racuchy z brzoskwiniami

Przepis na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami

Przygotuj dziś ze mną racuszki z brzoskwiniami. Te racuchy przygotowane na lekko słodkim cieście drożdżowym mają w sobie zatopione kawałki soczystych brzoskwiń. To idealne racuszki na końcówkę lata! Przepis jest na dużą ilość racuchów, więc na pewno wystarczy dla całej rodziny.

racuchy z brzoskwiniami

Racuszki z brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie drożdżowe racuchy, to koniecznie zrób te z kawałkami brzoskwiń.

racuchy z brzoskwiniami 2

Racuszki z brzoskwiniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe racuchy smażone z kawałkami brzoskwiń.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki

składniki na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami

  • Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
    50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
  • Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.
    2 brzoskwinie
  • Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste – dodaj jeszcze odrobinę mleka.
    0,5 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
  • Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (możesz też patelnię przykryć podczas smażenia przykrywką, wtedy placki będą robić się szybciej).
  • Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżowe racuchy, placki z brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Racuszki z brzoskwiniami

Racuchy z brzoskwiniami – uwagi

Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkamidrożdżowe racuszki z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać :)

Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.

Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.

racuchy z brzoskwiniami1

Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami – wskazówki

Najpierw robimy lekko luźne ciasto drożdżowe, a potem dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i odstawiamy do wyrośnięcia.

Poza sezonem możecie również użyć brzoskwinie z puszki. Wystarczy je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, ale w trakcie smażenia zmniejszamy ogień.

Te placki potrzebują trochę więcej czasu na usmażenie niż zwykle placuszki.

Na koniec wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.

Koniecznie wypróbujcie również moje przepisy na racuchy z jabłkami oraz na racuchy z bananem.

Polecane przepisy na racuchy

Jeśli lubicie smakowite racuszki, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne placki. Tutaj polecam takie trzy przepisy: