Przepis na kostkę jabłkową z kajmakiem bez pieczenia
Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia.
A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem.
Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak.
Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie).
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość :)
A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać :D
Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie :)






Kostka jabłkowa z kajmakiem – przepis do druku

Kostka jabłkowa z kajmakiem
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
masa grysikowa:
- 1 litr mleka - użyłam 1,5 %
- 100 g kaszy manny (10 łyżek)
- 25 g mielonych migdałów (5 łyżek)
- 200 g masła miękkiego
- 65 g cukru pudru (5-7 łyżek) - lub do smaku
masa jabłkowa:
- około 1,4 kg prażonych jabłek (u mnie to były dwa standardowe słoiki)
- 3 łyżeczki żelatyny (jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej)
- 100 ml wody
dodatkowo:
- około 480 g herbatników - około 80 sztuk
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 garść migdałów siekanych - do dekoracji
Instrukcja
- Przygotuj masę grysikową - mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje - będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia - najlepiej w temperaturze pokojowej.1 litr mleka, 100 g kaszy manny
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.200 g masła, 65 g cukru pudru
- Dodaj zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną - miksuj do połączenia składników.25 g mielonych migdałów
- Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.3 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj - przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.około 1,4 kg prażonych jabłek
- Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).około 480 g herbatników
- Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
- Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
- Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.1 puszka masy kajmakowej
- Na koniec posyp ciasto migdałami.1 garść migdałów
- Schłodź całość w lodówce przez noc.
Składniki Odżywcze
Przepis podpatrzony u Kasi Gotuję bo lubię :)