persian almond cake

Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane

Zapraszam na pyszne i aromatyczne perskie ciasto różane nazywane Persian Love Cake. Ciasto jest niezwykle pyszne i do tego pięknie się prezentuje posypane ususzonymi płatkami róż. Przygotowane na dużej ilości mielonych migdałów ma niezwykłą teksturę i smak. Przygotujcie to ciasto dla kogoś kogo kochacie.

perskie ciasto

Perskie ciasto różane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne i aromatyczne ciasta o orientalnym charakterze, to to perskie ciasto miłości na pewno Wam zasmakuje.

ciasto z wodą różaną

Perskie ciasto różane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto perskie migdałowo-różane nazywane perskim ciastem miłości.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na perskie ciasto różane

składniki na różany syrop do ciasta

  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok (z jednej cytryny)
  • 1 łyżka wody różanej

składniki na lukier do perskiego ciasta

  • 150 g cukru pudru
  • sok ( z połowy cytryny)
  • 2 łyżeczki zimnej wody ( – opcjonalnie)

dodatkowe składniki do dekoracji ciasta

  • 1 garść pistacji (posiekanych )
  • 1 garść płatków róż (suszonych )
Instrukcja
 

Jak zrobić perskie ciasto migdałowe

  • Masło zmiksuj z cukrem – jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)
    200 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
    1 łyżeczka kardamonu, 100 g mąki pszennej, 275 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
    4 jajka
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny, wodę różaną oraz pozostałą mąkę – wymieszaj krótko
    skórka, 1 łyżka wody różanej
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
    4 łyżki cukru pudru, sok, 1 łyżka wody różanej
  • Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem – wystudź.
  • Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
    150 g cukru pudru, sok, 2 łyżeczki zimnej wody
  • Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
    1 garść pistacji, 1 garść płatków róż
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto różane, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto różane

Perskie ciasto miłości z migdałami – uwagi

Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)

Jeśli lubicie takie orientalne smaki, to polecam wam również przepis na sernik sezamowo-daktylowy, przepis na ciasteczka sezamowe albo brownie z chałwą.

ciasto cytrynowe z migdałami
perskie ciasto różane 2
persian cake
almond and rose water cake
ciasto migdałowe

Polecane przepisy na ciasta migdałowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z migdałami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: