Przepis na pyszne biszkoptowe ciasto kawowe caffe latte

ciasto caffe latte

Jestem wielką miłośniczką kawy latte z mleczną pianką i właśnie z tej miłości narodził się pomysł na takie lekkie ciasto caffe latte.

Aby moje ciasto kawowe upodobnić do pysznej kawy przygotowałam do niego prosty kakaowy biszkopt, który po upieczeniu nasączyłam kawą.

Na biszkopt czekoladowy zrobiłam lekki mus kawowy z mocną kawą w środku.

Przygotujcie tu pół szklanki mocnej kawy (możecie dodać do niej łyżeczkę cukru) i ją ostudźcie.

Ja tu – przy okazji – polecam kawę Caprissimo Fragrante od Przyjaciół Kawy.

Ta kawa to mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta).

W jej aromacie możecie wyczuć słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków :)

Ta kawa jest bardzo aromatyczna, a jednocześnie łagodna i bez kwaśnego posmaku.

Sprawdzi się idealnie do mojego musowego ciasta kawowego i jako kawka przygotowana do zjedzenia tego ciacha :D

Aby ciasto w pełni wyglądało jak warstwowa kawa koniecznie przygotujcie na wierzch czapę z bitej śmietany osłodzonej odrobiną cukru pudru.

Ciasto caffe latte po przygotowaniu chowamy do lodówki, aby się schłodziło.

Przed podaniem przygotujcie sobie filiżankę ulubionej kawy, a ciasto posypcie kawą rozpuszczalną albo tartą czekoladą.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem.

Ps.

Wszystkich wielbicieli dobre kawy zapraszam do sklepu Przyjaciele Kawy.

Robiąc zakupy do 28 lutego 2022 roku otrzymacie RABAT 20% na nieprzecenione produkty (rabat nie dotyczy także  kaw z lokalnych palarni). Wystarczy, że przy zamówieniu podacie kod Beata20

Życzę miłych zakupów i pysznej kawki.

wpis sponsorowany

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę
lekkie ciasto kawowe na biszkopcie i z bitą śmietaną
ciasto biszkoptowe z musem kawowym i bitą śmietaną
ciasto kawowe na kakaowym biszkopcie
ciasto caffe latte na kakaowym biszkopcie
czekoladowy biszkopt z musem kawowym i bitą śmietaną
warstwowe ciasto kawowe z bitą śmietaną

Ciasto caffe latte przepis do druku

ciasto caffe latte

Ciasto caffe latte

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto musowe caffe latte z musem kawowym.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 12 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 2 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 337 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.

Składniki

biszkopt kakaowy

mus kawowy

bita śmietana

Instrukcja
 

biszkopt kawowy

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo gęste.
    2 białka, 100 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z gorzkim kakao.
    70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
    jak zrobić biszkopt czekoladowy
  • Do ubitych białek dodaj pojedynczo żółtka i każde zmiksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łopatką.
    2 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Dodaj mąkę z kakao i wymieszaj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić biszkopt kakaowy
  • Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto – wyrównaj powierzchnię.
    jak upiec biszkopt
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź biszkopt, ale nie wyciągaj go z foremki.
  • Możesz nasączyć biszkopt odrobiną kawy przygotowanej do musu kawowego (ja go nasączałam).
    120 ml mocnej kawy

mus kawowy

  • Zimny serek mascarpone zmiksuj z zimną kawą.
    250 g serka mascarpone, 120 ml mocnej kawy
    przygotowanie musu kawowego
  • Żelatynę zalej odrobiną wody – daj jej tylko tyle, aby ją zakryła – wymieszaj i odstaw.
    3 łyżeczki żelatyny, woda
    jak przygotować żelatynę
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach do momentu aż będzie gęsta i puszysta.
    250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
    bita śmietana kremówka
  • Dodaj mascarpone z kawą do kremówki i delikatnie wymieszaj łopatką. Jeśli chcesz to możesz teraz dosłodzić krem cukrem pudrem – delikatnie wmieszaj go do kremu.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce – max 10 sekund – dodaj do niej czubatą łyżkę musu i wymieszaj.
  • Przelej żelatynę z musem do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż mus na wierzch biszkoptu i wyrównaj jego powierzchnię.
    mus kawowy
  • Schowaj foremkę do lodówki i przygotuj bitą śmietanę na wierzch ciasta.

bita śmietana

  • Zimną kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta i puszysta.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę przygotuj podobnie jak przy musie kawowym.
    3 łyżeczki żelatyny, woda
  • Do podgrzanej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty śmietany i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta caffe latte i schowaj do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.
  • Przed podaniem możesz posypać wierzch ciasta rozpuszczalną kawą, albo posypać tartą czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 337kcalWeglowodany: 18gBiałko: 5gTłuszcz: 28g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy

kawa latte