Przepis na proste i puszyste racuszki z twarożkiem

puszyste racuszki z twarogiem


Przepis na te puszyste racuszki z twarożkiem pochodzi z książki „Rodzinna kuchnia Lidla” i to już kolejny przepis, który wypróbowaliśmy z tej książki :)

Muszę przyznać, że ta książka jest świetna do gotowania z dziećmi – ma proste i szybkie przepisy, które naprawdę zachęcają dzieciaki do gotowania :D

Wcześniej moje dzieci robiły z niej na obiad kurczaka w owsianej panierce oraz placki ziemniaczane. Mamy teraz z dziećmi taką umowę, że co drugą niedzielę jedno z nich (na zmianę) przygotowuje obiad – oczywiście z naszą pomocą, ale do nich należy wybór przepisu, przygotowanie listy zakupów i oczywiście czynny udział w gotowaniu :)

Tym sposobem oprócz wspomnianego wcześniej kurczaka i placków ziemniaczanych moje dzieci zrobiły już kopytka leniwe, spaghetti z mascarpone i hamburgery :D

Przy tych placuszkach pomagała mi tym razem córka – zauważyłam, że dzieci w ogóle uwielbiają miksery – chyba fascynuje ich ten ruch obrotowy :)

Jak zrobić takie puszyste racuszki z twarożkiem?

Są one robione na proszku do pieczenia i faktycznie ciasto jest delikatne i puszyste (jeśli lubicie racuszki na drożdżach, to zapraszam po mój przepis :)). Dzięki użyciu proszku do pieczenia praca jest dużo szybsza i dużo szybciej można zasiąść do śniadania.

Puszystość placuszki zawdzięczają mocno ubitym jajkom oraz przesianej mące.

Najpierw więc ubijacie jajka, potem mieszacie je z miodem i rozpuszczonym masłem oraz przesianą mąką.

Dodajecie pokrojone w nieduże plasterki jabłka i smażycie.

Gotowe racuszki podajecie z lekkim twarożkiem i odrobiną miodu.

Nam racuszków wystarczyło na 3 osoby – jeśli więc macie większą rodzinę, albo większych głodomorów, to zróbcie z większej porcji :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placuszki.

placki z twarogiem

placuszki z lidla

placuszki z jabłkami

placki z jabłkami

racuszki z jabłkami

puszyste racuszki z twarogiem

Puszyste racuszki z twarożkiem i jabłkami przepis do druku

puszyste racuszki z twarożkiem

Puszyste racuszki z twarożkiem

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie, proste i bardzo puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem.
4.34 z 3 ocen
Porcje 3

Składniki
  

racuszki:

twarożek:

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a jabłka pokrój w niezbyt grube plasterki - skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj miód, jogurt i ostudzone masło - krótko zmiksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj do ciasta na zmianę z mlekiem.
  • Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
  • Smaż placuszki na lekko posmarowanej olejem patelni.
  • Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem i miodem.
  • Placuszki podaj razem z twarożkiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

placki z twarożkiem