włoskie ciasto ze śliwkami

Przepis na proste włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami i kruszonką

Zapraszam dziś na pyszne i proste włoskie ciasto ze śliwkami. To puszyste ucierane ciasto z dodatkiem mielonych migdałów i słodką kruszonką doskonale smakuje z kubkiem aromatycznej kawy albo gorącej herbaty. To ciasto idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe ciasto z owocami

Włoskie ciasto ze śliwkami i migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste ciasta o lekko migdałowym smaku, to koniecznie zrób to włoskie ciasto z kruszonką i śliwkami.

włoskie ciasto ze śliwkami

Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ucierane ciasto migdałowe ze śliwkami i kruszonką.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 246 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica do średnicy 21-23 cm.
Składniki

składniki na ciasto migdałowe

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    100 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
    150 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku, dodaj łyżkę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
    2 jajka
  • Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki oraz jogurt naturalny, krótko zmiksuj.
    160 ml jogurtu naturalnego
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
  • Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą albo mąką.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
    ok 400 g śliwek
  • Ułóż śliwki na cieście.
  • Posyp je kruszonką (składniki krótko razem zmieszaj palcami) oraz płatkami migdałowymi.
    4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 1 garść płatków migdałowych
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 246kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie ciasto z owocami

Migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – uwagi

Zapraszam na proste i pyszne włoskie ciasto ze śliwkami, migdałami i kruszonką.

To ciasto to idealny wypiek jesienny.

Pełne jest owoców, a do tego fajnie chrupie migdałami.

Do przygotowania migdałowego ciasta ze śliwkami będziecie potrzebować mielone migdały.

Możecie kupić gotowe w sklepie.

Jeśli nie macie, to możecie zmielić drobno zwykłe migdały (warto wcześniej obrać je ze skórki).

Poza tym potrzebne wam będzie miękkie masło, które miksujecie z cukrem oraz jogurt naturalny.

Aby zapobiec ewentualnemu zakalcowi jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

Ja swój podgrzałam krótko w mikrofalówce.

Do ciasta użyłam duże śliwki typ mieszaniec. Możecie użyć dowolne śliwki.

Lepiej jednak aby nie były już zbyt miękkie, bo od dużej ilości soku może powstać w cieście zakalec.

Ja użyłam dużo śliwek i gęsto je ułożyłam na cieście. Przez to zapadły się one podczas pieczenia w głąb ciasta.

Mniej je było widać, ale ciasto smakowało wyśmienicie :)

Polecam wam to włoskie ciasto ze śliwkami oraz zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasta z owocami.

ciasto ze śliwkami i migdałami
proste ciasto ze śliwkami i migdałami
migdałowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
migdałowe ciasto z owocami

Inspiracja – przepis na stronie Marisas Italian Kitchen

Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta śliwkowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: