Biszkopt kakaowy przepis podstawowy

biszkopt kakaowy


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł :)

Jak zrobić biszkopt kakaowy?

Nic prostszego!

Ja zawsze najpierw miksuję białka z cukrem kryształem. Miksuję długo, aż białka są bardzo gęste, lśniące i białe.

Mąkę zawsze przesiewam przez sitko razem z kakao, aby były dobrze napowietrzone.

Żółtka dodaję do białek, gdy są dobrze ubite. Wtedy już mieszam je na najmniejszych obrotach miksera, albo po prostu łyżką.

Mąkę też mieszam delikatnie, tak aby nie stracić puszystości.

Biszkopt piekę w tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Boki tortownicy zostają suche – bez żadnego masła posypanego mąką czy też bułką tartą.

Po upieczeniu nigdy nim nie rzucam, ale nie bronię, jeśli ktoś lubi 😁

I jeszcze jedno – biszkopt do tortu piekę najczęściej przynajmniej dzień wcześniej.

Trzymam go potem w tej tortownicy i tylko zawijam folią, aby nie obsychał.

Gdy biszkopt sobie postoi lepiej się kroi i jest lepszy „w obsłudze” :)

Mam nadzieję, że te wskazówki wam pomogą!

W ten sposób przygotujecie dowolny biszkopt – biały, kakaowy, orzechowy czy też makowy.

Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu.

Problemy z biszkoptem kakaowym

I jeszcze jedna sprawa – biszkopt kakaowy nigdy nie wyjdzie wam równie wysoki jak biszkopt biały.

Kakao powoduje, że piana jest mniej stabilna, więc ciasto też mniej rośnie.

Możecie to ratować dodając płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Jak robię biszkopt na tortownicę 22 cm, to zawsze jestem w stanie przekroić go na trzy blaty, ale są one cieńsze, niż w białym biszkopcie upieczonym w tej samej foremce.

Jeśli zależy wam na wysokim biszkopcie, to proponuję zrobić go z 1,5 porcji i wydłużyć czas pieczenia. Albo upiec go w mniejszej foremce.

biszkopt kakaowy

Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć.

Pomyślałam sobie, że Wam też się może przydać taka ściąga :)

W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły biały biszkopt – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).

Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć.

W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.

Z tych proporcji wyjdzie Wam biszkopt na podwójne przekrojenie – trzy blaty.

Pamiętajcie też, że jeśli do biszkoptu dajecie gorzkie kakao, wtedy nie dajecie już mąki ziemniaczanej.

jajka

cukier

mąka

kakao

mąka ziemniaczana (zamiast kakao)

Tortownica 16 cm

2,5

90 g

70 g

20 g

25 g

Tortownica 22 cm

5

¾ szkl. (165 g)

¾ szkl. (130 g)

¼ szkl. (35 g)

¼ szkl. (50 g)

Tortownica 26 cm

7

230 g

180 g

50 g

70 g

Foremka 24/24

7,5

250 g

200 g

50 g

70 g

Foremka 26/31

10,5

350 g

275 g

70 g

100 g

Przepis na biszkopt kakaowy do druku

biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na kakaowy biszkopt idealny jako podstawa tortów i ciast z kremem.
3.96 z 44 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 270 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielości 22 cm.

Składniki
  

  • 5 jajek rozmiar L (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru 150 g
  • 3/4 szklanki mąki 120 g
  • 1/4 szklanki kakao 2 lekko czubate łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodaj po trochu cukier i ciągle miksuj - gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wyłącz mikser.
  • Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na trzy blaty.

Notatki

Składniki podane są na tortownicę 22 cm.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 45gBiałko: 9gTłuszcz: 5.5gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe kakao
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!