Włoskie ciasto ze śliwkami
Przepis na proste włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami i kruszonką
Zapraszam dziś na pyszne i proste włoskie ciasto ze śliwkami. To puszyste ucierane ciasto z dodatkiem mielonych migdałów i słodką kruszonką doskonale smakuje z kubkiem aromatycznej kawy albo gorącej herbaty. To ciasto idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Włoskie ciasto ze śliwkami i migdałami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz puszyste ciasta o lekko migdałowym smaku, to koniecznie zrób to włoskie ciasto z kruszonką i śliwkami.
Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami przepis
Wyposażenie
- Tortownica do średnicy 21-23 cm.
Składniki
składniki na ciasto migdałowe
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- ok 400 g śliwek
- 1 garść płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.100 g masła, 150 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.150 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej wbij po jednym jajku, dodaj łyżkę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.2 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki oraz jogurt naturalny, krótko zmiksuj.160 ml jogurtu naturalnego
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą albo mąką.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.ok 400 g śliwek
- Ułóż śliwki na cieście.
- Posyp je kruszonką (składniki krótko razem zmieszaj palcami) oraz płatkami migdałowymi.4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 1 garść płatków migdałowych
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – uwagi
Zapraszam na proste i pyszne włoskie ciasto ze śliwkami, migdałami i kruszonką.
To ciasto to idealny wypiek jesienny.
Pełne jest owoców, a do tego fajnie chrupie migdałami.
Do przygotowania migdałowego ciasta ze śliwkami będziecie potrzebować mielone migdały.
Możecie kupić gotowe w sklepie.
Jeśli nie macie, to możecie zmielić drobno zwykłe migdały (warto wcześniej obrać je ze skórki).
Poza tym potrzebne wam będzie miękkie masło, które miksujecie z cukrem oraz jogurt naturalny.
Aby zapobiec ewentualnemu zakalcowi jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.
Ja swój podgrzałam krótko w mikrofalówce.
Do ciasta użyłam duże śliwki typ mieszaniec. Możecie użyć dowolne śliwki.
Lepiej jednak aby nie były już zbyt miękkie, bo od dużej ilości soku może powstać w cieście zakalec.
Ja użyłam dużo śliwek i gęsto je ułożyłam na cieście. Przez to zapadły się one podczas pieczenia w głąb ciasta.
Mniej je było widać, ale ciasto smakowało wyśmienicie :)
Polecam wam to włoskie ciasto ze śliwkami oraz zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami.
Inspiracja – przepis na stronie Marisas Italian Kitchen
Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta śliwkowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: