Placuszki dyniowe
Oto kolejny przepis na placuszki z patelni do mojej kolekcji – z racji jesieni są to placuszki dyniowe :)
Będzie tu Wam niezbędne puree z dyni – tutaj znajdziecie sposób ja je wykonać.
Dynia lubi przyprawy, więc zadbajcie o zapas cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – przydadzą się Wam do innych dyniowych przepisów, albo do przyprawy piernikowej na święta.
Te placuszki rewelacyjnie smakują z sosem waniliowym (tutaj znajdziecie przepis) albo z sosem toffi.
Mi też bardzo smakowały posmarowane masłem orzechowym i polane lekko pogrzanym kremem czekoladowo-orzechowym w typie nutelli.
Z podanej porcji otrzymacie około 8 placuszków dyniowych o średnicy 10 cm (ja robiłam z półtorej porcji).

Placuszki dyniowe
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek puree z dyni
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz puree z dyni.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Smaż małe placuszki (o średnicy około 10 cm) na lekko posmarowanej olejem patelni.
- Podawaj z sosem waniliowym, toffi, świetnie pasuje tu masło orzechowe i nutella :)
Przepis Marthy Stewart.