Pieczone oponki dyniowe

Zaktualizowany: 2023 4 września
oponki dyniowe z karmelem

Przepis na pyszne pieczone dyniowe oponki

Jeśli lubisz wykorzystywać dynię w swoich słodkich wypiekach, to dziś przygotuj pyszne pieczone oponki dyniowe. Takie oponki z puree z dyni są mega aromatyczne i niezwykle pyszne. A polane lukrem z solonego karmelu smakują wręcz nieziemsko. Ile kalorii ma pieczona oponka? Powiem tak – kalorii nie liczymy, tylko zajadamy!

oponki dyniowe pieczone

Pieczone oponki dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz fajne pieczone oponki to tej jesieni upiecz je w wersji dyniowej, a w dodatku z lukrem o smaku słonego karmelu. Pycha!

pieczone oponki dyniowe

Pieczone oponki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z dynią i lukrem o smaku słonego karmelu.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 14
Kalorie 309 kcal
Składniki

składniki na dyniowe oponki:

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 3 jajka ( użyłam rozmiar L)
  • 120 ml oleju
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 300 g puree z dyni ((1,5 szklanki) – polecam dynię Hokkaido)

składniki przyprawy do dyni:

  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

składniki polewy solony karmel:

Instrukcja
 

Jak zrobić oponki dyniowe

  • Przygotuj przyprawę do dyni – zmieszaj razem wszystkie przyprawy i przesyp do słoiczka.
    4 łyżki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • Przechowuj szczelnie zamknięty i używaj do dań z dyni i nie tylko :)
  • Aby przygotować oponki zmieszaj w jednej misce olej, jajka, cukier i puree z dyni.
    3 jajka, 120 ml oleju, 200 g cukru, 300 g puree z dyni
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę z solą, przyprawą do dyni i proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka, odetnij jeden róg.
  • Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przy pomocy worka nałóż ciasto do foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę do ostudzenia, a do formy nałóż drugą porcję ciasta i upiecz podobnie jak pierwsze oponki.

Jak zrobić lukier słony karmel

  • Przygotuj lukier – cukier puder zmieszaj z sosem karmelowym i solą, dodaj trochę mleka, aby lukier był lekko płynny.
    200 g cukru pudru, 180 g sosu karmelowego, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki mleka
  • Zanurzaj ostudzone oponki w lukrze i odkładaj na kratkę, aby lekko obciekły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 309kcalWeglowodany: 48gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe donaty dyniowe, dyniowe oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone oponki z dynią

Oponki dyniowe z piekarnika – uwagi

Ależ ja miałam w tym roku parcie na dynię 😲😂 Dawno tyle pyszności z nią nie zrobiłam :)

Dziś mam dla was przepis na pyszne pieczone oponki dyniowe.

Jak zwykle u mnie – bardzo proste i szybkie, a do tego przepyszne.

Upieczone oponki skąpałam w lukrze karmelowym z solą – to jest dopiero bombowe połączenie.

Troszkę kalorii to ma, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć z taką jedną oponką, tudzież dwoma 😎

Do przygotowania karmelowego lukru będziecie potrzebować sos karmelowy.

Możecie użyć taki ze sklepu, albo zrobić go samodzielnie. Ja wam mogę polecić ekspresowy sos karmelowy robiony w mikrofalówce :)

Jeśli lubicie takie pieczone słodkości, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy – np. na oponki z batata, kokosowe, twarożkowe na sodzie albo cytrynowe z borówkami :)

Ps. Z przepisu otrzymacie około 14 dużych oponek – ja zrobiłam standardowe 12, a pozostałe ciasto nałożyłam do foremek na mini babki z kominkiem i wyszły mi takie słodziaki jak na zdjęciu :)

oponki dyniowe z solonym karmelem pieczone oponki z solonym karmelem
pieczone oponki z dyni pieczone oponki dyniowe
pieczone oponki z dyni oponki dyniowe

Przepis znalazłam tutaj.

Przepis na przyprawę do dyni znalazłam na Filozofii Smaku.

Polecane przepisy na pieczone oponki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne pieczone oponki o różnym smaku i o różnych dodatkach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 11 listopada

Podziel się przepisem

4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Dyniowe oponki przepis

Zapraszam dziś na pyszne pieczone oponki dyniowe. Te słodkości z dodatkiem puree z dyni są mega aromatyczne, a to zasługa pysznej przyprawy do dyni. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić przyprawę do dyni, która sprawdzi się przy wszystkich słodkich wypiekach z dynią. Przesypcie ją do słoiczka i używajcie do placuszków dyniowych, naleśników dyniowych i wszelkich ciast dyniowych. Przyprawa super podkręci smak puree z dyni.

Przepis na oponki z dynią

Donaty dyniowe to świetny pomysł na deser, ale również na słodką przekąskę na Tłusty Czwartek. Oponki z lukrem karmelowym smakują niezwykle pysznie i zadowolą każdego wielbiciela słodkości. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone oponki z dynią. Przygotujcie sobie najpierw puree z dyni, aby praca poszła wam sprawnie i szybko. Jak zrobić puree z dyni? Zobaczcie mój filmik, na którym pokazuję jak zrobić puree dyniowe. Która dynia jest najlepsza do wypieków? Do słodkich wypieków najbardziej polecam dynię hokkaido. Ma przepiękny i mocny kolor, a do tego nie jest wodnista, więc nie wpływa za mocno na konsystencję ciasta.