Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Migdałowe ciasto z wiśniami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne puszyste ciasto z wiśniami i mielonymi migdałami, które podzielisz na wiele porcji.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
288
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z wiśniami
6
jajek
(- rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka (lub do smaku))
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
75
g
mielonych migdałów
(- ok 9 łyżek)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
ml
oleju
ok 500
g
wiśni
1-2
łyżki
mąki pszennej
(- do wiśni)
ok 20
g
posiekanych migdałów
(lub płatków migdałowych - 1 garść)
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto z wiśniami
Wiśnie wydryluj i dodaj do nich 1-2 łyżki mąki - zmieszaj.
ok 500 g wiśni,
1-2 łyżki mąki pszennej
Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste i puszyste.
6 jajek,
200 g cukru
W tym czasie mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (moje były mielone ze skórką, więc dodały ciemniejszego koloru do ciasta).
300 g mąki pszennej,
75 g mielonych migdałów,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę na zmianę z olejem do ciasta i krótko miksuj - tylko do połączenia.
200 ml oleju
Przestań miksować, gdy widać jeszcze resztki mąki.
Dodaj do ciasta wiśnie i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia).
Posyp wierzch ciasta posiekanymi migdałami albo płatkami migdałowymi.
ok 20 g posiekanych migdałów
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg, albo 180 stopni tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
288
kcal
Weglowodany:
28
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
18
g
Słowa kluczowe
bananowe ciasto z wiśniami, ciasto wiśniowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!