Gruszki ostatnio królują w moim domu i często wykorzystuję je w różnych postaciach – a najchętniej jako składnik ciast :)
Teraz też upiekłam sobie ciasto z gruszkami i przygotowałam do niego przepyszny sos waniliowy (świetny również do lodów, lub do polania pancakesów).
Do przygotowania sosu waniliowego potrzebny Wam będzie golden syrup – tutaj znajdziecie przepis na jego domową wersję. Warto go zrobić, bo jest często wykorzystywany w angielskich i amerykańskich przepisach i świetnie nadaje się do polewania naleśników i różnych placuszków. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie sobie samemu golden syrup i nie macie, gdzie go kupić, to możecie go zastąpić miodem :)
Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender vol2”. Już wcześniej zamieszczałam przepis na ciasto z gruszkami z tej książki, ale tamten przepis jest trochę inny :) A znajdziecie go tutaj.
Podany przepis jest na foremkę około 25-26 cm średnicy lub na 24/24 cm.

Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym
Składniki
gruszki:
- 750 g dojrzałych gruszek (około 3 duże)
- sok z połowy cytryny
- 40 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 rozmieszane jajka
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sos waniliowy:
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g golden syrup
- 50 g masła
- 150 ml śmietany kremówki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
gruszki:
- Owoce obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj sok z cytryny. Wrzuć owoce do miski i chwilę je potrzymaj w wodzie (nie będą brązowieć).
- Owoce odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym.
- W garnku lub patelni rozpuść masło razem z cukrem, dodaj cynamon oraz owoce.
- Podduś je od czasu do czasu mieszając.
- Gdy owoce zmiękną zestaw je z ognia i ostudź.
ciasto:
- Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
- Dodaj po trochu jajka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj gruszki razem z wytworzonym sokiem.
- Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź.
sos waniliowy:
- W rondelku podgrzej masło, golden syrup oraz cukier trzcinowy.
- Gdy masa zacznie bulgotać wlej ostrożnie śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii.
- Dokładnie zamieszaj.
- Sos będzie trochę gęstniał w trakcie ostygania.
- Ciasto podawaj polane sosem i najlepiej z dodatkiem lodów :)
Przepis podaję z moimi zmianami.