Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puszyste racuszki z twarożkiem

Puszyste racuszki z twarożkiem

 

racuszki z jabłkami i twarogiem

 

Przepis na te puszyste racuszki z twarożkiem pochodzi z książki „Rodzinna kuchnia Lidla” i to już kolejny przepis, który wypróbowaliśmy z tej książki 🙂 Muszę przyznać, że ta książka jest świetna do gotowania z dziećmi – ma proste i szybkie przepisy, które naprawdę zachęcają dzieciaki do gotowania 😀

Wcześniej moje dzieci robiły z niej na obiad kurczaka w owsianej panierce oraz placki ziemniaczane – mamy teraz z dziećmi taką umowę, że co drugą niedzielę jedno z nich (na zmianę) przygotowuje obiad – oczywiście z naszą pomocą, ale do nich należy wybór przepisu, przygotowanie listy zakupów i oczywiście czynny udział w gotowaniu 🙂

Tym sposobem oprócz wspomnianego wcześniej kurczaka i placków ziemniaczanych moje dzieci zrobiły już kopytka leniwe, spaghetti z mascarpone i hamburgery 😀

Przy tych placuszkach pomagała mi tym razem córka – zauważyłam, że dzieci w ogóle uwielbiają miksery – chyba fascynuje ich ten ruch obrotowy 🙂

Placuszki są robione na proszku do pieczenia i faktycznie ciasto jest delikatne i puszyste (jeśli lubicie racuszki na drożdżach, to zapraszam po mój przepis :)).

Nam racuszków wystarczyło na 3 osoby – jeśli więc macie większą rodzinę, albo większych głodomorów, to zróbcie z większej porcji 🙂

 

placki z twarogiem

 

placuszki z lidla

 

placuszki z jabłkami

 

placki z jabłkami

 

racuszki z jabłkami

 

puszyste racuszki z twarogiem

 

Puszyste racuszki z twarożkiem
 
Autor:
Składniki
racuszki:
  • 2 duże jabłka
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • około 100 ml mleka
twarożek:
  • 100 g twarogu w kostce
  • 1 łyża miodu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a jabłka pokrój w niezbyt grube plasterki - skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj miód, jogurt i ostudzone masło - krótko zmiksuj.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj do ciasta na zmianę z mlekiem.
  5. Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
  6. Smaż placuszki na lekko posmarowanej olejem patelni.
  7. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem i miodem.
  8. Placuszki podaj razem z twarożkiem.
 

 

placki z twarożkiem

Related Post

Reklama

  • Świetnie, dzieci na pewno do końca życia będą pamiętać te chwile razem spędzone w kuchni 🙂 My naszej mamie jesteśmy za to bardzo wdzięczne, że pozwalała nam jej pomagać 😀

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną 🙂

    • Moja córka to się czasami na mnie obraża, jak nie pozwalam jej pomagać w kuchni – zwykle dotyczy to tortów na zamówienie 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux