Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak ;)

Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę.

Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała :(

Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.

Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej.

Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm.

Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha.

Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowo-miodowe

ciasto czekoladowo miodowe

ciasto czekoladowe z miodem

Ciasto czekoladowo-miodowe przepis do druku

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-miodowe

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe z miodem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 16

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    275 g cukru trzcinowego, 225 g masła
  • Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.
    125 ml miodu, 2 jajka
  • Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
    200 g mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Dodaj porcjami do ciasta.
  • Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.
    250 ml wody
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem opaść.
  • Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

polewa:

  • W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.
    60 ml wody, 125 ml miodu
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
    175 g gorzkiej czekolady
  • Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
    75 g cukru pudru
  • Polewą oblej ostudzone ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!