Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane

persian almond cake


Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)

Jeśli lubicie takie orientalne smaki, to polecam wam również przepis na sernik sezamowo-daktylowy, przepis na ciasteczka sezamowe albo brownie z chałwą.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

ciasto cytrynowe z migdałami

perskie ciasto różane 2

perskie ciasto

persian cake

almond and rose water cake

ciasto różane

Perskie ciasto różane przepis

ciasto z wodą różaną

Perskie ciasto różane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto perskie migdałowo-różane.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 12

Wyposażenie

  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

ciasto - na formę o średnicy 22 cm:

syrop:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wody różanej

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki zimnej wody - opcjonalnie

dodatkowo:

  • 1 garść pistacji posiekanych
  • 1 garść płatków róż suszonych

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem - jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)
    200 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
    1 łyżeczka kardamonu, 100 g mąki pszennej, 275 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
    4 jajka
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny, wodę różaną oraz pozostałą mąkę - wymieszaj krótko
    skórka, 1 łyżka wody różanej
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
    4 łyżki cukru pudru, sok, 1 łyżka wody różanej
  • Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem - wystudź.
  • Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
    150 g cukru pudru, sok, 2 łyżeczki zimnej wody
  • Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
    1 garść pistacji, 1 garść płatków róż
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto migdałowe