Przepis na ucierane ciasto owocowo-migdałowe

migdałowe ciasto owocowe


Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta, to koniecznie zróbcie to ciasto migdałowe z owocami.

Robi się go ekspresowo i nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności cukierniczych ;)

Możecie dodać do niego dowolne owoce – ja użyłam resztki śliwek i wiśni.

Jak nie macie świeżych owoców, to wrzućcie takie mrożone – nie trzeba wcześniej ich rozmrażać, albo z puszki.

Ciasto należy do kategorii tych lekko “suchawych”, więc najlepiej zajadać je do kawy lub herbaty.

Chociaż moja córka jak wpadła do domu, to zjadała na raz trzy kawałki (bez niczego) i pytała się czemu częściej nie robię tak dobrych ciast ;)

Jeśli lubicie takie mniej suche ciasta to możecie w trakcie przygotowania dodać do niego z pół szklanki mleka :D

Podaję przepis na foremkę około 22-24 cm średnicy.

Spróbujcie również innych moich przepisów na ciasta z owocami.


proste ciasto owocowe ciasto ze śliwkami przepis

migdałowe ciasto ze śliwkami proste ciasto ze śliwkami

proste ciasto z owocami ciasto ze śliwkami

migdałowe ciasto z owocami migdałowe ciasto ze śliwkami

Ciasto migdałowe z owocami – przepis do druku

ciasto migdałowe z owocami

Ciasto migdałowe z owocami

Wypieki Beaty
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 240 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.

Składniki
  

  • 100 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - trochę esencji migdałowej
  • 0,5 szklanki mleka opcjonalnie - opcjonalnie - jeśli ciasto będzie za gęste
  • około 300 g owoców

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą, białą masę.
  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, po każdym wsyp czubatą łyżkę mąki - zmiksuj krótko.
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tak aby było widać jeszcze nie do końca wmieszaną mąkę.
  • Wyłącz mikser i przemieszaj ciasto ze dwa razy łyżką.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Na wierzchu ciasta ułóż owoce.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 20gBiałko: 6gTłuszcz: 14.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!