Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Biszkopt kakaowy – przepis podstawowy

Biszkopt kakaowy

Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł 🙂

biszkopt kakaowy

biszkopt czekoladowy kakaowy 1

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga 🙂

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Ps. Kilku dziewczynom biszkopt wyszedł zbyt niski, dlatego przepis trochę poprawiłam – ja sama nigdy nie ubijam jajek w całości z cukrem, tylko najpierw ubijam same białka, potem je miksuję z cukrem – tak aby uzyskać biała jak na bezę – gdy są takie sztywne i mocno napowietrzone, wtedy biszkopt wychodzi wysoki i spokojnie można go podzielić na trzy blaty. Jeśli się obawiacie, że biszkopt nie wyrośnie, to możecie dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (ale mówię szczerze, że ja do tego przepisu nie daję).

Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.

Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu.

Na blogu jest również drugi przepis na biszkopt czekoladowy – spróbujcie również tą wersję 🙂

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

 

Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj - gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  3. Wyłącz mikser.
  4. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  6. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  7. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  8. Przekrój ciasto na trzy blaty.
Notatki
Składniki podane są na tortownicę 22 cm.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 270 Tłuszcze: 5,5g Węglowodany: 45g Błonnik: 0,5g Białka: 9g

Related Post

Reklama

77 komentarzy

  1. mona 2013/05/24 at 09:27 - Reply

    2,5 jajka? a nie można dac 3?

    • wypiekibeaty 2013/05/24 at 09:39 - Reply

      Ja daje dwa jajka i jedno zoltko. Jak dasz trzy jajka, to musisz dac wiecej maki, bo ciasto moze byc za plynne.

  2. Marzena 2013/07/19 at 18:49 - Reply

    Witam, mam pytanie. Mam blaszkę 30/30 cm kwadrat, czy proporcja na 10,5 jajka mi starczy aby zrobić biszkopt na trzy blaty ? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • wypiekibeaty 2013/07/19 at 19:03 - Reply

      Powinno wystarczyć, ale możesz dla pewności dać całe 11 jajek i dołożyć ze dwie łyżki mąki.

  3. Marzena 2013/07/19 at 19:28 - Reply

    Ślicznie dziękuję 🙂

  4. Aleksandra Schlusche 2013/09/13 at 11:01 - Reply

    A proszek do pieczenia

    • wypiekibeaty 2013/09/16 at 08:09 - Reply

      Nie ma 🙂

  5. Danuta 2014/01/07 at 17:31 - Reply

    bienie tortu – jakoś wykombinuję. Raczej już nie skorzysta z tego przepisu :(Robiłam ten biszkopt po raz pierwszy – na tortownicę 26 cm i niestety nie wyszedł. Nie urósł prawie nic. Trudno , będą dwie części tylko do wykorzystania na zrobienie tortu. Raczej nie skorzystam już z tego przepisu 🙁

    • wypiekibeaty 2014/01/07 at 18:40 - Reply

      Szkoda, ze nie wyszedl 🙁 Ja biszkopty pieke bardzo czesto i jeszcze mnie ten przepis nie zawiodl.

  6. […] Przepis na tort czekoladowy prezentowałam już wcześniej tutaj. […]

  7. olka 2015/01/10 at 21:16 - Reply

    no niestety ale mi też ten biszkopt nie udał się , jest niski

    • wypiekibeaty 2015/01/11 at 11:14 - Reply

      Mi zawsze wychodzi taki, że mogę pokroić na trzy blaty. Może to kwestia ubicia jajek – ja zawsze najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, potem dopiero dosypuję po trochu cukier i miksuję, aż cały się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca – tak samo robię białka na bezę. Gdy białka są porządnie ubite, to biszkopt zawsze jest wysoki (biały biszkopt wychodzi wyższy od tego kakaowego, ale jak pisałam wcześniej – zawsze mogę go przekroić na trzy blaty – biały czasami nawet na cztery).

  8. ewelina 2015/04/18 at 11:44 - Reply

    A czy biszkopt z 5 jaj w foremce 21 cm nie wykipi ?:)

    • wypiekibeaty 2015/04/18 at 11:59 - Reply

      może wyrosnąć ponad foremkę ale nie wypłynie. Ważne aby dobrze ubić pianę i ciasto było „sztywne” 🙂

  9. jola 2015/07/16 at 17:48 - Reply

    super przepis ,wyroslo ciato pieknie ,teraz czekam az ostygnie i biore sie do strojenia torcika:) dzieki i pozd

    • wypiekibeaty 2015/07/16 at 23:55 - Reply

      Cieszę się, że biszkopcik się udał 🙂

  10. Paulina 2015/07/24 at 22:17 - Reply

    Niestety nie udało się. Biszkop urósł ale wewnątrz miał dziury także najniższą warstwa nie nadawała się do użycia. Może to kwestia piekarnika. Spróbuje jeszcze raz kiedyś.

    • wypiekibeaty 2015/07/25 at 14:54 - Reply

      Mi się czasami trafiają dziury w miejscu, gdzie słabiej rozprowadziła się piana z białek – zostały kawałki samej piany. Może u ciebie było podobnie.

  11. Agonka 2015/07/31 at 09:09 - Reply

    Super przepis! Banalnie prosty, ale genialny!!!
    Zrobiłam z malinami na otwarcie pracowni ślubnej i zniknął tak szybko jak się tam pojawił 😀

  12. Monika 2015/09/04 at 22:03 - Reply

    Wyszedł i to bardzo wysoki. Pierwszy raz robilam biszkopt bez proszku do pieczenia!:))
    Jest miekki i bardzo dobrze wypieczony.
    Najlepsze jest to że wlewajac masę do foremki nie wyrownalam powierzchni myslac ze pod wplywem grawitacji sama sie wyrowna. Biszkopt wyrosl dokladnie taki jak go wlalam do foremki:))
    Dodalam bita smietane i byl dzis tort dla mojego syna na 7dme urodziny:))
    Dziekuje bardzo za super przepis;))

    • wypiekibeaty 2015/09/05 at 10:34 - Reply

      Bardzo się cieszę, że biszkopt i tort się udał 🙂

  13. Ewelina 2015/10/09 at 10:03 - Reply

    Ciemny wyszedł super a biały też by wyszedł gdym dla zasady nie rzuciła o podłogę jak to zawsze robię i po upadku dol się zrobił na środku a po przekrojeniu zakalec 🙂 ale jutro spróbuję jeszcze raz tym razem bez rzucania:-)

    • wypiekibeaty 2015/10/09 at 15:20 - Reply

      Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio rzucałam biszkoptem. Żaden z przepisu z bloga tego nie wymagał 🙂

  14. Wiesia. 2015/10/23 at 13:44 - Reply

    Biszkopt ok.Nawet mój złośliwy piekarnik go nie zepsuł.

  15. Wiolka 2015/11/14 at 23:45 - Reply

    A jak dla mnie to pierwszy biszkopt udany właśnie z przepisu Pani Beaty DZIĘKUJE

    • wypiekibeaty 2015/11/16 at 14:29 - Reply

      Super 🙂 cieszę się, że przepis się przydał 🙂 pozdrawiam, Beata

  16. Anna 2015/11/23 at 23:58 - Reply

    Przepis zapiszę sobie do przetestowania, ostatnie 2 moje torty okazały się klapą… za każdym razem coś mi w nich nie wyszło 🙂

  17. Ania 2015/11/27 at 21:29 - Reply

    wyszedł mi niziutki niestety (na 26cm) 🙁 jakbym chciała dorabiać jeszcze jeden, żeby mieć 3 warstwę to z ilu składników powinnam zrobić żeby było dobrze? Proporcje jak na 22cm?

    • wypiekibeaty 2015/11/27 at 21:33 - Reply

      Porcja na 22 może być za wysoka (chyba że będziesz miała co zrobić z nadwyżką :)), raczej bym zrobiła porcję na 16 cm – ewentualnie dać całe 3 jajka (zamiast 2,5) i dodała trochę więcej mąki i kakao.

  18. Joanna 2015/12/06 at 13:12 - Reply

    Fantastyczny szczerze polecam!

  19. Ania 2015/12/18 at 21:12 - Reply

    Właśnie zrobiłam według przepisu na tortownicę 26cm, starannie i według instrukcji i wyszedł idealny! Polecam. 🙂

  20. Paulina 2015/12/23 at 11:40 - Reply

    Pierwszy raz robiłam biszkopt bez proszku do pieczenia. Wyszedł piękny i duży 🙂 Jestem mega zadowolona i na pewno odwiedzę pani bloga nie raz 🙂 Dziękuję ! 😀

  21. Karola 2016/01/25 at 18:09 - Reply

    Jakie powinny być porcję na tortownice 24cm?

  22. Ewelina 2016/01/29 at 21:51 - Reply

    Ponownie wyprobowany jasny super ale z.ciemnym mam zawsze problem z wymieszaniem mąki z bialkami masakra zawsze.nie domieszam 😐 ma pani na to jakiś sppsob żeby szybko i dobrze wymieszać mąkę?

    • wypiekibeaty 2016/01/30 at 13:43 - Reply

      Ja zawsze mieszam ruzgą (taka inna trzepaczka). Nigdy nie miałam takiego problemu 🙁

  23. Karola 2016/03/02 at 11:52 - Reply

    Super Przepis! łatwy i szybki 😉 po raz pierwszy w życiu robiłam biszkopt i wyszedł idealnie <3 dziękuję <3

  24. Natalia 2016/03/11 at 14:02 - Reply

    własnie zrobiłam, według przepisu na blaszkę 26/31. REWELACJA! MOJ PIERWSZY BISZKOPT!

    • wypiekibeaty 2016/03/11 at 14:22 - Reply

      Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy 🙂

  25. martyska 2016/03/31 at 21:06 - Reply

    co za lipny przepis najgorszy jaki robiłam zawsze wychodził średni, ale ten to dno niski musiałam upiec dwa!!!

    • wypiekibeaty 2016/03/31 at 21:09 - Reply

      Przykro mi, że Ci się nie udał. Mnie jeszcze nigdy nie zawiódł a robię go często.

  26. Jola 2016/03/31 at 22:13 - Reply

    Wspaniały przepis…..biszkopt jak marzenie. Dziękuję za wspaniały przepis

  27. magda 2016/04/07 at 23:19 - Reply

    Hmmm przepis wydawał się prosty ale ciasto wyszło mi bardzo gęste. Robiłam wszystko z wagą żeby wyszedł perfekcyjny. Ale wyszedł ciężki, gesty i niski. Musze upiec jeszcze jeden bo tort będzie płaski. Ale ogólnie smaczny.

    • wypiekibeaty 2016/04/07 at 23:33 - Reply

      Jaką mąkę użyłaś? Piana z bialek musi być bardzo mocno ubita – tutaj można ubijać długo bo nie ma niebezpieczeństwa zważenia masy 🙂 Jeżeli obawiasz się ponownie, że nie wyrośnie, to dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  28. Magda 2016/04/24 at 11:40 - Reply

    Witam przepis super pierwszy raz robiłam i wyszedł .mam jednak pytanko chciałabym zrobić z tego samego przepisu ten biszkopt tylko jasny co mogę dodać zamiast kakao

    • wypiekibeaty 2016/04/24 at 14:58 - Reply

      W przepisie na biszkopt kakaowy jest taka tabelka z przeliczeniem ilości składników na różne foremki i jest tam również uwzględniony biszkopt biały – ale tak na szybko, to kakao zastąp mąką ziemniaczaną 🙂

  29. Kasia 2016/06/24 at 10:27 - Reply

    A ile piec jeśli mam stary piekarnik bez stopni Celsjusza? 😉 niestety zwykły się zepsuł i muszę upiec w takim;)

    • wypiekibeaty 2016/06/24 at 10:56 - Reply

      a nie masz tam termometru aby włożyć do środka? Są takie piekarnicze. Bez tego tylko na wyczucie i weryfikując patyczkiem aby nie było mokry.

  30. Iza 2016/06/29 at 10:18 - Reply

    Witam a ja mam pytanie bo ten przelicznik foremek u mnie cos nie działa a chciałam zrobic ten biszkopt kakaowy tylko w foremce prostokątnej 26na40 i nie wiem jakie proporcje składników

    • wypiekibeaty 2016/06/29 at 11:59 - Reply

      Biszkopt czekoladowy mniej wyrasta, to bym na twoim miejscu zrobiła potrójną porcję 🙂 – jeśli chcesz wysoki tort – jeśli niższy, to wystarczy 2,5 porcji (przy połówkach daję samo żółtko, bez jednego białka).

  31. anka 2016/07/18 at 16:29 - Reply

    Już 4 razy korzystałam z takiego przepisu i zawsze wychodzi Ja robię rzucany a czy ten czekoladowy biszkopt też można rzucać? Tak poza tym SUPER blog

    • wypiekibeaty 2016/07/18 at 16:40 - Reply

      Ja swoich nie rzucam, ale jak najbardziej możesz nim rzucać 🙂

  32. sandra 2016/09/14 at 22:54 - Reply

    te proporcje Moja Mama w swoim notatniku miala, biszkopt idealny, lepszego dotychczas nie poznalam, jak komus opada to radze nie otwierac piekarnika podczas pieczenia, jezeli nie wyrasta to wine ponosi wykonawca przepisu , a nie przepis , przepis jest idealny

    • sandra 2016/09/14 at 22:59 - Reply

      wykonawca, a nie przepis (mala poprawka)

    • wypiekibeaty 2016/09/16 at 10:39 - Reply

      a dziękuję 🙂

  33. Paulina 2016/10/11 at 13:09 - Reply

    mam tortownicę 30 cm, proporcje: 9 jajek, 295 g cukru, 230 g mąki i 65 g kakao będą dobre????

    • wypiekibeaty 2016/10/11 at 13:42 - Reply

      Powinno być ok, możesz najwyżej na wszelki wypadek zrobić podwójną porcję – z 10 jajek 🙂

  34. Iwona Żuk 2016/10/27 at 18:16 - Reply

    Robię ten biszkopt od lat. W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę 4 jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne. Jest to ciasto niezawodne. Nie zdarzyło mi się, żeby opadło, albo nie wyszło, mimo mojego fanaberyjnego piekarnika. Oczywiście, podczas pieczenia biszkoptu piekarnika się nie otwiera. Można to zrobić już pod sam koniec, żeby się upewnić, że faktycznie upieczone. Ale przy tym cieście nawet nie trzeba – upieczone odstaje lekko od brzegów foremki. Co ciekawe – nigdy się nie klei do formy.

    • wypiekibeaty 2016/10/28 at 09:01 - Reply

      Ciekawy patent z tą wodą – wcześniej się z tym nie spotkałam 🙂

  35. Aga Górniok 2017/01/10 at 11:28 - Reply

    właśnie robię biszkopt 🙂 na jakim programie piec? góra, góra dół, termoobieg? Pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2017/01/10 at 12:47 - Reply

      Ja zwykle piekę na termoobiegu i temperaturze 170 stopni

  36. Kasia 2017/01/18 at 08:51 - Reply

    Witam. Chciałabym upiec dwa oddzielne blaty tego biszkoptu na blaszce 32/38 , czy wystarczy jak każda porcję zwiększę o połowę czy muszę więcej? Pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2017/01/18 at 09:43 - Reply

      Bezpieczniej będzie zrobić z podwójnej porcji.

  37. MW 2017/02/04 at 20:03 - Reply

    Robiłam juz wiele razy biszkopt jasny i za każdym razem mi wychodził. Kiedy po raz pierwszy zdecydowałam się zrobic z kakao zajrzałam tutaj. Zdziwiła mnie gramatura gdyż ja używam o wiele mniej mąki i cukru ale stwierdziłam że może z kakao jest inaczej. Niestety ciasto gęste i nie wyrosło. Dodałam też proszek do pieczenia…

    • wypiekibeaty 2017/02/04 at 21:54 - Reply

      To fakt, że ten biszkopt wychodzi niższy niż „biały”, ale ciasta nigdy nie miałam gęstego. Proponuję Ci przetestowanie tego przepisu http://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-czekoladowy/ – tutaj ciasto jest delikatniejsze, bo jest mniej mąki i kakao, dodaje się też mąkę ziemniaczaną – mam wrażenie, że ten przepis jest mniej kapryśny 🙂

  38. […] blogu jest już przepis na ciemny biszkopt i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego, ale ten przepis też jest bardzo dobry -nawet wydaje mi […]

  39. Dawid Krawczyk 2017/07/01 at 11:07 - Reply

    czy jak robi się biszkopt czy muszą być jaja wiejskie czy mg być zwykłe bo zawsze sie nad tym zastanawiałem????

  40. Kamila Pytlik 2017/07/28 at 13:52 - Reply

    wyszedł piękny i wysoki <3

  41. Marta 2017/09/21 at 19:36 - Reply

    Ciasto niskie, twarde, suche. Szkoda produktów na ten przepis 🙁

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux