Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)

Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.

No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.

Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.

Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)

Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)

Spróbujcie sami :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).

biszkopt królowej wiktorii1

biszkopt królowej wiktorii2

biszkopt królowej wiktorii6

biszkopt królowej wiktorii5

 

biszkopt

Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami

Wypieki Beaty
Przepis na lekki maślany biszkopt przekładany kremem i gruszkami.
5 z 1 oceny
Porcje 12

Składniki
  

biszkopt:

krem:

gruszki:

Instrukcja
 

krem:

  • Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Masę schłódź - jesienią i zimą możesz ją od razu wystawić na balkon :)
  • Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.

biszkopt:

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  • Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.

gruszki:

  • Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  • Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
  • Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
  • Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
  • Piecz gruszki przez około 40 minut.
  • Gotowe gruszki przestudź.

wykończenie:

  • Połóż na paterze jeden z biszkoptów - jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
  • Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  • Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
  • Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!