Przepis na kefirowe pancakesy

 

Te kefirowe pancakesy zrobicie bardzo szybko i łatwo (ja robiłam je nawet na wyjeździe na ferie :)).

Większość składników (o ile nie wszystkie) powinniście mieć w domu, a ze sprzętów wystarczą dwie miski i coś do mieszania :)

Dodając różne aromaty, albo skórkę startą z pomarańczy lub cytryny możecie uzyskać przeróżne warianty smakowe – jak dla mnie przepis jest bombowy :)

Moje kefirowe pancakesy smażyłam na małej patelni – takiej o średnicy około 20 cm – wtedy otrzymałam 10 sztuk pancakesów.

Możecie też wypróbować przepis na maślankowe pancakesy :)

Ps. Ciasto na pancakesy wychodzi gęste – tak ma być ;)

 

kefirowe pancaksy3

kefirowe pancaksy1

kefirowe pancaksy2

 

Kefirowe pancakesy przepis do druku

Kefirowe pancakesy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Danie Placuszki
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 10

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 szklanki kefiru (może też być maślanka)
  • 2 łyżki oleju

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce widelcem roztrzep jajka, dodaj kefir i olej - zamieszaj.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (masa będzie gęsta).
  • Rozgrzej patelnie i lekko posmaruj ją olejem.
  • Smaż pancaksy aż będą rumiane (ja po wylaniu na patelnię przykrywałam ją pokrywką, aby ciasto mogło lepiej wyrosnąć).
  • Pancaksy najlepiej przewracać, gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe kefir, maślanka, placki, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja pochodzi z tej strony.