słodkie placuszki z cukinią

Przepis na słodkie placuszki z cukinią idealne na śniadanie

Przygotujcie razem ze mną wyjątkowe i przepyszne słodkie racuszki z cukinią. Te placuszki smakują świetnie, a nikt się nawet nie zorientuje, że w środku jest cukinia :) Takie placuszki możecie przygotować dla dzieci, aby przemycić im trochę warzyw w codziennej diecie. Polecam!

racuszki z cukinią

Słodkie racuszki z cukinią przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie placuszki na śniadanie i nie tylko, to koniecznie zrób takie placki z tartą cukinią.

słodkie placuszki z cukinią

Słodkie placuszki z cukinią przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z dodatkiem tartej cukinii.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 6
Kalorie 216 kcal
Składniki

składniki na placuszki z cukinią

  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu (mielonego )
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 ml maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 120 g cukinii (tartej, mniej więcej pół średniej – można ją wcześniej obrać ze skórki, aby nie było jej widać w cieście)
Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki z cukinią

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżki cukru trzcinowego
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i jajka.
    500 ml maślanki, 4 łyżki oleju, 2 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj do ciasta tartą cukinię i wymieszaj łyżką.
    120 g cukinii
  • Smaż placuszki aż będą z obu stron rumiane.
  • Podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 216kcalWeglowodany: 34gBiałko: 6.5gTłuszcz: 6gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe placuszki z cukinią, z cukinii placki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
słodkie placuszki z cukinią

Placuszki z cukinii – uwagi

Z cukinii przygotujecie nie tylko słone, wytrawne placki jak np. placki z cukinią i fetą albo placki z cukinią i kukurydzą, okazuje się, że cukinia świetnie nadaje się do placuszków na słodko.

W sumie co tu się dziwić, skoro normalnie dodaje się ją do ciast :)

Ja te słodkie racuszki z cukinią podałam moim dzieciom i dzieciom koleżanki i się nimi zajadali – w ogóle nie zorientowali się co jest tajnym składnikiem.

placuszki z cukinią

Jak zrobić słodkie racuszki z cukinii – wskazówki

Aby dzieci się nie zorientowały, że jedzą warzywo, obierzcie cukinię ze skórki i zetrzyjcie na tarce.

Jej delikatny jasny miąższ zupełnie zniknie w cieście.

Do smaku dodajcie mielony cynamon i gałkę muszkatołową – takie przyprawy świetnie pasują do cukinii – możecie też zrobić wersję cytrynową – ze skórką startą z cytryny.

Te racuchy z cukinii podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami – owocami, dżemami, czy też rozpuszczoną czekoladą.

Z podanej porcji wyjdzie wam mnóstwo placuszków – spokojnie dla 6 osób.

Koniecznie wypróbujecie inne moje przepisy na pyszne placuszki :)

placuszki z cukinii
placki z cukinii

Inspiracja.

Polecane przepisy na placuszki dla dzieci

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placuszki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: