Kostka jabłkowa z kajmakiem

 

kostka jabłkowa z kajmakiem

 

Uwielbiam ciasta z jabłkami, ale rzadko mam przyjemność robienia lub jedzenia ciasta z jabłkami bez pieczenia.

A taka właśnie jest ta kostka jabłkowa z kajmakiem.

Mamy tutaj herbatniki przekładane masą jabłkową, kremem grysikowym na kaszy mannie oraz kajmak.

Całość pyszna i wcale nie za słodka (chyba że wasze jabłka prażone będą bardzo słodkie).

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ciastka zmiękną od kremu. Dlatego musicie się uzbroić w cierpliwość :)

A warto poczekać, bo ta kostka jest przepyszna i w sumie nie tak kaloryczna jak mogłaby się wydawać :D

Wszystkich miłośników jabłeczników i szarlotek zapraszam do przetestowania innych przepisów z jabłkami – na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

 

kostka jabłkowa z kremem grysikowym i kajmakiem jabłecznik z kajmakiem i kremem
 

szarlotka z kajmakiem kostka jabłkowo-kajmakowa
 

ciasto na herbatnikach z jabłkami i kremem ciasto bez pieczenia z jabłkami i kremem
 

Kostka jabłkowa z kajmakiem – przepis do druku

kostka jabłkowa z kajmakiem

Kostka jabłkowa z kajmakiem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 189 kcal

Składniki
  

masa grysikowa:

  • 1 litr mleka - użyłam 1 ,5 %
  • 100 g (10 łyżek) kaszy manny
  • 25 g (5 łyżek) mielonych migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 65 g (5-7 łyżek) cukru pudru - lub do smaku

masa jabłkowa:

  • około 1 ,4 kg prażonych jabłek (u mnie to były dwa standardowe słoiki)
  • 3 łyżeczki żelatyny (jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej)
  • 100 ml wody

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Przygotuj masę grysikową - mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje - będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia - najlepiej w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.
  • Dodaj zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną - miksuj do połączenia składników.
  • Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.
  • Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj - przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.
  • Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).
  • Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
  • Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
  • Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.
  • Na koniec posyp ciasto migdałami.
  • Schłódź całość w lodówce przez noc.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 189kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis podpatrzony u Kasi Gotuję bo lubię :)