Pieczone oponki dyniowe

 

oponki dyniowe z karmelem

 

Ależ ja miałam w tym roku parcie na dynię 😲😂 Dawno tyle pyszności z nią nie zrobiłam :)

Dziś mam dla was przepis na pyszne pieczone oponki dyniowe.

Jak zwykle u mnie – bardzo proste i szybkie, a do tego przepyszne.

Upieczone oponki skąpałam w lukrze karmelowym z solą – to jest dopiero bombowe połączenie.

Troszkę kalorii to ma, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć z taką jedną oponką, tudzież dwoma 😎

Do przygotowania karmelowego lukru będziecie potrzebować sos karmelowy. Możecie użyć taki ze sklepu, albo zrobić go samodzielnie. Ja wam mogę polecić ekspresowy sos karmelowy robiony w mikrofalówce :)

Jeśli lubicie takie pieczone słodkości, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy – np. na oponki z batata, kokosowe, twarożkowe na sodzie albo cytrynowe z borówkami :)

Ps. Z przepisu otrzymacie około 14 dużych oponek – ja zrobiłam standardowe 12, a pozostałe ciasto nałożyłam do foremek na mini babki z kominkiem i wyszły mi takie słodziaki jak na zdjęciu :)

 

oponki dyniowe z solonym karmelem pieczone oponki z solonym karmelem
 

pieczone oponki z dyni pieczone oponki dyniowe
 

oponki dyniowe pieczone pieczone oponki z dynią
 

pieczone oponki z dyni oponki dyniowe
 

Pieczone oponki dyniowe – przepis do druku

pieczone oponki dyniowe

Pieczone oponki dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na 12-14 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Oponki
Porcje 14
Kalorie 309 kcal

Składniki
  

oponki:

przyprawa do dyni:

  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonych goździków

polewa solony karmel:

  • 200 g (2 szklanki) cukru pudru
  • 180 g (3/4 szklanki) sosu karmelowego
  • 2 łyżeczki soli
  • około 3 łyżki mleka

Instrukcja
 

  • Przygotuj przyprawę do dyni - zmieszaj razem wszystkie przyprawy i przesyp do słoiczka.
  • Przechowuj szczelnie zamknięty i używaj do dań z dyni i nie tylko :)
  • Aby przygotować oponki zmieszaj w jednej misce olej, jajka, cukier i puree z dyni.
  • W drugiej misce zmieszaj mąkę z solą, przyprawą do dyni i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do grubego woreczka, odetnij jeden róg.
  • Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przy pomocy worka nałóż ciasto do foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę do ostudzenia, a do formy nałóż drugą porcję ciasta i upiecz podobnie jak pierwsze oponki.
  • Przygotuj lukier - cukier puder zmieszaj z sosem karmelowym i solą, dodaj trochę mleka, aby lukier był lekko płynny.
  • Zanurzaj ostudzone oponki w lukrze i odkładaj na kratkę, aby lekko obciekły.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 309kcalWeglowodany: 48gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Przepis na przyprawę do dyni znalazłam na Filozofii Smaku.