Cynamonowe pancakes

Zapraszam na kolejny przepis na pancakes – moja kolekcja rośnie i rośnie :)

Dziś prezentuję cynamonowe pancakes inspirowane popularnymi w USA zawijasami cynamonowi.

Mamy tu ciasto na pancakesy, na które podczas smażenia nakładamy trochę cynamonowej masy.

Te pancakesy smaży się troszkę trudniej niż pozostałe, gdyż cukier z masy cynamonowej karmelizuje się i trzeba uważać, aby nie przypalić placków.

Patelnię trzeba co jakiś czas przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby zetrzeć tworzący się karmel.

Poza tym placuszki smaży się szybko :)

Z tej porcji wyszło mi 8 pancakesów o rozmiarze około 10 cm.

Ps. Masa cynamonowa jest świetna także jako dodatek do polania placków po wierzchu – szczególnie, gdy je się je z twarożkiem :)

 

cynamonowe pancakes

cynamonowe pancakes

cynamonowe pancakes

 

Cynamonowe pancakes

Wypieki Beaty
Przepis na 4 porcje
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Placki
Porcje 8

Składniki
  

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko

masa cynamonowa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.

masa cynamonowa:

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki.

smażenie:

  • Na lekko posmarowaną olejem patelnię (tylko przetartą) nalej około pół łyżki wazowej ciasta.
  • Łyżeczką nałóż trochę masy cynamonowej (nie nakładaj blisko brzegów).
  • Gdy ciasto z wierzchu zacznie się ścinać, ostrożnie przełóż pancakesa na drugą stronę i krótko podsmaż - nie smaż zbyt długo, gdyż cukier z masy cynamonowej będzie się karmelizował i może zgorzknieć.
  • Gotowe pancakes podaj z ulubionymi dodatkami - świetnie tu pasuje twarożek polany odrobiną masy cynamonowej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.