Perskie ciasto różane
Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane
Zapraszam na pyszne i aromatyczne perskie ciasto różane nazywane Persian Love Cake. Ciasto jest niezwykle pyszne i do tego pięknie się prezentuje posypane ususzonymi płatkami róż. Przygotowane na dużej ilości mielonych migdałów ma niezwykłą teksturę i smak. Przygotujcie to ciasto dla kogoś kogo kochacie.
Spis treści
Perskie ciasto różane przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i aromatyczne ciasta o orientalnym charakterze, to to perskie ciasto miłości na pewno Wam zasmakuje.
Perskie ciasto różane przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na perskie ciasto różane
- 200 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru ((użyłam puder))
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego )
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 275 g mielonych migdałów
- skórka ( i sok z jednej cytryny)
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
składniki na różany syrop do ciasta
- 4 łyżki cukru pudru
- sok (z jednej cytryny)
- 1 łyżka wody różanej
składniki na lukier do perskiego ciasta
- 150 g cukru pudru
- sok ( z połowy cytryny)
- 2 łyżeczki zimnej wody ( – opcjonalnie)
dodatkowe składniki do dekoracji ciasta
- 1 garść pistacji (posiekanych )
- 1 garść płatków róż (suszonych )
Instrukcja
Jak zrobić perskie ciasto migdałowe
- Masło zmiksuj z cukrem – jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)200 g masła, 150 g cukru
- Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.1 łyżeczka kardamonu, 100 g mąki pszennej, 275 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.4 jajka
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, wodę różaną oraz pozostałą mąkę – wymieszaj krótkoskórka, 1 łyżka wody różanej
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.4 łyżki cukru pudru, sok, 1 łyżka wody różanej
- Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem – wystudź.
- Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.150 g cukru pudru, sok, 2 łyżeczki zimnej wody
- Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.1 garść pistacji, 1 garść płatków róż
Prywatne
Perskie ciasto miłości z migdałami – uwagi
Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)
Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.
Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.
Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.
Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D
A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.
Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)
Jeśli lubicie takie orientalne smaki, to polecam wam również przepis na sernik sezamowo-daktylowy, przepis na ciasteczka sezamowe albo brownie z chałwą.
Polecane przepisy na ciasta migdałowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z migdałami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Migdałowe ciasto różane
Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane idealne do kawy na weekend. To niezwykle aromatyczne ciasto migdałowe z wodą różaną smakuje obłędnie! Bardzo smaczne ciasto smakuje jak na orientalnych wakacjach w Turcji.
Tureckie ciasto migdałowe
Przepis na ciasto z wodą różaną i mielonymi migdałami jest prosty i każdy sobie z nim poradzi. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto tureckie. Te orientalne smaki wspaniale się ze sobą komponują i perskie ciasto różane znika samo nie wiadomo kiedy. Koniecznie musicie upiec to ciasto! Polecam wam również włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami oraz drożdżówki migdałowe.