Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe
Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak ;)
Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę.
Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała :(
Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.
Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej.
Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm.
Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha.
Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ciasto czekoladowo-miodowe przepis do druku

Ciasto czekoladowo-miodowe
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
Składniki
ciasto:
- 100 g gorzkiej czekolady rozdrobnionej
- 275 g cukru trzcinowego
- 225 g masła miękkiego
- 125 ml miodu płynnego
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 250 ml wody wrzącej
polewa:
- 60 ml wody
- 125 ml miodu płynnego
- 175 g gorzkiej czekolady
- 75 g cukru pudru
Instrukcja
ciasto:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.100 g gorzkiej czekolady
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.275 g cukru trzcinowego, 225 g masła
- Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.125 ml miodu, 2 jajka
- Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.200 g mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Dodaj porcjami do ciasta.
- Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.250 ml wody
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem opaść.
- Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
polewa:
- W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.60 ml wody, 125 ml miodu
- Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.175 g gorzkiej czekolady
- Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.75 g cukru pudru
- Polewą oblej ostudzone ciasto.