Gruszki ostatnio królują w moim domu i często wykorzystuję je w różnych postaciach – a najchętniej jako składnik ciast :)

Teraz też upiekłam sobie ciasto z gruszkami i przygotowałam do niego przepyszny sos waniliowy (świetny również do lodów, lub do polania pancakesów).

Do przygotowania sosu waniliowego potrzebny Wam będzie golden syrup – tutaj znajdziecie przepis na jego domową wersję. Warto go zrobić, bo jest często wykorzystywany w angielskich i amerykańskich przepisach i świetnie nadaje się do polewania naleśników i różnych placuszków. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie sobie samemu golden syrup i nie macie, gdzie go kupić, to możecie go zastąpić miodem :)

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol2”. Już wcześniej zamieszczałam przepis na ciasto z gruszkami z tej książki, ale tamten przepis jest trochę inny :) A znajdziecie go tutaj.

Podany przepis jest na foremkę około 25-26 cm średnicy lub na 24/24 cm.

 

z gruszkami i sosem waniliowym1

z gruszkami i sosem waniliowym2

z gruszkami i sosem waniliowym3

z gruszkami i sosem waniliowym4

z gruszkami i sosem waniliowym5

ciasto gruszkowe

Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

gruszki:

ciasto:

sos waniliowy:

Instrukcja
 

gruszki:

  • Owoce obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj sok z cytryny. Wrzuć owoce do miski i chwilę je potrzymaj w wodzie (nie będą brązowieć).
  • Owoce odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym.
  • W garnku lub patelni rozpuść masło razem z cukrem, dodaj cynamon oraz owoce.
  • Podduś je od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy owoce zmiękną zestaw je z ognia i ostudź.

ciasto:

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
  • Dodaj po trochu jajka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodaj gruszki razem z wytworzonym sokiem.
  • Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź.

sos waniliowy:

  • W rondelku podgrzej masło, golden syrup oraz cukier trzcinowy.
  • Gdy masa zacznie bulgotać wlej ostrożnie śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii.
  • Dokładnie zamieszaj.
  • Sos będzie trochę gęstniał w trakcie ostygania.
  • Ciasto podawaj polane sosem i najlepiej z dodatkiem lodów :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis podaję z moimi zmianami.