Placuszki dyniowe

Oto kolejny przepis na placuszki z patelni do mojej kolekcji – z racji jesieni są to placuszki dyniowe :)

Będzie tu Wam niezbędne puree z dyni – tutaj znajdziecie sposób ja je wykonać.

Dynia lubi przyprawy, więc zadbajcie o zapas cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – przydadzą się Wam do innych dyniowych przepisów, albo do przyprawy piernikowej na święta.

Te placuszki rewelacyjnie smakują z sosem waniliowym (tutaj znajdziecie przepis) albo z sosem toffi.

Mi też bardzo smakowały posmarowane masłem orzechowym i polane lekko pogrzanym kremem czekoladowo-orzechowym w typie nutelli.

Z podanej porcji otrzymacie około 8 placuszków dyniowych o średnicy 10 cm (ja robiłam z półtorej porcji).

 

pancakes z dyni

placuszki dyniowe

placuszki z dynią

pancakes dyniowe

placki dyniowe

Placuszki dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 8 dużych placków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Placki
Porcje 8

Składniki

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz puree z dyni.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Smaż małe placuszki (o średnicy około 10 cm) na lekko posmarowanej olejem patelni.
  • Podawaj z sosem waniliowym, toffi, świetnie pasuje tu masło orzechowe i nutella :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis Marthy Stewart.