Przepis na pyszne biszkoptowe ciasto kawowe caffe latte

Jestem wielką miłośniczką kawy latte z mleczną pianką i właśnie z tej miłości narodził się pomysł na takie lekkie ciasto caffe latte.
Aby moje ciasto kawowe upodobnić do pysznej kawy przygotowałam do niego prosty kakaowy biszkopt, który po upieczeniu nasączyłam kawą.
Na biszkopt czekoladowy zrobiłam lekki mus kawowy z mocną kawą w środku.
Przygotujcie tu pół szklanki mocnej kawy (możecie dodać do niej łyżeczkę cukru) i ją ostudźcie.
Ja tu – przy okazji – polecam kawę Caprissimo Fragrante od Przyjaciół Kawy.
Ta kawa to mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta).
W jej aromacie możecie wyczuć słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków :)
Ta kawa jest bardzo aromatyczna, a jednocześnie łagodna i bez kwaśnego posmaku.
Sprawdzi się idealnie do mojego musowego ciasta kawowego i jako kawka przygotowana do zjedzenia tego ciacha :D
Aby ciasto w pełni wyglądało jak warstwowa kawa koniecznie przygotujcie na wierzch czapę z bitej śmietany osłodzonej odrobiną cukru pudru.
Ciasto caffe latte po przygotowaniu chowamy do lodówki, aby się schłodziło.
Przed podaniem przygotujcie sobie filiżankę ulubionej kawy, a ciasto posypcie kawą rozpuszczalną albo tartą czekoladą.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem.
Ps.
Wszystkich wielbicieli dobre kawy zapraszam do sklepu Przyjaciele Kawy.
Robiąc zakupy do 28 lutego 2022 roku otrzymacie RABAT 20% na nieprzecenione produkty (rabat nie dotyczy także kaw z lokalnych palarni). Wystarczy, że przy zamówieniu podacie kod Beata20
Życzę miłych zakupów i pysznej kawki.
wpis sponsorowany






Ciasto caffe latte przepis do druku

Ciasto caffe latte
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
biszkopt kakaowy
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 100 g cukru pół szklanki
- 70 g mąki pszennej pół szklanki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
mus kawowy
- 120 ml mocnej kawy polecam kawę Caprissimo Fragrante – ostudzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki zimnej, użyłam 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- woda do żelatyny
bita śmietana
- 500 ml śmietany kremówki zimnej
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- woda do żelatyny
Instrukcja
biszkopt kawowy
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo gęste.2 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z gorzkim kakao.70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Do ubitych białek dodaj pojedynczo żółtka i każde zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.2 żółtka
- Dodaj mąkę z kakao i wymieszaj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj.
- Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto – wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź biszkopt, ale nie wyciągaj go z foremki.
- Możesz nasączyć biszkopt odrobiną kawy przygotowanej do musu kawowego (ja go nasączałam).120 ml mocnej kawy
mus kawowy
- Zimny serek mascarpone zmiksuj z zimną kawą.250 g serka mascarpone, 120 ml mocnej kawy
- Żelatynę zalej odrobiną wody – daj jej tylko tyle, aby ją zakryła – wymieszaj i odstaw.3 łyżeczki żelatyny, woda
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach do momentu aż będzie gęsta i puszysta.250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Dodaj mascarpone z kawą do kremówki i delikatnie wymieszaj łopatką. Jeśli chcesz to możesz teraz dosłodzić krem cukrem pudrem – delikatnie wmieszaj go do kremu.
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce – max 10 sekund – dodaj do niej czubatą łyżkę musu i wymieszaj.
- Przelej żelatynę z musem do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus na wierzch biszkoptu i wyrównaj jego powierzchnię.
- Schowaj foremkę do lodówki i przygotuj bitą śmietanę na wierzch ciasta.
bita śmietana
- Zimną kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta i puszysta.500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Żelatynę przygotuj podobnie jak przy musie kawowym.3 łyżeczki żelatyny, woda
- Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty śmietany i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta caffe latte i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
- Przed podaniem możesz posypać wierzch ciasta rozpuszczalną kawą, albo posypać tartą czekoladą.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy
