Pieczone oponki dyniowe

 

oponki dyniowe z karmelem

 

Ależ ja miałam w tym roku parcie na dynię 😲😂 Dawno tyle pyszności z nią nie zrobiłam 🙂

Dziś mam dla was przepis na pyszne pieczone oponki dyniowe.

Jak zwykle u mnie – bardzo proste i szybkie, a do tego przepyszne.

Upieczone oponki skąpałam w lukrze karmelowym z solą – to jest dopiero bombowe połączenie.

Troszkę kalorii to ma, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć z taką jedną oponką, tudzież dwoma 😎

Do przygotowania karmelowego lukru będziecie potrzebować sos karmelowy. Możecie użyć taki ze sklepu, albo zrobić go samodzielnie. Ja wam mogę polecić ekspresowy sos karmelowy robiony w mikrofalówce 🙂

Jeśli lubicie takie pieczone słodkości, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy – np. na oponki z batata, kokosowe, twarożkowe na sodzie albo cytrynowe z borówkami 🙂

Ps. Z przepisu otrzymacie około 14 dużych oponek – ja zrobiłam standardowe 12, a pozostałe ciasto nałożyłam do foremek na mini babki z kominkiem i wyszły mi takie słodziaki jak na zdjęciu 🙂

 

oponki dyniowe z solonym karmelem pieczone oponki z solonym karmelem
 

pieczone oponki z dyni pieczone oponki dyniowe
 

oponki dyniowe pieczone pieczone oponki z dynią
 

pieczone oponki z dyni oponki dyniowe
 

Pieczone oponki dyniowe – przepis do druku

Pieczone oponki dyniowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12-14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Oponki
Ilość: 14
Składniki
oponki:
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • pół szklanki oleju
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 300 g (1,5 szklanki) puree z dyni
przyprawa do dyni:
  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonych goździków
polewa solony karmel:
  • 200 g (2 szklanki) cukru pudru
  • 180 g (3/4 szklanki) sosu karmelowego
  • 2 łyżeczki soli
  • około 3 łyżki mleka
Wykonanie
  1. Przygotuj przyprawę do dyni - zmieszaj razem wszystkie przyprawy i przesyp do słoiczka.
  2. Przechowuj szczelnie zamknięty i używaj do dań z dyni i nie tylko 🙂
  3. Aby przygotować oponki zmieszaj w jednej misce olej, jajka, cukier i puree z dyni.
  4. W drugiej misce zmieszaj mąkę z solą, przyprawą do dyni i proszkiem do pieczenia.
  5. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do grubego woreczka, odetnij jeden róg.
  7. Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
  8. Przy pomocy worka nałóż ciasto do foremki.
  9. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę do ostudzenia, a do formy nałóż drugą porcję ciasta i upiecz podobnie jak pierwsze oponki.
  11. Przygotuj lukier - cukier puder zmieszaj z sosem karmelowym i solą, dodaj trochę mleka, aby lukier był lekko płynny.
  12. Zanurzaj ostudzone oponki w lukrze i odkładaj na kratkę, aby lekko obciekły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 309 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 48 g Białka: 5 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Przepis na przyprawę do dyni znalazłam na Filozofii Smaku.