Zapraszam na proste i szybkie ciasto twarogowo-kakaowe nazywane poduszeczkami (ze względu na charakterystyczne poduszeczki tworzące się z ciasta czekoladowego).
Ciasto jest szybkie, bo pomimo twarogu piecze się 40 minut, a pyszne – bo jak by mogło być inaczej :) Połączenie sernika i ciasta czekoladowego musi być pyszne :)
Aby uzyskać poduszeczki trzeba mieć odpowiedniej gęstości masę twarogową (moja była odrobinę za ciężka – używałam twarogu z wiaderka Piątnicy – i mi mocno opadła na dno). Jeśli masa wyjdzie Wam zbyt gęsta (powinna być leciutko lejąca), to możecie dodać do niej trochę śmietany kremówki.
Radzę też wzór kratki z masy serowej robić mniej więcej w rozmiarze 4 na 4 cm, bo może Wam zabraknąć twarogu, jeśli kratka będzie zbyt gęsta.
Podana porcja jest na ogromną blachę (28/40 cm) – ja piekłam z połowy porcji w blaszce 24/24 cm.

Twarogowo-kakaowe poduszeczki
Instrukcja
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wodę - zmiksuj.
- Mąkę połącz, proszkiem do pieczenia i kakao - dodaj porcjami do masy jajecznej. Dokładnie zmiksuj całość.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
- Zmiksuj twaróg z cukrem, dodaj budyń - jeśli masa jest zbyt gęsta, to daj trochę śmietany kremówki.
- Przełóż masę twarogową do dużego woreczka, odetnij jeden róg i wyciśnij masę na ciasto twarogowe tworząc wzór kratki (pionowe i poziome pasy). Nie rób zbyt gęsto linii, bo może ci zabrakną masy :)
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto przestudź.