Przepis na proste włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami i kruszonką

włoskie ciasto ze śliwkami

Zapraszam na proste i pyszne włoskie ciasto ze śliwkami, migdałami i kruszonką.

To ciasto to idealny wypiek jesienny.

Pełne jest owoców, a do tego fajnie chrupie migdałami.

Do przygotowania migdałowego ciasta ze śliwkami będziecie potrzebować mielone migdały.

Możecie kupić gotowe w sklepie.

Jeśli nie macie, to możecie zmielić drobno zwykłe migdały (warto wcześniej obrać je ze skórki).

Poza tym potrzebne wam będzie miękkie masło, które miksujecie z cukrem oraz jogurt naturalny.

Aby zapobiec ewentualnemu zakalcowi jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

Ja swój podgrzałam krótko w mikrofalówce.

Do ciasta użyłam duże śliwki typ mieszaniec. Możecie użyć dowolne śliwki.

Lepiej jednak aby nie były już zbyt miękkie, bo od dużej ilości soku może powstać w cieście zakalec.

Ja użyłam dużo śliwek i gęsto je ułożyłam na cieście. Przez to zapadły się one podczas pieczenia w głąb ciasta.

Mniej je było widać, ale ciasto smakowało wyśmienicie :)

Polecam wam to włoskie ciasto ze śliwkami oraz zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
migdałowe ciasto z owocami
włoskie ciasto z owocami
ciasto ze śliwkami i migdałami
proste ciasto ze śliwkami i migdałami
migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
migdałowe ciasto z owocami

Włoskie ciasto ze śliwkami i migdałami przepis do druku

włoskie ciasto ze śliwkami

Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ucierane ciasto migdałowe ze śliwkami i kruszonką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 246 kcal

Wyposażenie

  • Tortownica do średnicy 21-23 cm.

Składniki
  

ciasto migdałowe

kruszonka

Instrukcja
 

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku, dodaj łyżkę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki oraz jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą albo mąką.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Ułóż śliwki na cieście.
  • Posyp je kruszonką (składniki krótko razem zmieszaj palcami) oraz płatkami migdałowymi.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 246kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.