persian almond cake

 

Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)

ciasto cytrynowe z migdałami

 

perskie ciasto różane 2

 

perskie ciasto

 

persian cake

 

almond and rose water cake

 

ciasto różane

 

ciasto z wodą różaną

Perskie ciasto różane

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 45 minut

Składniki
  

ciasto - na formę o średnicy 22 cm:

syrop:

lukier:

dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść suszonych płatków róż

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem - jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)
  • Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę - wymieszaj krótko.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
  • Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem - wystudź.
  • Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
  • Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

ciasto migdałowe