Przepis na kefirowe pancakesy
Te kefirowe pancakesy zrobicie bardzo szybko i łatwo (ja robiłam je nawet na wyjeździe na ferie :)).
Większość składników (o ile nie wszystkie) powinniście mieć w domu, a ze sprzętów wystarczą dwie miski i coś do mieszania :)
Dodając różne aromaty, albo skórkę startą z pomarańczy lub cytryny możecie uzyskać przeróżne warianty smakowe – jak dla mnie przepis jest bombowy :)
Moje kefirowe pancakesy smażyłam na małej patelni – takiej o średnicy około 20 cm – wtedy otrzymałam 10 sztuk pancakesów.
Możecie też wypróbować przepis na maślankowe pancakesy :)
Ps. Ciasto na pancakesy wychodzi gęste – tak ma być ;)
Kefirowe pancakesy przepis do druku

Kefirowe pancakesy
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 8 łyżek cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka (użyłam L)
- 2 szklanki kefiru (może też być maślanka)
- 2 łyżki oleju
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce widelcem roztrzep jajka, dodaj kefir i olej - zamieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (masa będzie gęsta).
- Rozgrzej patelnie i lekko posmaruj ją olejem.
- Smaż pancaksy aż będą rumiane (ja po wylaniu na patelnię przykrywałam ją pokrywką, aby ciasto mogło lepiej wyrosnąć).
- Pancaksy najlepiej przewracać, gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracja pochodzi z tej strony.