Biszkopt kakaowy

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł :)

biszkopt kakaowy

biszkopt czekoladowy kakaowy 1

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga :)

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić biszkopt?

Nic prostszego!

Ja zawsze najpierw miksuję białka z cukrem kryształem. Miksuję długo, aż białka są bardzo gęste, lśniące i białe.

Mąkę zawsze przesiewam przez sitko, aby była dobrze napowietrzona.

Żółtka dodaję do białek, gdy są dobrze ubite. Wtedy już mieszam je na najmniejszych obrotach miksera, albo po prostu łyżką.

Mąkę też mieszam delikatnie, tak aby nie stracić puszystości.

Biszkopt piekę w tortownicy z wyłożonej papierem do pieczenia dnem. Boki tortownicy zostają suche – bez żadnego masła posypanego mąką czy też bułką tartą.

Po upieczeniu nigdy nim nie rzucam, ale nie bronię, jeśli ktoś lubi 😁

I jeszcze jedno – biszkopt do tortu piekę najczęściej przynajmniej dzień wcześniej.

Trzymam go potem w tej tortownicy i tylko zawijam folią, aby nie obsychał.

Gdy biszkopt sobie postoi lepiej się kroi i jest lepszy „w obsłudze” :)

Mam nadzieję, że te wskazówki wam pomogą!

W ten sposób przygotujecie dowolny biszkopt – biały, kakaowy, orzechowy czy też makowy.

Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu.

Ściąga na różne wielkości biszkoptu

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

Przepis do druku

Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj - gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  3. Wyłącz mikser.
  4. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  6. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  7. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  8. Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Składniki podane są na tortownicę 22 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 270 Tłuszcze: 5,5g Węglowodany: 45g Błonnik: 0,5g Białka: 9g