Muffinki dyniowo-piernikowe
Muffinki dyniowo-piernikowe będą idealne nie tylko okresie przedświątecznym.
Można je jeść jak tylko rozpoczyna się sezon na dynie :)
A dynia w połączeniu z przyprawą do piernika smakuje wyśmienicie ❤❤
Babeczki są wilgotne, bardzo smaczne i sycące.
Możecie podać je dzieciom – moja córka się w nich zakochała.
Z przepisu otrzymacie około 12 sporych muffinek.
Wypróbujcie również inne przepisy z dynią oraz przepisy na muffinki.






Muffinki dyniowo-piernikowe

Muffinki dyniowo-piernikowe
Przepis na 12 sztuk.
Składniki
- 130 g (1/2 szklanki) puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- pól szklanki oleju
- 100 g (1/3 szklanki) miodu
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz przyprawy - cynamon i przyprawę do piernika.
- W drugiej misce zmiksuj razem puree z dyni, olej, mleko, jajko i miód.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 200 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 10 minut (wszystko w trybie góra/dół).
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Jeśli chcesz przygotować lukier, to szklankę cukru pudru zmieszaj z około 3 łyżkami mleka, możesz też dodać pół łyżeczki cynamonu :)
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 257kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!