Słodkie placuszki z cukinią
Z cukinii przygotujecie nie tylko słone, wytrawne placki jak np. placki z cukinią i fetą albo placki z cukinią i kukurydzą, okazuje się, że cukinia świetnie nadaje się do placuszków na słodko.
W sumie co tu się dziwić, skoro normalnie dodaje się ją do ciast :)
Ja te słodkie placuszki z cukinią podałam moim dzieciom i dzieciom koleżanki i się nimi zajadali – w ogóle nie zorientowali się co jest tajnym składnikiem (cukinię do placuszków obrałam ze skórki, więc jej delikatny jasny miąższ zupełnie znikł w cieście).
Do smaku dodałam mielony cynamon i gałkę muszkatołową – takie przyprawy świetnie pasują do cukinii – możecie też zrobić wersję cytrynową – ze skórką startą z cytryny.
Podajcie je na ciepło z ulubionymi dodatkami – owocami, dżemami, czy też rozpuszczoną czekoladą.
Z podanej porcji wyjdzie wam mnóstwo placuszków – spokojnie dla 6 osób.
Słodkie placuszki z cukinią
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki maślanki
- 4 łyżki oleju
- 2 duże jajka
- około 120 g tartej cukinii
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i jajka.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj do połączenia.
- Dodaj do ciasta tartą cukinię i wymieszaj łyżką.
- Smaż placuszki aż będą z obu stron rumiane.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.
My właściwie jak widzimy placki z cukinii to tylko jadłybyśmy na słodko :P
Takie wytrawne też są pyszne :)
cukinię na słodko jadłam tylko w ciastach – swietnie dodaje wilgotności. Ale z placuszkami musi być ciekawa :)
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com
Bardzo fajnie tam pasują :)
Pięknie się prezentują :). Bardzo fajny pomysł z tym dodatkiem cukinii.
Dziękuję :) trzeba jakoś dzieciom przemycać warzywa :D