pear and almond cake

Mam dla Was cudny przepis na placek migdałowy z owocami.

Zrobiłam jego sporą blachę (taką 19/30 cm) i rozeszło się nie wiadomo kiedy – miałam akurat gości i ostały się tylko resztki ;)

Mam opinię kilku testerów i wszyscy orzekli, że jest pyszne :)

Do placka dodałam dwie pokrojone w kostkę gruszki, ale możecie tak na prawdę wykorzystać dowolne owoce, bo wszystkie będą świetnie smakować z migdałami (a te występują w cieście w aż w trzech postaciach – po pierwsze masa marcepanowa – jak nie macie, to możecie pominąć, po drugie mielone migdały i na koniec migdały karmelizowane w syropie klonowym).

Chrupiące, karmelowe migdały na wierzchu są rewelacyjnym zwieńczeniem całego ciasta – lekkiego i owocowego.

Wszystko razem tworzy świetne, chociaż bardzo proste do wykonania ciasto – spróbujcie koniecznie :)

pear and almond cake

pear and almond cake

placek migdałowy 6

pear and almond cake

ciasto z migdałami

Placek migdałowy z owocami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

karmelizowane migdały:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (dodatkową łyżkę mąki dodaj do pokrojonych owoców i wymieszaj).
  • Jajka dodaj pojedynczo do masy maślanej - na zmianę z odrobiną mąki.
  • Na koniec wsyp całą pozostałą mąkę i wymieszaj - ciasto będzie dość gęste.
  • Dodaj pokrojone owoce oraz pokrojony w kostkę marcepan - delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do blaszki o wymiarach około 19/30 cm.
  • Piecz w 165 stopniach przez około 30-40 minut.
  • W tym czasie przygotuj migdały - w garnku rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia.
  • Wrzuć posiekane migdały i gotuj przez kilka minut - aż karmel lekko zgęstnieje.
  • Pod koniec pieczenia wyłóż migdały razem z karmelem na ciasto i podpiecz przez około 10 minut - mi się w sumie całość piekła jakieś 40 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ciasto (z moimi zmianami) pochodzi z tej strony.