Maślankowe pancakes
Mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową (albo kolacyjną) – pancakesy zrobione na maślance. Wychodzą zupełnie inne niż tradycyjne pancakes i jak powiedział mój mąż – są super :)
Możecie je podać z syropem klonowym, ulubionym dżemem, nutellą (ulubiona wersja mojej córeczki), albo z bitą śmietaną i owocami.
Przepis znalazłam na stronie allrecipes.com, a został on podany przez cinneken. Ja wprowadziłam w nim lekkie zmiany.
Podoba mi się w nim to, że do wykonania wystarczą dwie miski, coś do zamieszania (np. trzepaczka) i patelnia :)
Spróbujcie koniecznie te maślankowe pancakes :)
Mi z tego przepisu wyszło 14 placków – każdy był usmażony z dwóch łyżek ciasta.
Jeśli lubicie takie placuszki na śniadania, to koniecznie zajrzyjcie i wypróbujcie moje inne przepisy na placki.
A tu moje pierwsze zdjęcia tych placuszków – troszkę się podciągnęłam w fotografii ;)
Maślankowe pancakes – przepis do druku
Maślankowe pancakes
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 i ⅛ szklanki maślanki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką, albo trzepaczką. Ciasto będzie gęste.
- Rozgrzej dużą patelnię, albo jak ja - dwie małe - nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu (ja po nałożeniu przykrywałam patelnię przykrywką i przewracałam pancakesy, gdy ciasto z wierzchu było już prawie ścięte).
[…] Możecie też wypróbować przepis na maślankowe pancakesy […]