Zaktualizowany: 2023 8 październikaOpublikowano: 2013 14 grudnia
sugar cookies ciastka maślane

Przepis na proste i szybkie kruche ciastka maślane

Jeśli lubisz domowe ciasteczka i lubisz gdy są fajnie chrupiące i jednocześnie lekkie, to koniecznie upiecz te sugar cookies. Z moim przepisem krok po kroku przygotowanie ciasteczek nie sprawi Ci żadnego problemu!

sugar cookies1

Ciastka sugar cookies przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, chrupiące maślane ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka maślane

Sugar cookies przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruche maślane ciasteczka w amerykańskim stylu.
4.86 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 8 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na sugar cookies

  • 230 g masła (miękkiego )
  • 1 szklanka cukru pudru (- 150 g)
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki pszennej ((ewentualnie trochę do dodania do konsystencji i do podsypywania) – 450 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciastka sugar cookies krok po kroku

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    230 g masła, 1 szklanka cukru pudru
  • Dodaj jajko i wanilię – zmiksuj.
    1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
    3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dokończ zagniatanie rękami – w razie potrzeby dodaj więcej mąki – masa ma być miękka, ale nadająca się wałkowania.
  • Wałkuj ciasto po kawałkach, wycinaj ciasteczka i układaj je na papierze do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 8-9 minut (do lekkiego zrumienienia krawędzi).
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.
  • Po wystygnięciu możesz ciastka udekorować.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sugar cookies3

Kruche ciasteczka maślane – uwagi

Nazwa cukrowe ciasteczka – nie jest zbyt szczęśliwa – dlatego post nazwałam „sugar cookies”.

Takie ciasteczka są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i bardzo często piecze się je również na święta Bożego Narodzenia.

Myślę, że nie popełniłabym błędu nazywając je ciasteczkami maślanymi (przepis na takie ciasteczka znajdziecie tutaj).

Zaletą tego przepisu jest, że zagniecionego ciasta nie trzeba schładzać – a nawet jest to nie wskazane.

Ciasteczka nie rosną zbyt mocno, więc można ich dużo zmieścić na blaszce i można na nich odciskać różne wzory.

Świetnie nadają się do lukrowania (przepis na lukier znajdziecie przy moim wpisie o dekorowaniu ciasteczek).

Z podanej porcji otrzymacie około 4 blachy ciasteczek.

Przepis znaleziony tutaj.

Polecane przepisy na kruche ciasteczka

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na smakowite chrupiące ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem