Kostka jabłkowa z kajmakiem
Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia.
A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem.
Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak.
Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie).
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość :)
A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać :D
Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie :)






Kostka jabłkowa z kajmakiem – przepis do druku
Kostka jabłkowa z kajmakiem
- 1 litr mleka - użyłam 1,5 %
- 100 g (10 łyżek) kaszy manny
- 25 g (5 łyżek) mielonych migdałów
- 200 g miękkiego masła
- 65 g (5-7 łyżek) cukru pudru - lub do smaku
- około 1,4 kg prażonych jabłek (u mnie to były dwa standardowe słoiki)
- 3 łyżeczki żelatyny (jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej)
- 100 ml wody
- około 480 g herbatników - około 80 sztuk
- puszka masy kajmakowej
- garść siekanych migdałów do dekoracji
- Przygotuj masę grysikową - mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje - będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia - najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.
- Dodaj zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną - miksuj do połączenia składników.
- Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.
- Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj - przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.
- Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).
- Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
- Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
- Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.
- Na koniec posyp ciasto migdałami.
- Schłódź całość w lodówce przez noc.
Przepis podpatrzony u Kasi Gotuję bo lubię :)
Zostaw komentarz