Przepis na placuszki serduszka na Walentynki
Jutro Walentynki, więc możecie z tej okazji sprawić niespodziankę swoim ukochanym i usmażyć im placuszki serduszka :)
Zamiast zwykłych placków usmażcie takie w kształcie serduszek. Mała zmiana, a efekt wow gwarantowany!
Jak zrobić takie puszyste placki w kształcie serca?
Przydadzą się wam do tego foremki w kształcie serduszek – ja używałam różne wielkości.
Najlepsze będą takie silikonowe (do smażenia np. jajek sadzonych), ale jeśli takich nie macie, to użyjcie metalowych foremek do wycinania ciasteczek (jak ja).
Takie metalowe foremki radzą sobie bardzo dobrze.
Musicie tylko pamiętać, aby przed nalaniem do nich ciasta posmarować je w środku odrobiną oleju.
Przy wyciąganiu bądźcie ostrożni, bo foremki są gorące – używajcie rękawic kuchennych.
Jeśli nie macie również takich foremek, to spróbujcie wylać ciasto w kształt serca – ciasto jest dość gęste, więc będzie trzymać kształt.
Ja nalewałam ciasto do trochę ponad połowy wysokości foremek, a ono potem sobie jeszcze rosło.
To dlatego moje placuszki są takie puchate :)
Możecie również przygotować swoim ukochanym inne walentynkowe dania – np. czekoladowe ciasto, ciasteczka serduszka albo mini pavlove z granatem.
Popatrzcie także na inne przepisy na pyszne placuszki.






Placuszki serduszka – przepis do druku

Placuszki serduszka
Składniki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka rozmiar L
- 30 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 310 ml mleka 1 i 1/4 szklanki
- 100 g cukru pół szklanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii można dać mniej cukru i użyć cukier waniliowy
Instrukcja
- Umieść wszystkie składniki w misce.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 30 g masła, 310 ml mleka, 100 g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Zmiksuj aby nie było grudek.
- Patelnię teflonową posmaruj delikatnie olejem.
- Foremki w kształcie serduszek posmaruj od środka olejem, ułóż je na patelni.
- Nalej łyżką ciasto do foremek.
- Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i smaż placuszki przez kilka minut.
- Ostrożnie przełóż na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
- Delikatnie zdejmij placki z foremkami z patelni, ostrym nożem odetnij od boków foremki.
- Powtórz z resztą ciasta.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.