Przepis na kruche ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamowe


Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam w książce „Cookies” Marthy Stewart.

Bardzo lubię sezam, sezamki, a chałwę wręcz uwielbiam, dlatego wieczorkiem po pracy upiekłam sobie porcyjkę tych ciasteczek :)

Ciastka są baaardzo aromatyczne, mocno sezamowe w smaku – dla mnie idealne.

Tutaj podaję porcję nieco mniejszą niż jest w książce – oryginalnie jest na około 60 sztuk, ja podaję porcję na około 48 sztuk (ciasteczka po upieczeniu mają około 5-6 cm wielkości).

Jak zrobić ciastka sezamowe?

Będziecie potrzebować ziarna sezamu, które należy podprażyć na patelni.

Większą ich część musicie następnie zmielić i połączyć z mąką, jajkiem i masłem.

Tych ciasteczek nie trzeba wycinać foremkami. Wystarczy oderwać kawałek ciasta, utoczyć kulkę i ułożyć ją na blaszce z piekarnika.

Przy pieczeniu musicie pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo się lekko rozpływają.

Ciasteczka po ostygnięciu robią się fajnie chrupiące i kruche – upieczcie koniecznie!

Spróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.41 z 5 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka sezamowe2

ciasteczka sezamowe4

ciasteczka sezamowe3

Ciasteczka sezamowe przepis do druku

ciasteczka sezamowe 5

Ciasteczka sezamowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka sezamowe.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 48 minut
Porcje 48

Składniki

Instrukcja
 

  • Sezam upraż krótko na patelni - uważaj aby się nie przypalił.
    3/4 szklanki sezamu
  • Odłóż około 1/3 szklanki sezamu, a pozostałą część lekko rozgnieć w moździerzu lub krótko zmiksuj.
  • Masło utrzyj z cukrem (możesz użyć cukier puder, to szybciej się rozpuści), obskrob brzegi miski i dodaj jajko.
    220 g masła, 200 g cukru, 1 jajko
  • Zmieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i rozdrobniony sezam - dodaj porcjami do masła, na koniec dodaj wanilię.
    300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Wyłóż ciasto na blat i chwilę zagnieć rękami podsypując mąką.
  • Odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego, tocz z niego kulki, a następnie lekko rozpłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między ciastkami, bo przy pieczeniu się lekko rozpłyną.
  • Ciastka posmaruj lekko mlekiem (możesz też użyć żółtko roztrzepane z mlekiem lub odrobiną wody) i posyp odłożonym sezamem.
  • Lekko dociśnij sezam do ciastek.
  • Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w temperaturze 170 stopni po dwie blachy jednocześnie) przez około 15-18 minut - aż ciastka będą lekko rumiane.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, więc nie ściągaj ich z blachy, tylko pozwól chwilę ostygnąć.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!