Przepis na prosty placek migdałowy z owocami

pear and almond cake


Mam dla Was cudny przepis na placek migdałowy z owocami.

Zrobiłam jego sporą blachę (taką 20/30 cm) i rozeszło się nie wiadomo kiedy – miałam akurat gości i ostały się tylko resztki ;)

Mam opinię kilku testerów i wszyscy orzekli, że jest pyszne :)

Do placka dodałam dwie pokrojone w kostkę gruszki, ale możecie tak na prawdę wykorzystać dowolne owoce, bo wszystkie będą świetnie smakować z migdałami.

A migdały występują w cieście w aż w trzech postaciach – po pierwsze masa marcepanowa – jak nie macie, to możecie pominąć, po drugie mielone migdały i na koniec migdały karmelizowane w syropie klonowym.

Chrupiące, karmelowe migdały na wierzchu są rewelacyjnym zwieńczeniem całego ciasta – lekkiego i owocowego.

Wszystko razem tworzy świetne, chociaż bardzo proste do wykonania ciasto – spróbujcie koniecznie :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasto z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pear and almond cake

pear and almond cake

placek migdałowy 6

pear and almond cake

Placek migdałowy z owocami przepis do druku

ciasto z migdałami

Placek migdałowy z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto z owocami, migdałami i marcepanem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut

Składniki

ciasto:

karmelizowane migdały:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    225 g miękkiego masła, 150 g drobnego cukru
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (dodatkową łyżkę mąki dodaj do pokrojonych owoców i wymieszaj).
    150 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
  • Jajka dodaj pojedynczo do masy maślanej - na zmianę z odrobiną mąki.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp całą pozostałą mąkę i wymieszaj - ciasto będzie dość gęste.
  • Dodaj pokrojone owoce oraz pokrojony w kostkę marcepan - delikatnie wymieszaj.
    około 300 g owoców, 150 g marcepana
  • Przełóż ciasto do blaszki o wymiarach około 19/30 cm.
  • Piecz w 165 stopniach przez około 30-40 minut.
  • W tym czasie przygotuj migdały - w garnku rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia.
    50 g masła, 100 ml syropu klonowego
  • Wrzuć posiekane migdały i gotuj przez kilka minut - aż karmel lekko zgęstnieje.
    100 g migdałów
  • Pod koniec pieczenia wyłóż migdały razem z karmelem na ciasto i podpiecz przez około 10 minut - mi się w sumie całość piekła jakieś 40 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ciasto (z moimi zmianami) pochodzi ze strony Delicious.com.