Zapraszam na proste i szybkie ciasto twarogowo-kakaowe nazywane poduszeczkami (ze względu na charakterystyczne poduszeczki tworzące się z ciasta czekoladowego).

Ciasto jest szybkie, bo pomimo twarogu piecze się 40 minut, a pyszne – bo jak by mogło być inaczej :) Połączenie sernika i ciasta czekoladowego musi być pyszne :)

Aby uzyskać poduszeczki trzeba mieć odpowiedniej gęstości masę twarogową (moja była odrobinę za ciężka – używałam twarogu z wiaderka Piątnicy – i mi mocno opadła na dno). Jeśli masa wyjdzie Wam zbyt gęsta (powinna być leciutko lejąca), to możecie dodać do niej trochę śmietany kremówki.

Radzę też wzór kratki z masy serowej robić mniej więcej w rozmiarze 4 na 4 cm, bo może Wam zabraknąć twarogu, jeśli kratka będzie zbyt gęsta.

Podana porcja jest na ogromną blachę (28/40 cm) – ja piekłam z połowy porcji w blaszce 24/24 cm.

poduszeczki kakowo-twarogowe3

poduszeczki kakowo-twarogowe2

poduszeczki kakowo-twarogowe1

ciasto czekoladowe z twarogiem

Twarogowo-kakaowe poduszeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 40

Składniki
  

ciasto kakaowe:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 4 łyżeczki kakao
  • 125 ml wody

masa serowa:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wodę - zmiksuj.
  • Mąkę połącz, proszkiem do pieczenia i kakao - dodaj porcjami do masy jajecznej. Dokładnie zmiksuj całość.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Zmiksuj twaróg z cukrem, dodaj budyń - jeśli masa jest zbyt gęsta, to daj trochę śmietany kremówki.
  • Przełóż masę twarogową do dużego woreczka, odetnij jeden róg i wyciśnij masę na ciasto twarogowe tworząc wzór kratki (pionowe i poziome pasy). Nie rób zbyt gęsto linii, bo może ci zabrakną masy :)
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!