Przepis na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami

racuchy z brzoskwiniami


Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkamidrożdżowe racuchy z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać :)

Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.

Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.

Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami?

Najpierw robimy lekko luźne ciasto drożdżowe, a potem dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i odstawiamy do wyrośnięcia.

Poza sezonem możecie również użyć brzoskwinie z puszki. Wystarczy je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, ale w trakcie smażenia zmniejszamy ogień. Te placki potrzebują trochę więcej czasu na usmażenie niż zwykle placuszki.

Na koniec wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.

Koniecznie wypróbujcie również moje przepisy na racuchy z jabłkami oraz na racuchy z bananem.

racuchy z brzoskwiniami3

racuchy z brzoskwiniami2

racuchy z brzoskwiniami1

Przepis na racuchy z brzoskwiniami do druku

Racuszki z brzoskiniami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.
  • Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
  • Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu.
  • Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!