Placuszki serduszka na Walentynki

 

placuszki w kształcie serduszek

 

Jutro Walentynki, więc możecie z tej okazji sprawić niespodziankę swoim ukochanym i usmażyć im placuszki serduszka 🙂

Przydadzą się wam do tego foremki w kształcie serduszek – ja używałam różne wielkości.

Najlepsze będą takie silikonowe (do smażenia np. jajek sadzonych), ale jeśli takich nie macie, to użyjcie metalowych foremek do wycinania ciasteczek (jak ja).

Takie metalowe foremki radzą sobie bardzo dobrze. Musicie tylko pamiętać, aby przed nalaniem do nich ciasta posmarować je w środku odrobiną oleju.

Przy wyciąganiu bądźcie ostrożni, bo foremki są gorące – używajcie rękawic kuchennych.

Jeśli nie macie również takich foremek, to spróbujcie wylać ciasto w kształt serca – ciasto jest dość gęste, więc będzie trzymać kształt.

Ja nalewałam ciasto do trochę ponad połowy wysokości foremek, a ono potem sobie jeszcze rosło. To dlatego moje placuszki są takie puchate 🙂

Możecie również przygotować swoim ukochanym inne walentynkowe dania – np. czekoladowe ciasto, ciasteczka serduszka albo mini pavlove z granatem.

 

walentynkowe pankejki  proste i pyszne placuszki
 

walentynkowe placuszki  placuszki na walentynki
 

placki w kształcie serc  placuszki serduszka

Przepis do druku

Placuszki serduszka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis jest na około 16 placuszków - wszystko zależy od ich wielkości i grubości 🙂
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 16
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka - użyłam rozmiar L
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 310 ml (1 i ¼ szklanki) mleka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można dać mniej cukru i użyć cukier waniliowy)
Wykonanie
  1. Umieść wszystkie składniki w misce.
  2. Zmiksuj aby nie było grudek.
  3. Patelnię teflonową posmaruj delikatnie olejem.
  4. Foremki w kształcie serduszek posmaruj od środka olejem, ułóż je na patelni.
  5. Nalej łyżką ciasto do foremek.
  6. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i smaż placuszki przez kilka minut.
  7. Ostrożnie przełóż na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
  8. Delikatnie zdejmij placki z foremkami z patelni, ostrym nożem odetnij od boków foremki.
  9. Powtórz z resztą ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 234 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 38 g Błonnik: 0,8 g Białka: 7 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.