Słodkie racuszki na śniadanie z cukinią

słodkie placuszki z cukinią


Z cukinii przygotujecie nie tylko słone, wytrawne placki jak np. placki z cukinią i fetą albo placki z cukinią i kukurydzą, okazuje się, że cukinia świetnie nadaje się do placuszków na słodko.

W sumie co tu się dziwić, skoro normalnie dodaje się ją do ciast :)

Ja te słodkie racuszki z cukinią podałam moim dzieciom i dzieciom koleżanki i się nimi zajadali – w ogóle nie zorientowali się co jest tajnym składnikiem.

Jak zrobić takie słodkie racuszki z cukinii?

Aby dzieci się nie zorientowały, że jedzą warzywo, obierzcie cukinię ze skórki i zetrzyjcie na tarce.

Jej delikatny jasny miąższ zupełnie zniknie w cieście.

Do smaku dodajcie mielony cynamon i gałkę muszkatołową – takie przyprawy świetnie pasują do cukinii – możecie też zrobić wersję cytrynową – ze skórką startą z cytryny.

Te racuchy z cukinii podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami – owocami, dżemami, czy też rozpuszczoną czekoladą.

Z podanej porcji wyjdzie wam mnóstwo placuszków – spokojnie dla 6 osób.

Koniecznie wypróbujecie inne moje przepisy na pyszne placuszki :)

słodkie placuszki z cukinii

słodkie placuszki z cukinią

placuszki z cukinią

placuszki z cukinii

Przepis na słodkie racuszki z cukinią

słodkie placuszki z cukinią

Słodkie placuszki z cukinią

Wypieki Beaty
Zdrowsze placuszki z dodatkiem tartej cukinii.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 6
Kalorie 216 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i jajka.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj do ciasta tartą cukinię i wymieszaj łyżką.
  • Smaż placuszki aż będą z obu stron rumiane.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 216kcalWeglowodany: 34gBiałko: 6.5gTłuszcz: 6gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe cukinia, cynamon
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

placki z cukinii

Inspiracja.