Przepis na proste i puszyste racuszki z twarożkiem
Przepis na te puszyste racuszki z twarożkiem pochodzi z książki „Rodzinna kuchnia Lidla” i to już kolejny przepis, który wypróbowaliśmy z tej książki :)
Muszę przyznać, że ta książka jest świetna do gotowania z dziećmi – ma proste i szybkie przepisy, które naprawdę zachęcają dzieciaki do gotowania :D
Wcześniej moje dzieci robiły z niej na obiad kurczaka w owsianej panierce oraz placki ziemniaczane.
Mamy teraz z dziećmi taką umowę, że co drugą niedzielę jedno z nich (na zmianę) przygotowuje obiad – oczywiście z naszą pomocą, ale do nich należy wybór przepisu, przygotowanie listy zakupów i oczywiście czynny udział w gotowaniu :)
Tym sposobem oprócz wspomnianego wcześniej kurczaka i placków ziemniaczanych moje dzieci zrobiły już kopytka leniwe, spaghetti z mascarpone i hamburgery :D
Przy tych placuszkach pomagała mi tym razem córka – zauważyłam, że dzieci w ogóle uwielbiają miksery – chyba fascynuje ich ten ruch obrotowy :)
Jak zrobić takie puszyste racuszki z twarożkiem?
Są one robione na proszku do pieczenia i faktycznie ciasto jest delikatne i puszyste (jeśli lubicie racuszki na drożdżach, to zapraszam po mój przepis :)). Dzięki użyciu proszku do pieczenia praca jest dużo szybsza i dużo szybciej można zasiąść do śniadania.
Puszystość placuszki z jabłkami zawdzięczają mocno ubitym jajkom oraz przesianej mące.
Najpierw więc ubijacie jajka, potem mieszacie je z miodem i rozpuszczonym masłem oraz przesianą mąką.
Dodajecie pokrojone w nieduże plasterki jabłka i smażycie.
Gotowe racuszki podajecie z lekkim twarożkiem i odrobiną miodu.
Nam racuszków wystarczyło na 3 osoby – jeśli więc macie większą rodzinę, albo większych głodomorów, to zróbcie z większej porcji :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placuszki.
Puszyste racuszki z twarożkiem i jabłkami przepis do druku

Puszyste racuszki z twarożkiem
Składniki
racuszki:
- 2 jabłka duże
- trochę soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 150 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 100 ml mleka około - do konsystencji
twarożek:
- 100 g twarogu w kostce - użyłam chudy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub do konsystencji
Instrukcja
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a jabłka pokrój w niezbyt grube plasterki - skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.2 jabłka, trochę soku z cytryny
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj miód, jogurt i ostudzone masło - krótko zmiksuj.1 łyżka miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki jogurtu greckiego, 50 g masła
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.150 g maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj do ciasta na zmianę z mlekiem.100 ml mleka
- Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
- Smaż placuszki na lekko posmarowanej olejem patelni.
- Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem i miodem.100 g twarogu, 1 łyżka miodu, 2 łyżki jogurtu greckiego
- Placuszki podaj razem z twarożkiem.