Maślankowe pancakes

placki na maślance

Mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową (albo kolacyjną) – pancakesy zrobione na maślance. Wychodzą zupełnie inne niż tradycyjne pancakes i jak powiedział mój mąż – są super :)

Możecie je podać z syropem klonowym, ulubionym dżemem, nutellą (ulubiona wersja mojej córeczki), albo z bitą śmietaną i owocami.

Przepis znalazłam na stronie allrecipes.com, a został on podany przez cinneken. Ja wprowadziłam w nim lekkie zmiany.

Podoba mi się w nim to, że do wykonania wystarczą dwie miski, coś do zamieszania (np. trzepaczka) i patelnia :)

Spróbujcie koniecznie te maślankowe pancakes :)

Mi z tego przepisu wyszło 14 placków – każdy był usmażony z dwóch łyżek ciasta.

Jeśli lubicie takie placuszki na śniadania, to koniecznie zajrzyjcie i wypróbujcie moje inne przepisy na placki.

maślankowe placuszki

 

maślankowe pancakes

 

proste placuszki na maślance

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tych placuszków – troszkę się podciągnęłam w fotografii ;)

maślankowe pancakes

 placki na maślance

Maślankowe pancakes – przepis do druku

Maślankowe pancakes

Wypieki Beaty
Przepis na mniej więcej dwie, trzy porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Placki
Porcje 14
Kalorie 64 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką, albo trzepaczką. Ciasto będzie gęste.
  • Rozgrzej dużą patelnię, albo jak ja - dwie małe - nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu (ja po nałożeniu przykrywałam patelnię przykrywką i przewracałam pancakesy, gdy ciasto z wierzchu było już prawie ścięte).

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 64kcalWeglowodany: 10gBiałko: 2.4gTłuszcz: 1.6gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!