225 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli
Dodaj do miski z mąką mleko.
360 ml mleka
Dodaj jajko i zmieszaj na w miarę gładkie ciasto.
1 jajko
Krok 2 - przygotowanie masy cynamonowej
Zmieszaj razem wszystkie składniki.
60 g masła, 70 g trzcinowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Krok 3 - smażenie cynamonowych pancakes
Na lekko posmarowaną olejem patelnię (tylko przetartą) nalej porcje ciasta - ja smażyłam pojedyncze spore placki (średnica 13 cm) na małej patelni.
Łyżeczką nałóż trochę masy cynamonowej (nie nakładaj blisko brzegów).
Możesz też masę cynamonową przełożyć do woreczka i wyciskać przez odcięty róg - wtedy wzorek cynamonowy będzie ładniejszy :)
Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu aż na powierzchni zaczną się pojawiać dziurki.
Wtedy zdejmij pokrywkę i ostrożnie przełóż pancakesa na drugą stronę i krótko podsmaż - nie smaż zbyt długo, gdyż cukier z masy cynamonowej będzie się karmelizował i może zgorzknieć.
Gotowe pancakes podaj z ulubionymi dodatkami - świetnie tu pasuje twarożek polany odrobiną masy cynamonowej.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne wskazówki.