Ciasto migdałowe z owocami

 

migdałowe ciasto owocowe

 

Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta, to koniecznie zróbcie to ciasto migdałowe z owocami.

Robi się go ekspresowo i nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności cukierniczych 😉

Możecie dodać do niego dowolne owoce – ja użyłam resztki śliwek i wiśni.

Jak nie macie świeżych owoców, to wrzućcie takie mrożone – nie trzeba wcześniej ich rozmrażać, albo z puszki.

Ciasto należy do kategorii tych lekko „suchawych”, więc najlepiej zajadać je do kawy lub herbaty. Chociaż moja córka jak wpadła do domu, to zjadała na raz trzy kawałki (bez niczego) i pytała się czemu częściej nie robię tak dobrych ciast 😉

Jeśli lubicie takie mniej suche ciasta to możecie w trakcie przygotowania dodać do niego z pół szklanki mleka 😀

Podaję przepis na foremkę około 22-24 cm średnicy.

Spróbujcie również innych moich przepisów na ciasta z owocami.

 

proste ciasto owocowe ciasto ze śliwkami przepis
 

 

migdałowe ciasto ze śliwkami proste ciasto ze śliwkami
 

proste ciasto z owocami ciasto ze śliwkami
 

migdałowe ciasto z owocami migdałowe ciasto ze śliwkami
 

Ciasto migdałowe z owocami – przepis do druku

 

Ciasto migdałowe z owocami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 9
Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (pół szklanki) mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - trochę esencji migdałowej
  • opcjonalnie - pół szklanki mleka
  • około 300 g owoców
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą, białą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, po każdym wsyp czubatą łyżkę mąki - zmiksuj krótko.
  4. Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tak aby było widać jeszcze nie do końca wmieszaną mąkę.
  5. Wyłącz mikser i przemieszaj ciasto ze dwa razy łyżką.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  7. Na wierzchu ciasta ułóż owoce.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 240 Tłuszcze: 14,5 g Węglowodany: 20 g Białka: 6 g