Przepis na kruche ciasteczka sezamowe
Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam w książce „Cookies” Marthy Stewart.
Bardzo lubię sezam, sezamki, a chałwę wręcz uwielbiam, dlatego wieczorkiem po pracy upiekłam sobie porcyjkę tych ciasteczek :)
Ciastka są baaardzo aromatyczne, mocno sezamowe w smaku – dla mnie idealne.
Tutaj podaję porcję nieco mniejszą niż jest w książce – oryginalnie jest na około 60 sztuk, ja podaję porcję na około 48 sztuk (ciasteczka po upieczeniu mają około 5-6 cm wielkości).
Jak zrobić ciastka sezamowe?
Będziecie potrzebować ziarna sezamu, które należy podprażyć na patelni.
Większą ich część musicie następnie zmielić i połączyć z mąką, jajkiem i masłem.
Tych ciasteczek nie trzeba wycinać foremkami. Wystarczy oderwać kawałek ciasta, utoczyć kulkę i ułożyć ją na blaszce z piekarnika.
Przy pieczeniu musicie pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo się lekko rozpływają.
Ciasteczka po ostygnięciu robią się fajnie chrupiące i kruche – upieczcie koniecznie!
Spróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka.
Ciasteczka sezamowe przepis do druku

Ciasteczka sezamowe
Składniki
Instrukcja
- Sezam upraż krótko na patelni - uważaj aby się nie przypalił.3/4 szklanki sezamu
- Odłóż około 1/3 szklanki sezamu, a pozostałą część lekko rozgnieć w moździerzu lub krótko zmiksuj.
- Masło utrzyj z cukrem (możesz użyć cukier puder, to szybciej się rozpuści), obskrob brzegi miski i dodaj jajko.220 g masła, 200 g cukru, 1 jajko
- Zmieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i rozdrobniony sezam - dodaj porcjami do masła, na koniec dodaj wanilię.300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Wyłóż ciasto na blat i chwilę zagnieć rękami podsypując mąką.
- Odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego, tocz z niego kulki, a następnie lekko rozpłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między ciastkami, bo przy pieczeniu się lekko rozpłyną.
- Ciastka posmaruj lekko mlekiem (możesz też użyć żółtko roztrzepane z mlekiem lub odrobiną wody) i posyp odłożonym sezamem.
- Lekko dociśnij sezam do ciastek.
- Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w temperaturze 170 stopni po dwie blachy jednocześnie) przez około 15-18 minut - aż ciastka będą lekko rumiane.
- Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, więc nie ściągaj ich z blachy, tylko pozwól chwilę ostygnąć.