Przepis na placuszki waniliowe
na serkach homogenizowanych
Placuszki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej :) a przynajmniej moja córka mogłaby je jeść codziennie (na zmianę z naleśnikami).
To głównie przez nią na blogu jest już tyle przepisów na placuszki i ciągle pojawiają się nowe.
Chociaż ja też tu nie jestem bez winy :)
Uwielbiam to wyszukiwanie nowych przepisów i ich testowanie.
Tym razem usmażyłam rodzince placuszki waniliowe – na waniliowych serkach homogenizowanych.
Z minimalną ilością składników.
Co będziecie potrzebować do przygotowania waniliowych placków?
Przede wszystkim dwa opakowania waniliowych serków homogenizowanych.
A tak poza tym standardowo – jakieś jajko, trochę mąki i proszku do pieczenia oraz trochę mleka – do konsystencji.
Ja robiłam te placuszki również na serkach straciatella z kawałkami czekolady i były bombowe!
Prosto, smacznie i duuuużo.
Z przepisu wyszło mi chyba z 25 placuszków!
Jeśli jest was mniej (nas jest czwórka), to myślę, że spokojnie możecie usmażyć placuszki z połowy porcji.
Drugie rozwiązanie, to cała porcja, a potem resztę możecie przechować w lodówce i zjeść na kolację lub zabrać na drugi dzień do pracy lub dać dziecku do szkoły.
Moja córka dostała właśnie kilka do szkoły – oczywiście znikły :)
Placuszki waniliowe możecie podać z ulubionymi dodatkami – u nas jak zwykle trochę cukru pudru i dżem, albo podgrzany krem czekoladowo-orzechowy (wtedy robi się fajnie płynny).
Koniecznie spróbujcie inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie!
Ja ze swojej strony życzę smacznego oraz zapraszam także na placuszki budyniowe, słodkie placuszki z cukinią (tak, tak – z cukinią), albo na proste placuszki owsiane w wersji bezglutenowej :)






Przepis na placuszki waniliowe do druku

Placuszki waniliowe
Składniki
- 2 serki homogenizowane waniliowe - miałam takie po 200 g
- 1/4 szklanki mleka mniej więcej - do konsystencji
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- Wszystkie składniki razem miksujemy na jednolitą masę.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj odrobinę więcej mleka - ja troszkę dolewałam.
- Patelnię teflonową rozgrzej, lekko posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (użyłam olej kokosowy).
- Nakładaj mniej więcej po 1 łyżce ciasta na placuszek, smaż aż będą rumiane z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Darii z bloga Mienta blog – dzięki :)