Mam dla Was cudny przepis na placek migdałowy z owocami.
Zrobiłam jego sporą blachę (taką 19/30 cm) i rozeszło się nie wiadomo kiedy – miałam akurat gości i ostały się tylko resztki ;)
Mam opinię kilku testerów i wszyscy orzekli, że jest pyszne :)
Do placka dodałam dwie pokrojone w kostkę gruszki, ale możecie tak na prawdę wykorzystać dowolne owoce, bo wszystkie będą świetnie smakować z migdałami (a te występują w cieście w aż w trzech postaciach – po pierwsze masa marcepanowa – jak nie macie, to możecie pominąć, po drugie mielone migdały i na koniec migdały karmelizowane w syropie klonowym).
Chrupiące, karmelowe migdały na wierzchu są rewelacyjnym zwieńczeniem całego ciasta – lekkiego i owocowego.
Wszystko razem tworzy świetne, chociaż bardzo proste do wykonania ciasto – spróbujcie koniecznie :)
Placek migdałowy z owocami
- 225 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 150 g mąki + jedna łyżka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 4 duże jajka
- około 300 g owoców - dałam dwie duże gruszki pokrojone w drobną kostkę
- 150 g marcepana pokrojonego w kostkę (można pominąć)
- 100 g posiekanych migdałów
- 100 ml syropu klonowego
- 50 g masła
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (dodatkową łyżkę mąki dodaj do pokrojonych owoców i wymieszaj).
- Jajka dodaj pojedynczo do masy maślanej - na zmianę z odrobiną mąki.
- Na koniec wsyp całą pozostałą mąkę i wymieszaj - ciasto będzie dość gęste.
- Dodaj pokrojone owoce oraz pokrojony w kostkę marcepan - delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blaszki o wymiarach około 19/30 cm.
- Piecz w 165 stopniach przez około 30-40 minut.
- W tym czasie przygotuj migdały - w garnku rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć posiekane migdały i gotuj przez kilka minut - aż karmel lekko zgęstnieje.
- Pod koniec pieczenia wyłóż migdały razem z karmelem na ciasto i podpiecz przez około 10 minut - mi się w sumie całość piekła jakieś 40 minut.
Było pycha!