migdałowe ciasto z wiśniami przepis

Przepis na proste migdałowe ciasto z wiśniami na dużą blachę

Zapraszam dziś na pyszne i do tego niezwykle proste i szybkie do przygotowania ciasto wiśniowe, które upiekłam specjalnie na bieg mojego męża w DFBG na trasie 240 km. Ciasto miało dostarczać naszym chłopcom energii, a do tego miało być smaczne i mało problematyczne w jedzeniu. Ciasto z wiśniami sprawdziło się doskonale, więc dzielę się z Wami przepisem.

migdałowe ciasto pieczone z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i smakowite ciasta z owocami, to koniecznie upieczcie to ciasto z wiśniami i mielonymi migdałami.

migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne puszyste ciasto z wiśniami i mielonymi migdałami, które podzielisz na wiele porcji.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 288 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto z wiśniami

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowe ciasto z wiśniami

  • Wiśnie wydryluj i dodaj do nich 1-2 łyżki mąki – zmieszaj.
    ok 500 g wiśni, 1-2 łyżki mąki pszennej
    drylowanie wiśni do ciasta z wiśniami
  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste i puszyste.
    6 jajek, 200 g cukru
    ucieranie jajek z cukrem do ciasta wiśniami
  • W tym czasie mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (moje były mielone ze skórką, więc dodały ciemniejszego koloru do ciasta).
    300 g mąki pszennej, 75 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    mieszanie suchych składników do ciasta z wiśniami
  • Dodaj mąkę na zmianę z olejem do ciasta i krótko miksuj – tylko do połączenia.
    200 ml oleju
    dodawanie mąki do ciasta z wiśniami
  • Przestań miksować, gdy widać jeszcze resztki mąki.
  • Dodaj do ciasta wiśnie i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie wiśni do ciasta migdałowego
  • Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Posyp wierzch ciasta posiekanymi migdałami albo płatkami migdałowymi.
    ok 20 g posiekanych migdałów
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg, albo 180 stopni tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 28gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe bananowe ciasto z wiśniami, ciasto wiśniowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto wiśniowe z migdałami

Wiśniowe ciasto z migdałami – uwagi

Jak już wspomniałam wyżej, to pyszne ciasto z wiśniami i migdałami upiekłam specjalnie dla mojego męża i jego kolegów na bieg na festiwalu biegów górskich DFBG. Chłopacy biegli tam niebagatelny dystans, bo aż 240 km. To około 50 godzin na trasie i dwie noce praktycznie bez snu.

Ja z moją córką Weroniką i koleżanką Agatką robiłyśmy chłopcom support, który polegał na jeżdżeniu od punktu do punktu na trasie biegu i ratowanie ich przed głodem, chłodem i przegrzaniem :)

Starałyśmy się ich odpowiednio odżywiać i nawadniać, aby dali radę pokonać ten dystans. Jednym z naszych żywieniowych elementów było właśnie to ciasto z wiśniami. Upiekłam je w sporej blaszce, tak aby każdemu wystarczyło (również nam). Zależało mi, aby ciasto było łatwe w transporcie i się nie uszkodziło w trakcie. Dodatek wiśni miał dodać smaku, świeżości i wilgotności. Mielone migdały, to porcja dobrych tłuszczy niezbędnych przy takim wysiłku. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i mogę się podzielić przepisem bez wyrzutów sumienia.

A jeśli interesuje Was Bieg Siedmiu Szczytów 2023 (240 km na DFBG), to koniecznie zobaczcie relację mojego męża.

wiśniowe ciasto z migdałami

Jak zrobić ciasto z wiśniami i migdałami – wskazówki

Ja do swojego ciasta użyłam świeże wiśnie i przed dodaniem ich do ciasta wydrylowałam je, aby potem „nie nadziać się” na pestkę podczas jedzenia ciasta. Poza sezonem na wiśnie możecie użyć wiśnie z kompotu, albo mrożone (nie musicie ich wcześniej rozmrażać). Aby wiśnie dodane do ciasta nie opadły na dno, warto je wcześniej zmieszać z niedużą ilością mąki pszennej i dopiero takie dodać do ciasta.

Moje mielone migdały były zmielone razem ze skórką (nie były wcześniej blanszowane) i dodały przez to lekko brązowe zabarwienie ciasta. Możecie oczywiście użyć mielone blanszowane migdały. Jeśli nie macie mielonych migdałów, albo nie możecie ich spożywać, to dodajcie do ciasta mielone orzechy – np. laskowe.

Aby ciasto było fajnie puszyste porządnie zmiksowałam jajka z cukrem – aż były bardzo gęste i jasne. Dopiero wtedy dodałam do nich mąkę z migdałami oraz olej. Pamiętajcie, aby nie miksować już potem za długo ciasta z mąką, tak aby nie utraciło ono swojej puszystości.

proste ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami kalorie

Ile kalorii ma ciasto z wiśniami? Przy użytych przeze mnie składnikach ciasto miało w 100 g około 288 kcal. Ale jeśli pokroicie ciasto na 20 kawałków (jak ja), to jeden kawałek będzie miał już tylko około 245 kcal. Dlatego można zjeść kawałek ciasta bez żadnych wyrzutów. Szczególnie, że ciasto jest sycące i już jeden kawałek wystarczy, aby być najedzonym.

Mam nadzieję, że upieczecie to wiśniowe ciasto, a jeśli tak, to koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało.

Przy okazji polecam Wam również inne moje przepisy na ciasta z owocami – na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo, więc na pewno znajdziecie przepis idealny dla siebie.

Ps.

Polecam Wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 przepisów na pyszne słodkie domowe wypieki – w tym przepisy, które nigdy nie były publikowane na blogu. Książkę znajdziecie w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na ciasta z wiśniami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta wiśniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: