kostka alpejska z bezami i kajmakiem

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym i bezami

Przygotujcie razem ze mną ciasto kostka alpejska. To pyszne ciasto na dużą blachę, więc świetnie nadaje się na święta i różne rodzinne okazje. Mamy tu lekki biszkopt czekoladowy z kremem kajmakowym, do którego dodane są pokruszone bezy oraz bita śmietana z czekoladą. Dodatkowo kwaskowate powidła albo dżem zapewniają fajny akcent, które przełamuje słodycz ciasta. Gorąco polecam!

czekoladowe ciasto przekładane kremem kajmakowym i bitą śmietaną

Alpejska kostka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite warstwowe ciasta z kremem, którymi zachwycisz bliskich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne warstwowe ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym, bezami i bitą śmietaną.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 305 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki biszkopta czekoladowego

składniki kremu kajmakowego

  • 200 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
  • 350 g masy kajmakowej (z puszki – w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (- rozpuszczonej w odrobinie wody – lub 3 łyżeczki gorzkiego kakao)
  • 100-150 g bezików

składniki bitej śmietany

dodatkowo

  • ok 200 g powideł śliwkowych (lub dżemu z czarnej porzeczki)
  • poncz (- u mnie szklanka wody+ 2 łyżeczki cukru + łyżka soku z cytryny)
  • ok 100 g czekolady (tartej lub czekoladowej posypki)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste i białe.
    3 białka, 70 g cukru
    jak zmiksować białka na biszkopt
  • W tym czasie przesiej przez sitko mąkę z kakao.
    60 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
    jak przesiać mąkę z kakao
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    3 żółtka
    jak dodać żółtka do białek
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić biszkopt
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
    jak upiec biszkopt czekoladowy
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Nasącz biszkopt ponczem albo osłodzoną herbatą – jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to możesz dodać do niej trochę rumu :)
    poncz
  • Posmaruj wierzch ciasta powidłami albo dżemem porzeczkowym.
    ok 200 g powideł śliwkowych
    smarowanie biszkopta powidłami śliwkowymi

Jak zrobić krem kajmakowy do ciasta kostka alpejska

  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż będzie blade i puszyste.
    200 g masła
    miksowanie masła na krem budyniowy
  • Dodaj do masła kawę albo kakao i krótko zmiksuj – nie przejmuj się jeśli nie będzie się chciała dobrze połączyć.
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    jak zrobić kawowy krem maślany
  • Dodaj po łyżce masę kajmakową i po każdej miksuj do połączenia.
    350 g masy kajmakowej
    jak zrobić krem maślany z kajmakiem
  • Beziki pokrusz na mniejsze kawałki.
    100-150 g bezików
  • Dodaj je do kremu kajmakowego i wymieszaj łopatką.
    dodawanie bezików do kremu
  • Wyłóż krem na biszkopt i wyrównaj.
    wykładanie kremu kajmakowego na biszkopt

Jak zrobić bitą śmietanę

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
    jak połączyć bitą śmietanę z żelatyną
  • Jeśli używasz żelatynę to zalej ją zimną wodą – daj jej tyle, aby zakryła żelatynę.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, aby się stała płynna.
  • Dodaj do żelatyny łyżkę bitej śmietany, wymieszaj i przelej do reszty śmietany – energicznie zmiksuj.
    jak przygotować żelatynę aby nie było farfoclów
  • Wyłóż bitą śmietanę na krem kajmakowy.
    wykładanie bitej śmietany na krem kajmakowy
  • Na koniec posyp wierzch ciasta tartą czekoladą albo posypką czekoladową.
    ok 100 g czekolady
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin "do przegryzienia".
  • Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed podaniem, aby krem kajmakowy się ogrzał i zmiękł.
Notatki
Podaję kaloryczność przy użytych przeze mnie produktach, jeśli używacie inną kremówkę, albo dodajecie więcej bezików, to kaloryczność porcji się zmieni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 305kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe alpejska kostka, biszkopt z kajmakiem, ciasto czekoladowe z bezami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
alpejska kostka na czekoladowym biszkopcie

Ciasto kostka alpejska – uwagi

Dziś u mnie słynna już kostka alpejska, czyli pyszne warstwowe ciasto ciasto czekoladowe z bezami, kajmakiem i bitą śmietaną. Do tego ciasto jest przeplatane kwaskowatym dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi, które wspaniale równoważą słodki smak ciasta.

To przepyszne, lekkie i do tego bardzo proste w wykonaniu ciasto, którym zachwycicie każdego – i rodzinę i gości. Do tego to ciasto na sporą blaszkę, więc jest bardzo podzielne i wystarczy dla wielu osób. Stąd kostkę alpejską polecam na święta, urodziny, Komunie i inne rodzinne imprezy.

Przepis na ciasto kostka alpejska jest najczęściej z dodatkiem alkoholu – zwykle jest to ciasto z adwokatem, ewentualnie z rumem. Ja przygotowałam wersję ciasta bez alkoholu, bo miały go jeść dzieci. Jeśli więc szukaliście przepisu na kostkę bez alkoholu, to serdecznie zapraszam :)

alpejska kostka z bitą śmietaną i kajmakiem

Jak zrobić ciasto kostka alpejska – wskazówki

Przygotowania ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu kakaowego. Ja go zrobiłam w foremce o wielkości 20/30 cm. Jeśli macie inny wymiar blaszki, to sprawdźcie w przeliczarce z jakiej proporcji zrobić ciasto, aby wyszło.

Ja tu upiekłam biszkopt z 3 jajek rozmiar L i dodałam do niego łyżkę gorzkiego kakao. Nie używamy do biszkopta słodkiego kakao do picia, tylko gorzkie. Jak każdy biszkopt po zmiksowaniu białek resztę składników już tylko delikatnie mieszamy, aby nie rozbić piany. Ciasto pieczemy w piekarniku i studzimy. Ja go dodatkowo nasączyłam, bo lubię wilgotne biszkopty.

kostka alpejska z kajmakiem i bezami

Czym nasączyć biszkopt?

Najprościej jest zmieszać wodę z odrobiną cukru i sokiem z cytryny (może też być „cytrynka” z butelki). Zamiast tego możecie też użyć osłodzoną herbatę albo kawę. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie do ponczu dodać trochę rumu, albo likieru kawowego.

ciasto biszkoptowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną

Jak zrobić krem kajmakowy z bezami do ciasta?

Kajmakowy krem zrobiony jest na bazie masła, więc aby wyszedł i się nie zwarzył wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej!

Wyjmijcie więc odpowiednio wcześniej masło i masę kajmakową z lodówki. Masło należy porządnie utrzeć – ja je miksuję na wysokich obrotach nawet z 10 minut i dopiero wtedy zaczynam dodawać do niego po łyżce kajmak.

Aby krem nie był zbyt słodki i mdły dodałam do niego trochę kawy rozpuszczalnej wymieszanej w odrobinie wody. Jeśli nie chcecie dodawać kawy, to możecie użyć trochę gorzkiego kakao.

Bezy do kostki alpejskiej muszą być mocno wysuszone, aby nie zmiękły za mocno po zmieszaniu z kremem kajmakowym. Ja dodałam ich 100 g, aby nie mieć zbyt słodkiego ciasta, ale możecie użyć 150 g, albo nawet 200 g. Małe bezy możecie kupić w sklepie, albo upiec samodzielnie w domu.

Skorzystajcie z mojego przepisu na mini bezy i porządnie je wysuszcie w piekarniku – ja je trzymałam 2 godziny w 100 stopniach (termoobieg) i były wtedy idealnie wysuszone. Bezy w przepisie są zanurzone na koniec w czekoladzie, tutaj oczywiście pomijamy ten krok :)

ciasto kostka alpejska z kremem kajmakowym

Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta kostka alpejska?

Aby śmietana kremówka dobrze się ubiła, to musi być mocno zimna. Dlatego schłodźcie ją wcześniej w lodówce przez kilka godzin. Ja również często przed miksowaniem bitej śmietany chowam do lodówki miskę do miksowania i końcówkę do miksowania. Gdy są schłodzone, to ubicie bitej śmietany jest o wiele szybsze.

Śmietanę miksujemy razem z cukrem pudrem na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta. Nie miksujcie też zbyt długo, bo w konsekwencji możecie zrobić masło ;)

Aby bita śmietana była bardziej stabilna dodałam do niej trochę żelatyny. Jeśli nie lubicie używać żelatyny, to możecie dodać do niej śmietan-fix.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy je przynajmniej pół godziny przed podaniem, aby się ogrzało i krem kajmakowy zrobił się bardziej miękki i delikatny.

Myślę, że ciasto kostka alpejska o kremowym i słodkim smaku z pysznymi bezami i bitą śmietaną udekorowaną czekoladą zasmakuje każdemu i będzie hitem każdej imprezy.

Przygotujcie to czekoladowe ciasto z bezami i dajcie mi znać jak wam smakowało :)

Ps.

Przy okazji polecam Wam inne moje przepisy na ciasta z kremem, które zrobią wrażenie na domownikach i gościach.

Zachęcam również gorąco do kupna mojej książki „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty :)

Polecane przepisy na ciasta z masą kajmakową

Jeśli lubisz słodkie ciasta z kajmakiem, to koniecznie zobacz inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy :