biszkopt królowej wiktorii

Przepis na biszkopt królowej Wiktorii z kremem czekoladowym

Zapraszam dziś na wyjątkowo apetyczny torcik przygotowany z pysznego i puszystego tłuszczowego biszkopta przygotowanego na maśle. Do tego lekki i cudnie słodki krem z białej czekolady oraz dużo gruszek pieczonych z dodatkiem miodu. Spróbuj koniecznie takiego biszkoptu królowej Wiktorii z kremem.

biszkopt królowej wiktorii2

Maślany biszkopt królowej Wiktorii przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

biszkopt

Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki maślany biszkopt przekładany kremem i gruszkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 20 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm. – najlepiej dwie takie tortownice
Składniki

składniki na maślany biszkopt królowej Wiktorii

składniki na krem z białej czekolady

składniki na pieczone gruszki:

Instrukcja
 

Jak zrobić krem z białej czekolady

  • Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
    500 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
  • Masę schłodź przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
  • Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.

Jak zrobić maślany biszkopt królowej Wiktorii

  • Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
    4 jajka
  • Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić pieczone gruszki do biszkopta

  • Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
    6 gruszek
  • Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
    masło
  • Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
    miód
  • Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze :)
  • Piecz gruszki przez około 40 minut.
  • Gotowe gruszki przestudź.

Biszkopt królowej Wiktorii z kremem – wykończenie:

  • Połóż na paterze jeden z biszkoptów – jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
  • Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  • Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
  • Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.
Prywatne
Słowa kluczowe biszkopt maślany, biszkopt z gruszkami, torcik z kremem z białej czekolady
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt królowej wiktorii6

Victoria Sponge Cake – biszkopt maślany – uwagi

Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę :)

Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.

No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.

Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.

Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują :)

Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów :)

Spróbujcie sami :)

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).

ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

biszkopt królowej wiktorii5

Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe

Jeśli lubisz lekkie biszkopty z kremem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: