Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)
Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.
No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.
Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.
Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)
Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)
Spróbujcie sami :)
Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).
Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka (użyłam L)
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g dobrej jakościowo białej czekolady (polecam Wedel)
- 6 gruszek
- masło do wysmarowania foremki
- miód do gruszek
- Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
- Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Masę schłódź - jesienią i zimą możesz ją od razu wystawić na balkon :)
- Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.
- Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
- Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.
- Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
- Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
- Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
- Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
- Piecz gruszki przez około 40 minut.
- Gotowe gruszki przestudź.
- Połóż na paterze jeden z biszkoptów - jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
- Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
- Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
- Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
[…] biszkopt królowej Wiktorii aromatyzowany cytryną (zrezygnowałam z tradycyjnego biszkoptu), do tego przygotowałam lemon […]
[…] niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą […]