukrem - jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)
- Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę - wymieszaj krótko.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
- Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem - wystudź.
- Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
- Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Jestem zachwycona tym ciastem, debiutowało na moim świątecznym stole w ubiegłorocznej Boże Narodzenie – wyszło wspaniałe, choć z własną mikromodyfikacją. Chciałam powtórzyć wypiek w tym roku i nie mogłam znaleźć przepisu w domowym archiwum, wpadłam w lekką panikę, ale na szczęście WypiekiBeaty mają się świetnie i przepis jest dostępny. Dziękuję: ) Pozdrawiam serdecznie Autorkę i życzę wszystkim wspaniałych świąt i udanych wypieków także w nowym roku!
Dziękuję bardzo Basiu :) życzę ci pięknych świąt :D
Między 3 a 4 powinno być chyba dodaj łyżkę wody różanej. Ja zapomniałam. Przy przekładaniu z blaszki się rozleciało, jest na to jakiś patent? W smaku super, dzięki za przepis. Śliczne zdjęcia.
Dziękuję za info ja takie ciasta z okrągłej blaszki obkrajam po bokach, przykładam od góry talerzyk i szybko przewracam do góry nogami
Wygląda cudownie, myślę, że wypróbuję je na jakąś okazję z moim narzeczonym~ Podałabym je z herbatą z wodą z kwiatów pomarańczy, także perski specjał.
Gdzie kupiłaś płatki róż?
Płatki róż wpadły mi przez przypadek podczas kupowania bakalii – to był jakiś sklep na allegro.
Oj, jak tu się nie skusić na kawałek. Bardzo apetyczny przepis :)
Dziękuję bardzo :D
Jak zawsze – niesamowite zdjęcia! Ciasto prezentuje się cudownie :) jestem ogromną fanką Nigelli, nawet dziś o tym u siebie napisałam, jej przepisy są niezastąpione :)
Dziekuję za miłe słowa :)
Racja, wygląda obłędnie i zdecydowanie zachęcająco :D
dzięki :)