ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe według Nigelli Lawson to kulinarne arcydzieło, które łączy w sobie intensywny smak czekolady z głębokim aromatem miodu. To ciasto charakteryzuje się wilgotną teksturą i wyrazistym smakiem, tworząc doskonałą harmonię słodyczy. Przygotowanie tego wypieku pozwala na stworzenie domowego smakołyku, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego miłośnika czekolady i miodu. Odkryj magię połączenia tych wyjątkowych składników w każdym kęsie tego pysznego ciasta.

ciasto czekoladowe z miodem

Ciasto czekoladowo-miodowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe i wilgotne ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-miodowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe z miodem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 16
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 24-26 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z miodem

składniki na czekoladową polewę z miodem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe z miodem

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
    100 g gorzkiej czekolady
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    275 g cukru trzcinowego, 225 g masła
  • Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.
    125 ml miodu, 2 jajka
  • Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
    200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Dodaj porcjami do ciasta.
  • Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.
    250 ml wody
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
  • Piecz ciasto czekoladowo-miodowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny – ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem lekko opaść.
  • Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
  • Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Jak zrobić polewę czekoladowo-miodową

  • W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.
    60 ml wody, 125 ml miodu
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
    175 g gorzkiej czekolady
  • Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
    75 g cukru pudru
  • Polewą oblej ostudzone ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z miodem, czekoladowe ciasto z miodem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowo miodowe

Czekoladowe ciasto z miodem – uwagi

Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak. Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę. Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała.Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.

Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej. Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm. Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha. Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich już ogromny wybór i na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: