piernikowy placek z gruszkami

Przepis na proste ciasto piernikowe z gruszką

Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto bez miksera. Piernikowy placek z gruszkami (albo z innymi owocami) przygotujecie jedynie za pomocą miski i łyżki, a do tego w jakieś 10 minut. Z pieczeniem będziecie mieli gotowe ciasto w niecałą godzinę. Dlatego możecie je zrobić nawet w ostatniej chwili, tuż przed przybyciem gości. A poza fajnym ciastem, to dodatkowo w domu powita ich obezwładniający zapach pieczonego piernika :)

ekspresowy placek z owocami

Piernikowy placek z gruszkami przepis z filmem

Jeśli lubisz piernikowe smaki i do tego lubisz ciasta z soczystymi gruszkami, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.

piernikowy placek z gruszkami

Piernikowy placek z gruszkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto piernikowe z gruszkami albo innymi owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 280 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm lub maksymalnie 22/22 cm.
Składniki

składniki na piernikowy placek z gruszkami

Instrukcja
 

Jak zrobić piernikowe ciasto z gruszkami

  • Zmieszaj w większej misce suche składniki.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 100 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    160 g miodu, 120 ml oleju, 2 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.
    1 gruszka
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Notatki
Ciasto jest dość słodkie, więc jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, do zrezygnuj z cukru, albo daj go mniej. 
Możesz dodać więcej owoców – ciasto wychodzi gęste, więc utrzyma większą ilość.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 280kcalWeglowodany: 40gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto z gruszkami, piernik z gruszkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybki placek z gruszkami

Placek z gruszkami i przyprawą do piernika – uwagi

Za oknami już jesiennie, do tego robi się coraz chłodniej i pogoda nas nie rozpieszcza.

W takie dni uwielbiam usiąść na kanapie z kubkiem gorącej herbaty i fajnym aromatycznym ciastem. A jeśli przy okazji nie muszę się za bardzo przy tym cieście napracować, to już pełnia szczęścia.

Takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto piernikowe z gruszkami.

To bardzo proste i szybkie ciasto, które przygotujcie nawet bez użycia miksera. Do tego dzięki dodatkowi przyprawy do piernika oraz cynamonu pachnie obłędnie, a podczas pieczenia ten aromat rozchodzi się po całym domu. Uwierzcie mi – to najlepsza aromaterapia :)

placek z gruszkami

Do tego ciasta użyłam moją domową przyprawę do piernika – została mi jej jeszcze trochę z poprzedniego roku. Co roku jesienią robię sobie spory słoiczek przyprawy do piernika i używam przez całą jesień i zimę. Dodaję ją do ciast piernikowych, a także do ciast z dynią i oczywiście najlepszych pierniczków na Boże Narodzenie. Wam też polecam przygotowanie takiej domowej przyprawy, bo jest dużo lepsza niż te ze sklepu. Jest przede wszystkim mocniejsza i bardziej aromatyczna. Przyprawy sklepowe bardzo często mają w składzie mąkę i cukier, a samych przypraw jest tam niewiele. W mojej przyprawie są same przyprawy – bez mąki :) Jeśli jeszcze nie robiliście jej sami, to w tym roku koniecznie ją zróbcie!

ciasto piernik z gruszkami

Jak zrobić ciasto piernikowe z gruszkami – wskazówki

Tak jak pisałam wyżej – nie potrzebujecie tu miksera. Wystarczy w dużej misce zmieszać suche składniki. Mamy tu mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki – miód, olej, jajka – i dodajemy do suchych. Mieszamy wszystko łyżką i przekładamy do foremki. Dodajemy owoce i pieczemy.

szybkie ciasto z gruszkami i przyprawą do piernika

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia piernikowego placka?

  • cukier – do ciasta dodałam cukier (możecie użyć cukier trzcinowy albo biały kryształ) oraz miód. Ciasto wyszło dość słodkie – jak dla mnie może nawet zbyt słodkie. Jeśli więc wolicie mniej słodkie ciasta, to albo zupełnie zrezygnujcie z cukru, albo użyjcie go mniej. Nie rezygnowałabym tu z miodu, bo dodaje on ciastu fajnego smaku i świetnie komponuje się z przyprawą do piernika.
  • gruszki – użyłam jedną dużą gruszkę, którą przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazdo nasienne i wtedy pokroiłam w plasterki. Możecie użyć więcej owoców, możecie również wykorzystać inne owoce, które macie aktualnie w domu. Świetnie się tu sprawdzą również jabłka, czy śliwki.
  • sól – do ciasta dodałam trochę soli. Sól w wypiekach jest idealnym dodatkiem, bo wydobywa ona smak ciast. Warto ją dodawać do ciast :)

Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami piernikowy placek z gruszkami wyjdzie wam bez żadnych problemów. Jeśli jednak macie jeszcze jakieś wątpliwości, to pod przepisem znajdziecie również krótki filmik z przygotowań ciasta. Sprawdźcie jak zrobić ciasto piernikowe z owocami i upieczcie je na weekend do kawki :)

Ps.

Przy okazji polecam Wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 pysznych słodkich wypieków na każdą okazję.

piernikowe ciasto z gruszkami

Polecane przepisy na piernikowe wypieki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na aromatyczne piernikowe ciasta i ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy: