Kostka jabłkowa z kajmakiem

 

kostka jabłkowa z kajmakiem

 

Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia.

A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem.

Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak.

Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie).

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość 🙂

A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać 😀

Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie 🙂

 

kostka jabłkowa z kremem grysikowym i kajmakiem jabłecznik z kajmakiem i kremem
 

szarlotka z kajmakiem kostka jabłkowo-kajmakowa
 

ciasto na herbatnikach z jabłkami i kremem ciasto bez pieczenia z jabłkami i kremem
 

Kostka jabłkowa z kajmakiem – przepis do druku

Kostka jabłkowa z kajmakiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
masa grysikowa:
  • 1 litr mleka - użyłam 1,5 %
  • 100 g (10 łyżek) kaszy manny
  • 25 g (5 łyżek) mielonych migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 65 g (5-7 łyżek) cukru pudru - lub do smaku
masa jabłkowa:
  • około 1,4 kg prażonych jabłek (u mnie to były dwa standardowe słoiki)
  • 3 łyżeczki żelatyny (jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej)
  • 100 ml wody
dodatkowo:
  • około 480 g herbatników - około 80 sztuk
  • puszka masy kajmakowej
  • garść siekanych migdałów do dekoracji
Wykonanie
  1. Przygotuj masę grysikową - mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje - będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia - najlepiej w temperaturze pokojowej.
  2. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.
  3. Dodaj zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną - miksuj do połączenia składników.
  4. Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
  5. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.
  6. Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj - przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.
  7. Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).
  8. Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
  9. Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
  10. Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.
  11. Na koniec posyp ciasto migdałami.
  12. Schłódź całość w lodówce przez noc.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 189 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 27 g Białka: 3 g

 

 

Przepis podpatrzony u Kasi 🙂