Przepis na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkami – drożdżowe racuchy z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać :)
Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.
Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.
Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami?
Najpierw robimy lekko luźne ciasto drożdżowe, a potem dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i odstawiamy do wyrośnięcia.
Poza sezonem możecie również użyć brzoskwinie z puszki. Wystarczy je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, ale w trakcie smażenia zmniejszamy ogień. Te placki potrzebują trochę więcej czasu na usmażenie niż zwykle placuszki.
Na koniec wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.
Koniecznie wypróbujcie również moje przepisy na racuchy z jabłkami oraz na racuchy z bananem.
Przepis na racuchy z brzoskwiniami do druku

Racuszki z brzoskiniami
Składniki
Instrukcja
- Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.
- Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
- Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
- Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu.
- Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.