Przepis na ciasto czekoladowo-miodowe znalazłam u Nigelli Lawson stwierdziłam więc, że to pewniak ;)
Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale przy pieczeniu miałam małą niespodziankę.
Robiłam ciasto z połowy porcji w tortownicy 16 i jak się okazało, była ona jednak trochę za mała :(
Ciasto podczas pieczenia (po upływie około 20 minut) zaczęło gwałtownie rosnąć – tak że wyrosło ponad foremkę i nawet lekko wypłynęło.
Potem sobie opadło i „elegancko” piekło się dalej.
Dlatego uważam, że przepisową foremkę 23 cm można spokojnie zastąpić foremką 26 cm, albo kwadratową 24/24 cm.
Co do samego ciasta, to jest mocno czekoladowe z wyczuwalnym miodowym smakiem. Jest raczej ciężkie, ale dzięki temu nie obsycha.
Z polewą czekoladowo-miodową smakuje jeszcze bardziej :)
Ciasto czekoladowo-miodowe
- 100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
- 275 g brązowego cukru
- 225 g miękkiego masła
- 125 ml płynnego miodu
- 2 duże jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 250 ml wrzącej wody
- 60 ml wody
- 125 ml płynnego miodu
- 175 g gorzkiej czekolady
- 75 g cukru pudru
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do masła miód i pojedynczo jajka.
- Mąkę zmieszaj z sodą i kakao.
- Dodaj porcjami do ciasta.
- Na koniec ostrożnie wlej gorącą wodę.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki (polecam tortownicę o średnicy 26 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - ciasto może gwałtownie rosnąć, aby potem opaść.
- Po około 40 minutach pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- W dużym rondelku podgrzej razem wodę i miód.
- Dodaj rozdrobnioną czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
- Na koniec dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Polewą oblej ostudzone ciasto.
Mmm, pyszne musi być :) Podoba mi się połączenie czekolady z miodem :)
:)
wow! wygląda zabójczo.
a jakie pyszne :)