Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Słodkie placuszki z cukinią

By |2017-10-04T19:48:10+00:002017 Wrzesień 27th|Pancakes, Smażone, Śniadania, Warzywa na słodko|

Słodkie placuszki z cukinią

 

placuszki z cukinii

 

Z cukinii przygotujecie nie tylko słone, wytrawne placki jak np. placki z cukinią i fetą albo placki z cukinią i kukurydzą, okazuje się, że cukinia świetnie nadaje się do placuszków na słodko.

W sumie co tu się dziwić, skoro normalnie dodaje się ją do ciast 🙂

Ja te słodkie placuszki z cukinią podałam moim dzieciom i dzieciom koleżanki i się nimi zajadali – w ogóle nie zorientowali się co jest tajnym składnikiem (cukinię do placuszków obrałam ze skórki, więc jej delikatny jasny miąższ zupełnie znikł w cieście).

Do smaku dodałam mielony cynamon i gałkę muszkatołową – takie przyprawy świetnie pasują do cukinii – możecie też zrobić wersję cytrynową – ze skórką startą z cytryny.

Podajcie je na ciepło z ulubionymi dodatkami – owocami, dżemami, czy też rozpuszczoną czekoladą.

Z podanej porcji wyjdzie wam mnóstwo placuszków – spokojnie dla 6 osób.

 

słodkie placuszki z cukinii

 

słodkie placuszki z cukinią

 

placuszki z cukinią

 

placuszki z cukinii

 

Słodkie placuszki z cukinią
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Zdrowsze placuszki z dodatkiem tartej cukinii.
Autor:
Typ przepisu: Śniadania
Ilość: 5
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże jajka
  • około 120 g tartej cukinii
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj do połączenia.
  4. Dodaj do ciasta tartą cukinię i wymieszaj łyżką.
  5. Smaż placuszki aż będą z obu stron rumiane.
  6. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 216 Tłuszcze: 6g Węglowodany: 34g Błonnik: 1,2g Białka: 6,5g

 

 

placki z cukinii

 

Inspiracja.

Reklama

6 komentarzy

  1. My właściwie jak widzimy placki z cukinii to tylko jadłybyśmy na słodko 😛

  2. zlapinska 2017/09/27 at 17:42 - Reply

    cukinię na słodko jadłam tylko w ciastach – swietnie dodaje wilgotności. Ale z placuszkami musi być ciekawa 🙂

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

  3. Pięknie się prezentują :). Bardzo fajny pomysł z tym dodatkiem cukinii.

    • wypiekibeaty 2017/09/27 at 10:02 - Reply

      Dziękuję 🙂 trzeba jakoś dzieciom przemycać warzywa 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: