Przepis na kruche ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamowe


Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam w książce „Cookies” Marthy Stewart.

Bardzo lubię sezam, sezamki, a chałwę wręcz uwielbiam, dlatego wieczorkiem po pracy upiekłam sobie porcyjkę tych ciasteczek :)

Ciastka są baaardzo aromatyczne, mocno sezamowe w smaku – dla mnie idealne.

Tutaj podaję porcję nieco mniejszą niż jest w książce – oryginalnie jest na około 60 sztuk, ja podaję porcję na około 48 sztuk (ciasteczka po upieczeniu mają około 5-6 cm wielkości).

Jak zrobić ciastka sezamowe?

Będziecie potrzebować ziarna sezamu, które należy podprażyć na patelni.

Większą ich część musicie następnie zmielić i połączyć z mąką, jajkiem i masłem.

Tych ciasteczek nie trzeba wycinać foremkami. Wystarczy oderwać kawałek ciasta, utoczyć kulkę i ułożyć ją na blaszce z piekarnika.

Przy pieczeniu musicie pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo się lekko rozpływają.

Ciasteczka po ostygnięciu robią się fajnie chrupiące i kruche – upieczcie koniecznie!

Spróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka.


ciasteczka sezamowe2

ciasteczka sezamowe4

ciasteczka sezamowe3

Ciasteczka sezamowe przepis do druku

Ciasteczka sezamowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka sezamowe.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 48 minut
Porcje 48

Składniki
  

  • 3/4 szklanki sezamu
  • 2 szklanki mąki mniej więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 220 g masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mleko odrobina do posmarowania ciastek

Instrukcja
 

  • Sezam upraż krótko na patelni - uważaj aby się nie przypalił.
  • Odłóż około 1/3 szklanki sezamu, a pozostałą część lekko rozgnieć w moździerzu lub krótko zmiksuj.
  • Masło utrzyj z cukrem (możesz użyć cukier puder, to szybciej się rozpuści), obskrob brzegi miski i dodaj jajko.
  • Zmieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i rozdrobniony sezam - dodaj porcjami do masła, na koniec dodaj wanilię.
  • Wyłóż ciasto na blat i chwilę zagnieć rękami podsypując mąką.
  • Odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego, tocz z niego kulki, a następnie lekko rozpłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między ciastkami, bo przy pieczeniu się lekko rozpłyną.
  • Ciastka posmaruj lekko mlekiem (możesz też użyć żółtko roztrzepane z mlekiem lub odrobiną wody) i posyp odłożonym sezamem.
  • Lekko dociśnij sezam do ciastek.
  • Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w temperaturze 170 stopni po dwie blachy jednocześnie) przez około 15-18 minut - aż ciastka będą lekko rumiane.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, więc nie ściągaj ich z blachy, tylko pozwól chwilę ostygnąć.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!