kostka jabłkowa z kajmakiem

Przepis na kostkę jabłkową z kajmakiem bez pieczenia

Kostka jabłkowa z kajmakiem to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto to herbatniki przekładane jabłkami oraz kremem grysikowym z kaszy manny, a do tego masa kajmakowa. Całość tworzy niezwykle smakowite i do tego bardzo ładne ciasto, które możecie podać na rodzinne uroczystości, albo zrobić na weekend do kawy. Koniecznie zobaczcie jak zrobić jabłecznik bez pieczenia i przygotujcie go swojej rodzinie.

kostka jabłkowo-kajmakowa

Kostka jabłkowa z kajmakiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne ciasta bez pieczenia i uwielbiasz ciasta z jabłkami to koniecznie wypróbuj ten przepis!

kostka jabłkowa z kajmakiem

Kostka jabłkowa z kajmakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z jabłkami bez pieczenia z kremem grysikowym i kajmakiem.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 189 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na masę grysikową do ciasta

składniki na masę jabłkową:

  • około 1,4 kg jabłek (prażonych (u mnie to były dwa standardowe słoiki))
  • 3 łyżeczki żelatyny ((jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej))
  • 100 ml wody

dodatkowe składniki do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik bez pieczenia krok po kroku

  • Przygotuj masę grysikową – mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje – będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia – najlepiej w temperaturze pokojowej.
    1 litr mleka, 100 g kaszy manny
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę – miksuj długo – aż masło zwiększy swoją objętość i nabierze prawie białego, bladego koloru.
    200 g masła, 65 g cukru pudru
  • Dodaj do masła zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną – miksuj krótko do połączenia składników.
    25 g mielonych migdałów
  • Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj – przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.
    około 1,4 kg jabłek
  • Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).
    około 480 g herbatników
  • Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
  • Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
  • Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.
    1 puszka masy kajmakowej
  • Na koniec posyp ciasto migdałami.
    1 garść migdałów
  • Schłodź całość w lodówce przez noc.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 189kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe jabłecznik bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z kajmakiem

Ciasto z jabłkami i kajmakiem – uwagi

Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia. A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem. Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak. Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość. A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać.

kostka jabłkowa z kremem grysikowym i kajmakiem

Jak zrobić jabłecznik z kremem grysikowym – wskazówki

Najlepiej przygotowania tego ciasta zacząć do przygotowania kremu grysikowego. Co to jest krem grysikowy? Tak nazywa się krem na bazie kaszy mannie. Kaszę mannę do kremu gotujcie w mleku i odstawiacie do wystudzenia w temperaturze pokojowej!

Masło do kremu miksujecie z cukrem, aż będzie ładnie napuszone i prawie białe – ja zwykle miksuję je około 10 minut. Wtedy dodajcie do niego po łyżce ostudzoną kaszę mannę i miksujecie do połączenia. Tutaj przygotowanie kremu wygląda już podobnie jak przygotowanie kremu budyniowego. Tak przygotowanym kremem przekładacie herbatniki.

jabłecznik z kajmakiem i kremem

Jakie jabłka do jabłecznika?

Polecam tu użycie gotowych jabłek prażonych. Do ciasta będziecie potrzebować około 1,5 kg jabłek prażonych – albo 2 duże słoiki jabłek prażonych ze sklepu. Jeśli macie domowe, to oczywiście możecie użyć takie domowe. Aby masa jabłkowa była bardziej stabilna, to dodajcie do niej żelatynę i wyłóżcie je na warstwę herbatników.

Gotowe ciasto schowajcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W trakcie schładzania masa jabłkowa i krem bardziej stężeją, a herbatniki zmiękną i kostka jabłkowa z kajmakiem będzie się dawała ładniej kroić na porcje.

ciasto na herbatnikach z jabłkami i kremem

Ile kalorii ma ciasto z jabłkami i kremem?

Mimo użycia masy kajmakowej i kremu grysikowego ta kostka jabłkowa nie ma aż tak dużo kalorii – to zasługa jabłek, które mocno obniżają kaloryczność ciasta. Moje ciasto miało w 100 g około 190 kalorii, więc bardzo, bardzo fajnie :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na jabłecznik bez pieczenia i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

ciasto bez pieczenia z jabłkami i kremem

Przepis podpatrzony u Kasi Gotuję bo lubię :)

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta bez pieczenia o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: