Ostatnio mój mąż uświadomił mi, że jedyna tarta z gruszkami jaka jest na blogu jest w wersji wytrawnej (swoją drogą tamta tarta jest przepyszna i bardzo ją Wam polecam – zajrzyjcie na tartę z serem pleśniowym).
Czym prędzej postanowiłam poprawę i tak oto na blog zawitała tarta z gruszkami na czekoladowym spodzie i z mascarpone :)
Spód jest lekki (nawet taki lekko wilgotny), do tego delikatna masa sernikowa i oczywiście gruszki – bardzo prosto, ale jednocześnie przepysznie i ładnie :)
Ja dodatkowo z pozostałego mi kruchego ciasta powycinałam wykrawaczką małe listki i oblepiłam nimi brzeg ciasta – taki prosty zabieg, a dzięki niemu tarta wygląda o wiele lepiej.
Swoją tartę przygotowałam w foremce o średnicy 26 cm.
Tarta z gruszkami
- 200 g mąki
- 50 g cukru (może być cukier puder)
- 200 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki albo startego na tarce na grubych oczkach (ja tak właśnie starłam masło, wtedy zagniecenie ciasta zajęło dosłownie minutkę)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 250 g mascarpone
- 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 3 łyżki cukru pudru - albo do smaku
- około 3-4 gruszki (zależy od ich wielości)
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problem z jego uformowaniem, to dodaj 1-2 łyżki bardzo zimnej wody.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłódź przez około 30-60 minut (możesz je przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, wtedy wyjmij je około 15 minut wcześniej przez pieczeniem).
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z żółtkami i cukrem.
- Białka ubij na sztywno, porcjami dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.
- Kruche ciasto rozwałkuj na wielkość foremki (takiej około 26 cm średnicy) i wylep nim dno i boki foremki - nadmiar ciasta odkrój (możesz z niego wykroić foremką listki i udekorować nimi brzegi tarty).
- Ciasto nakłuj widelcem, a następnie podpiecz w 200 stopniach przez 10 minut.
- Na podpieczony spód wylej masę serową i ułóż przekrojone na pół, wydrążone i nacięte gruszki.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tartę przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Zostaw komentarz