Przepis na ucierane ciasto owocowo-migdałowe
Zapraszam na smakowite i puszyste ciasto migdałowe z owocami. To ucierane ciasto swoją puszystość zawdzięcza dokładnemu zmiksowaniu miękkiego masła z cukrem. Mielone migdały dodane do ciasta dodają mu smaku oraz wilgotności, a owoce na wierzchu sprawiają, że ciasto nie tylko pysznie smakuje, ale również rewelacyjnie wygląda. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto migdałowe z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie ciasta pełne owoców, to zrób to proste ciasto z mielonymi migdałami.
Ciasto migdałowe z owocami przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 – 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto migdałowe z owocami
- 100 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 50 g mielonych migdałów ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę esencji migdałowej (- opcjonalnie)
- 120 ml mleka (opcjonalnie – opcjonalnie – jeśli ciasto będzie za gęste)
- około 300 g owoców
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto z owocmai
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą, białą masę.100 g masła, 100 g cukru pudru
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, po każdym wsyp czubatą łyżkę mąki – zmiksuj krótko.2 jajka
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tak aby było widać jeszcze nie do końca wmieszaną mąkę.
- Wyłącz mikser i przemieszaj ciasto ze dwa razy łyżką.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać do niego trochę mleka.120 ml mleka
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm – wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Na wierzchu ciasta ułóż owoce.około 300 g owoców
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z mielonymi migdałami i owocami – uwagi
Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta, to koniecznie zróbcie to ciasto migdałowe z owocami.
Robi się go ekspresowo i nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności cukierniczych ;)
Możecie dodać do niego dowolne owoce – ja użyłam resztki śliwek i wiśni.
Jak nie macie świeżych owoców, to wrzućcie takie mrożone – nie trzeba wcześniej ich rozmrażać, albo z puszki.
Ciasto należy do kategorii tych lekko „suchawych”, więc najlepiej zajadać je do kawy lub herbaty.
Chociaż moja córka jak wpadła do domu, to zjadała na raz trzy kawałki (bez niczego) i pytała się czemu częściej nie robię tak dobrych ciast ;)
Jeśli lubicie takie mniej suche ciasta to możecie w trakcie przygotowania dodać do niego z pół szklanki mleka :D
Podaję przepis na foremkę około 22-24 cm średnicy.
Spróbujcie również innych moich przepisów na ciasta z owocami.
Polecane przepisy na ciasta z migdałami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie wypieki z mielonymi migdałami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: