placuszki dyniowe

Przepis na słodkie dyniowe placuszki na śniadanie

Może masz ochotę na słodkie jesienne śniadanie z placuszkami? Jeśli tak, to przygotuj sobie puree z dyni oraz aromatyczne korzenne przyprawy i przygotuj razem ze mną placuszki dyniowe. Pyszne, lekko rozgrzewające placuszki idealnie smakują z sosem karmelowym albo jesiennymi owocami.

placki z dynią i orzechami

Placuszki dyniowe przepis krok po kroku

Już dziś przygotuj te smakowite i pięknie pomarańczowe placki z puree z dyni i zachwyć się ich smakiem.

placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne słodkie placuszki dyniowe. Takie placki dyniowe będą idealne na słodkie śniadanie albo nawet na deser :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 20 sztuk
Kalorie 54 kcal
Składniki

składniki na placuszki dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki dyniowe krok po kroku

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    190 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki soli
    mieszanie suchych składników do placków dyniowych
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz puree z dyni.
    1 szklanka mleka, 6 łyżek puree z dyni, 1 jajko
    mieszanie mokrych składników do placuszków dyniowych
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
    mieszanie ciasta na placki z dynią
  • Smaż małe placuszki – ja nakładam łyżkę ciasta na placuszek – na lekko posmarowanej olejem patelni.
    jak usmażyć placuszki z dynią
  • Podawaj z sosem waniliowym, toffi, świetnie pasuje tu masło orzechowe i nutella :)
Notatki
Przyprawy można zastąpić łyżeczką przyprawy do piernika :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 54kcalWeglowodany: 8gBiałko: 2gTłuszcz: 1.5g
Słowa kluczowe dyniowe placuszki, placuszki z dyni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszyste placuszki z dynią

Placuszki dyniowe z puree z dyni – uwagi

Oto kolejny przepis na placuszki z patelni do mojej kolekcji – z racji jesieni są to placuszki dyniowe :)

Będzie tu Wam niezbędne puree z dyni – jeśli nie wiecie jak je zrobić, to na blogu jest post wraz z filmem, gdzie opisałam szybki sposób na przygotowanie puree z dyni – serdecznie zapraszam do zapoznania się z nim. 

Dynia lubi przyprawy, więc zadbajcie o zapas cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – przydadzą się Wam do innych dyniowych przepisów, albo do przyprawy piernikowej na święta.

Te placuszki rewelacyjnie smakują z sosem waniliowym (przepis na taki sos znajdziecie przy moim przepisie na ciasto gruszkowe – polecam) albo z sosem toffi.

Możecie również samodzielnie zrobić w domu pyszny sos karmelowy – ja wam polecam taki ekspresowy sos toffi robiony w mikrofalówce.

Mi te placuszki z dynią bardzo smakowały posmarowane masłem orzechowym i polane lekko pogrzanym kremem czekoladowo-orzechowym w typie nutelli.

dyniowe placki na śniadanie

Jak zrobić dyniowe placuszki – wskazówki

Te placuszki przygotujcie bez użycia miksera, wystarczy wam miska i łyżka.

Wystarczy wymieszać suche składniki, dodać do nich mokre składniki i wymieszać łyżką.

Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni tylko delikatnie posmarowanej olejem.

Ja nakładam jedną łyżkę ciasta na placuszek.

Placki dyniowe smażymy około 2-3 minuty z jednej strony (na małym ogniu), a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 1-2 minuty.

Ciepłe placuszki podajcie z ulubionymi dodatkami – same placki nie są słodkie, bo cukru jest w nich niewiele – dlatego ja lubię słodkie dodatki :)

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków dyniowych o średnicy około 5 cm (ja robiłam z półtorej porcji).

dyniowe placuszki z orzechami i sosem karmelowym

A poniżej moje placuszki dyniowe robione w 2014 roku :)

pancakes z dyni
placuszki dyniowe
placuszki z dynią
pancakes dyniowe

Przepis Marthy Stewart.

Polecane przepisy na placuszki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne placuszki i pancakes o różnym smaku. Tutaj polecam takie trzy przepisy: